Hükümet eylemi takmadı 58-60 komisyondan geçti

Güncelleme Tarihi:

Hükümet eylemi takmadı 58-60 komisyondan geçti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hükümet, emeklilik yaşının yükseltilmesinde işçi-memur eylemlerini ve işçi-işveren sendikaların ortak muhalefetini dikkate almadı. TBMM Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu, DYP ve RP'nin 50-55 yaş önerisini reddederek, emeklilik yaşını 58-60, prim ödeme süresini 8 bin 300 gün olarak benimsedi.

Hükümet, çalışanları günlerdir sokağa döken emeklik yaşından taviz vermiyor. İşçi ve işveren temsilcilerinin ortak muhalefetine rağmen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın emeklilik yaşını yükselten hükümleri, TBMM Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi. Buna göre yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk kez işe girenler 58-60 yaşında ve 8 bin 300 gün de prim ödeme koşuluyla emekli olabilecekler.

Sabah saat 10.00'da toplanan Komisyon dün öğleye kadar tasarının ilk 5 maddesini kabul etti. Öğleden sonraki ilk oturumunda ise yaş ve prim ödeme koşullarına ilişkin 6. maddesi kabul edildi. Komisyon'un muhalefete mensup üyeleri DYP'li Doğan Baran ve FP'li Mahfuz Güler'in, yaş sınırını Türk-İş ve TİSK'in anlaştığı gibi 50-55'e, prim/gün sayısını 5 bin güne, sağlık yardımlarından yararlanma koşulu olan staj süresini de 90 güne çeken önergeleri iktidara mensup üyelerin oyları ile reddedildi.

BASINA KAPATILDI

Tasarıda tek istisna, sağlık yardımlarına ilişkin maddede, protez araç ve gereç bedellerinin yüzde 20'sinin sigortalıca karşılanacağı ve miktarının asgari ücretin ‘üç katından fazla olamayacağı’ hükmü ‘2.5 katından fazla olamayacağı’ şeklinde değiştirilmesi oldu.

Tasarının görüşüldüğü Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu'nun DSP'li Başkanı Ertuğrul Kumcuoğlu, dün sabahtan itibaren Komisyondaki görüşmeleri basına kapattı. Muhalefetin itirazına rağmen Komisyon görüşmeleri dün akşam saatlerine kadar basına açılmadı ve toplumun tamamını ilgilendiren yeni emeklilik düzenlemesine ilişkin hükümler de, kapalı oturumda benimsendi.

UZLAŞMA FALAN YOK

Komisyon'un ANAP'lı üyesi Emre Kocaoğlu, çalışanların eylemlerine rağmen tasarının aynen benimsenmesi konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Bu ameliyat yapılacak, başka çare yok. Hükümet de, Meclis de, işçinin SSK'sını kurtarmaya çalışıyor. Şu anda ortada SSK diye bir şey yok ki. İşçi-işveren kesiminin uzlaşmaları Komisyon'da mutlaka kabul edilecek diye bir mecburiyet yok. Zaten, Türk-İş ile TİSK'in uzlaşmasına, DİSK karşı çıkıyor. Ortada uzlaşma diye bir şey yok.’’

İşçinin-memurun 24 Temmuz provası

Sendika ve demokratik kitle örgütlerinin başkan ve üyeleri, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı ile yüzde 20'lik zammı protesto etmek için hükümet partilerinin genel merkezlerine siyah çelenk koymak amacıyla sokağa döküldüler. Çalışanların temsilcileri, yürüyüşün, 24 Temmuz'da Ankara'da yapılacak büyük mitingin provası olduğunu söylediler.

Yürüyüşe Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen, Türkiye İşçi Emeklileri Cemiyeti, Tüm İşçi Emeklileri Derneği, Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği, TMMOB, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve TÜRMOB genel başkanları, yönetim kurulu üyeleri ile 10 bine yakın işçi, memur, emekli ve çalışan katıldı. Çalışanlar ilk olarak DSP Genel Merkezi'ne siyah çelenk koydular. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral çelengi koyarken, hükümetin Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nı yeniden gözden geçirmesini istediklerini ifade etti. ANAP'ta başkan ve yöneticileri, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Ali Doğan karşıladı. Topluluk, son olarak MHP Genel Merkezi'ne yürüyüşe geçti. Çalışanların yürüyüşü 4.5 saat sürdü. Yaklaşık 14 kilometre süren yürüyüş sırasında, sendika başkanları ve yöneticiler en önde kolkola yürüdü.

Komisyonda kabul edilen maddeler neyi öngörüyor?

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda Sosyal Güvenlik yasa Tasarısı'nın kabul edilen 6 maddesi şu düzenlemeleri öngörüyor.

1 ve 2'nci madde: 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 8. ve 9. maddelerinde değişiklik yapılmasını öngörüyor. Söz konusu düzenleme, işverenlere, işçiyi çalıştırmaya başlayacağı tarihten önce, örneği SSK tarafından hazırlanacak ‘‘işyeri bildirgesi’’ ile ‘‘işe giriş bildirgesini’’ Kurum'a bildirme yükümlülüğü getiriyor.

3, 4 ve 5'nci madde: Sigortalının protez, araç ve gereçlerini alabilmesi ile malullük aylığı bağlanması konusundaki düzenlemeleri kapsıyor.

6. madde: Emeklilik yaşının kadınlarda 58, erkeklerde ise 60'a, prim ödeme gün sayısının da 8 bin 300'e yükseltilmesini öngörüyor.

Okuyan: Emeklilik yaşını tartışmayız

Başbakan Bülent Ecevit Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ı kabul etti. Bir gazetecinin, ‘‘Bir orta yol bulunabilecek mi?’’ sorusuna ise Okuyan, ‘‘Onu şu aşamada bilemiyorum. İyi niyetli olarak uzlaşma arayışımızı sürdürüyoruz. Ancak ben hep baştan beri ifade ettim, aktüeryal dengeyi bozmamak kaydıyla bazı önerileri yeniden değerlendirmeye alabileceğimizi ifade ettim. O değerlendirmeleri yapıyoruz’’ diye yanıt verdi.

Bir başka gazetecinin ‘‘Emeklilik yaşı buna dahil mi?’’ sorusu üzerine Okuyan ‘‘Aktüeryal dengeyi bozacak bir istemdir. Bunu ele alınacak bir konu olarak görmüyoruz’’ şeklinde yanıtladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!