Hububatta yeni alım dönemi başladı

Güncelleme Tarihi:

Hububatta yeni alım dönemi başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2009 12:52

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alım yapmaya başladığı ilk gün olan 1 Haziran'da, bin ton civarında buğdayın, taahhütname karşılığı Ofis depolarına bırakıldığı belirlendi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Ofis, dün itibariyle 296 alım merkezinde alımlara başladı. Üreticilerin getirdiği ürün, hiçbir sınırlama uygulanmadan, taahhütname karşılığı alınıyor. Alımlarda uygulanacak fiyat konusunda ise Pazartesi günü yapılan Ekonomik Koordinasyon kurulu toplantısına birkaç alternatif sunulduğu belirtiliyor. Fiyat, alım bedellerinin ödenme şekli, uygulanacak prim miktarına göre belirlenecek.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), bu yıl buğdayın maliyetini 61 kuruş olarak açıklarken, çiftçinin eline yüzde 30 üretici karı ile birlikte 79 kuruş civarında bir bedelin geçmesini bekliyor.

Ancak, bu yıl rekoltenin oldukça yüksek olması nedeniyle, buğday fiyatının geçen yılki düzeylerde açıklanması beklenmiyor. Geçen yıl, piyasada ekmeklik buğday 55-60 kuruşa kadar işlem görmüştü. Halen borsalarda, durum buğdayı 55,3 kuruştan; ekmeklik buğday 44,1-54,1 kuruştan, yarı sert buğdaylar da 42,9-44,8 kuruştan işlem görüyor.

TMO, bu yıl 20,6 milyon ton buğday, 7,5 milyon ton da arpa rekoltesi bekliyor. Önceki yıl ve geçen yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle TMO'ya ve özel sektöre buğday ithalat yetkisi verilmişti. Halen, özel sektörün elinde de 1 aylık buğday olduğu belirtiliyor. Bu nedenle özel sektör, buğday alımına fazla hızlı girmedi.

Ofis, özel sektörü buğday alımına teşvik etmek için bu yıl, tüccar, sanayici ve işletmelerden de alım yapılacağını açıkladı. TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Mesut Köse, “üreticinin getirdiği her ürünü alacakları” garantisini verirken, alımlarda bu yıl hiçbir sınırlama uygulamayacaklarını, AB'ye uyum amacıyla hazırlanan yönetmelik gereği bu yıl Kasım ayından itibaren tüccar ve sanayiciden de ürün almak üzere hazırlık yaptıklarını söyledi.

TMO'nun bu yıl tüccar, sanayici ve işletmeciden de hububat almasına ilişkin kararnamenin, dün Bakanlar Kurulu'nun imzasına açıldığı belirtiliyor.

TMO Genel Müdür Vekili Mesut Köse, tüccar ve sanayiciden ürün alma kararının gerekçesi hakkında şu bilgiyi vermişti:
“Geçen yıl üretim azdı. Fiyatlar üreticiyi tatmin edecek seviyede olduğu için fiyat açıklamamız gerekmedi. Zaten üretici de piyasadaki fiyatı yeterli bulduğu için bize ürün getirmedi. Sanayici de piyasada ürün az olduğu için yüksek fiyatlardan ürün aldı. Daha sonra dünyada fiyatlar düşünce zarar etti. Bu nedenle tüccar ve sanayici finansman sorunu yaşadı.

Bu yıl üretim fazla ve finansman sorunu nedeniyle tüccar ve sanayici piyasaya girmekte çekingen davranabilir. Biz özel sektörün de piyasaya girmesini sağlamak üzere, bu yıl tüccar ve sanayiciden de alım yapmak üzere hazırlık yapıyoruz. Tüccar, sanayici, işletmeci piyasaya girsin, alım yapsın, ihtiyacı olanı kullansın, satamadığını, kullanmadığını, Kasım'da bize getirip satabilir. Sonuçta bu buğday da Türkiye'de üretilen buğday, Türkiye'nin buğdayı. Biz Türkiye'nin müdahale kurumuyuz. Buğdayın kimden alındığı bu kadar önemli değil. Biz buğdaya müdahale ediyoruz. Arz fazlası bütün buğdayın TMO'ya gelmesini önlemek gerekiyor.”

Emanet olarak ürününü Ofis'e bırakan üreticiden, ürününü piyasaya satması halinde depolama ücreti alınmayacak, yani ücretsiz depolama hizmeti verilecek.

Bu arada, iç piyasada fiyatların olumsuz etkilenmemesi ve tüccar ve sanayicinin de alıma teşvik edilmesi için yeni hasat dönemiyle birlikte, dahilde işleme rejimi kapsamında ihracat öncesi buğday ithalatı 15 Mayıs-15 Eylül tarihleri arasında durduruldu.

Alımların finansmanı için Hazine'nin TMO adına borçlanmasına yönelik bir düzenleme yapılmıştı. Kredi Garanti Fonu'na Hazine desteği sağlanmasına ilişkin yasa tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında bir madde eklenmiş ve 2009 yılı kampanya dönemi finansman açığının karşılanmasını teminen, Hazine Müsteşarlığınca TMO için özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç etmesi öngörülmüştü. Bu düzenleme uyarınca Hazine, TMO adına maksimum 2 milyar 577 milyon liralık özel tertip tahvil ihraç edebilecek.

TMO, ekmeklik buğdayın kilosu için, 2000'de 102 lira, 2001'de 164 lira, 2002'de 230 lira, 2003'te 325 lira, 2004'te 370,5 lira, 2005'te 350 lira, 2006'da 0,375 kuruş, 2007'de 0,425 kuruş alım fiyatı açıklamıştı. Ayrıca, buğdaya kg başına 2005 yılında 0,030 YTL, 2006 yılında 0,035 YTL, 2007 yılında 0,045 YTL prim desteği verilmişti. TMO, 2008 yılında buğday için alım fiyatı açıklamazken, kg başına 4,5 YKr prim ödenmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!