Hükümet inşaat girdilerindeki artış için önlem alacak

Güncelleme Tarihi:

Hükümet inşaat girdilerindeki artış için önlem alacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2006 13:09

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, konut üretiminde yaşanan patlamanın inşaat girdilerinde sıkıntı getirdiğini belirterek, bu sıkıntıların giderilmesi için gereken önlemleri almakta olduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, inşaat sektöründe alt yapı ve konut olmak üzere büyük gelişme yaşandığını, ayrıca konut üretiminde TOKİ'nin yeniden yapılanmasıyla önemli mesafeler alındığını söyledi.

“Konut üretiminde patlama yaşanmaktadır, bu durum ise inşaat girdilerinde sıkıntı getirmektedir” diyen Bakan, bu sıkıntıların giderilmesi için gereken önlemleri almakta olduklarını bildirdi.

ÜRETİCİLER ZAM YAPMAYACAK
Çimento sektörünün sıkıntılarının ele alındığı toplantıda, “çimento sanayicilerinin önümüzdeki 3-4 aylık dönemde daha çok iç pazara çimento verecekleri, üreticilerin çok mecbur olmadıkça yeni fiyat ayarlamalarına gitmeyecekleri” konusunda mutabık kalındı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan toplantı sonucuna ilişkin yapılan açıklamada, hükümetin sektörü yakından takip etmeye devam edeceği, çıkabilecek sorunları zamanında çözecek tedbirleri alacağı da kaydedildi.

Coşkun, çimento sektöründe bir süredir yaşanan sorunların ele alındığı bakanlıktaki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bu sorunlardan birinin “çimento” ile ilgili olduğunu belirterek, 'Çimento üretiminde kapasite var ama kullanım oranı düşük. İç fiyatların yüksek olması, kapasitenin yüzde 25'nin yarı fiyatına ihraç edilmesi ve ithalatta deneylerin (testin) uzaması temel sorunlardır” dedi.

Bakan Coşkun, ithalatta çimentonun deneye tabii tutulması, malın ithalatında yolculuk süresi gibi diğer işlemlerin de katkılarıyla, ürünün ülkeye gelişinin, 2 aya -özellikle Uzakdoğu'dan yapılan ithalatta- çıktığını söyledi ve toplantıda sektörün içinde bulunduğu durumun ayrıntılarıyla ele alınacağını bildirdi.

KONUT FİYATLARININ ARTIŞ NEDENİ ÇİMENTO DEĞİL

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak da, çimento sektöründe üretim, dağıtım ve kapasite sorunları bulunduğunu, müteahhitlerin sıkıntılarını dikkate alınarak bu toplantının düzenlendiğini kaydetti. Özak, bugün görüşülecek sorunların ardından elde edilecek verilerin Bakanlar Kurulu'na götürüleceğini ve son değerlendirmenin Bakanlar Kurulu'nda yapılacağını ifade etti. Çimento fiyatlarındaki artışın konut fiyatları üzarindeki etkisine ilişkin soru üzerine Bakan Özak, konut fiyatlarındaki artışın reel sektörden kaynaklandığını, inşaat sektörünün 2005 yılında ekonomik büyümeye yüzde 21'lik bir katkı sağladığına dikkati çekti. “Banka kredilerindeki düşüş, faizlerin düşmesi gibi faktörler talebi artırdı. Konut fiyatlarındaki artışı burada aramak lazım” diyen Bakan, “Çimentonun konut fiyatına maliyet etkisi yüzde 4'dür” dedi.

TOPLANTIYA KİMLER KATILIYOR?

Öte yandan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda yapılan çimento sektörünün ele alındığı toplantıya, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de davet edildi. Ancak Tüzmen'in başka bir toplantıya katılması nedeniyle Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan yetkililer, Bakanı temsilen toplantıya katıldı. Ayrıca TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile Çimento Müstahsilleri Birliği, Müteahhitler Birliği gibi kurumların başkan ve yöneticileri yanı sıra çimento fabrikası sahipleri de toplantıda yerlerini aldılar. Görüşmelerin ardından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, toplantıya ilişkin bir açıklama yapacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!