HSBC'ye Rum tehdidi

Güncelleme Tarihi:

HSBCye Rum tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2002 02:07

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu tarafından el koyulan Demirbank'ı satın alan HSBC'nin yılbaşından itibaren Kuzey Kıbrıs'taki Demirbank şubelerinin tabelasını HSBC olarak değiştirmesi Rumlar'ı kızdırdı.

Rum Maliye Bakanı Takis Klerides, konuyu hükümet düzeyinde araştırdıktan sonra gerekli girişimleri yapacaklarını açıkladı. Rum Hükümet Sözcüsü Mihailis Papapetru da, konuyu araştırmak üzere Rum Merkez Başkanı Afksentius Afksentiu'nun görevlendirildiğini söyledi. Sözcü, Merkez Bankası'nın bu konuda Rum Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği yapacağını belirtti. Papapetru, KKTC'yi kastederek ‘‘HSBC'nin işgal altındaki topraklarda faliyete geçmesi yasa dışı devletin tanınması anlamına gelmez’’ diye konuştu. Demirbank'ın yani yeni adıyla HSBC'nin Kuzey Kıbrıs'ta Lefkoşa, Girne ve Magosa'da üç şubesi bulunuyor. HSBC'nin Kuzey Kıbrıs'ta faaliyete geçmesi Rum basınında da geniş yankı buldu. İngilizce yayımlanan Cyprus Mail Gazetesi, dünkü manşetinde HSBC'nin Rum kamu bankası Laiki Bank'ın hisselerinin yüzde 22'sini elinde bulundurduğunu anımsatarak ‘‘Laiki hissedarları Kuzey'de banka açıyor’’ dedi.

Fileleftheros Gazetesi, HSBC'nin 20 yıl aradan sonra Kuzey Kıbrıs'ta finans faliyeti gösteren ilk uluslararası kuruluş olduğuna dikkat çekti ve ‘‘HSBC işgal bölgelerine gelerek Kıbrıs'ta tarih yazmak istedi’’ başlığını kullandı. Diğer Rum gazeteleri de 'HSBC, İşgal Altındaki Topraklarda' manşetine yer verdi.

HSBC'nin Güney Kıbrıs'ta off-shore banka şubeleri bulunuyor. 1980'lerin başına kadar Kuzey Kıbrıs'ta Barclays Bank da faliyetteydi. Ancak banka daha sonra Kuzey'den çekildi.

Rum Yönetimi, Kıbrıslı Türklere uyguladığı ekonomik ambargo çerçevesinde uluslararası kuruluşların Ada'nın Türk tarafında temsilcilik ya da şube açmasını engelliyor. Kıbrıslı Türklerin ekonomik ve sosyal açıdan dünyadan tecrit edilmesi için çaba harcayan Rum Yönetimi, Avrupa Birliği Adalet Divanı kararıyla 1994 yılında Kuzey Kıbrıs'tan AB ülkelerine gıda ve tarım ürünleri ihracatı yapılmasını da engellemişti.

Dünyaca ünlü fast food zinciri Burger King, üç yıl önce KKTC'de şube açarken adını Burger City olarak değiştirmek zorunda kalmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!