HSBC Rusya'dan çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

HSBC Rusyadan çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2011 11:23

Rusya'da kamu bankalarıyla rekabette zorlanan İngiliz HSBC bankası, bu ülkedeki perakende bankacılık operasyonlarını sonlandırma kararı aldı.

Haberin Devamı

HSBC'nin kararı, Şubat ayında benzer nedenlerle ülkedeki faaliyetlerini durduracağını açıklayan İngiliz bankası Barclays'ten sonra ikinci sürpriz gelişme oldu.

 

Her iki banka da, faaliyetlerini durdurma kararlarında, küresel stratejileri gereği karlı olmayan işlerden çıkma düşüncesinin etkili olduğunu belirtiyor.

 

Hem HSBC'nin hem de Barclays'in Rusya'dan çıkma kararı, başta Sberbank ve VTB olmak üzere ülkedeki kamu bankalarının kısa sürede artan hakimiyeti ve rekabet gücünü de ortaya koydu.

 

Bankacılar ve analistler, iki bankanın da kamu bankalarının yanı sıra Citigroup, UniCredit ve Raiffeisen gibi ülkede geniş alana yayılmış rakipleriyle rekabette çok fazla umutlu olmadıkları görüşünde birleşiyor.

 

Haberin Devamı

Gelişmeyle ilgili değerlendirmede bulunan rakip Rus bankalarından birinin üst düzey yöneticisi, "Rusya zor bir pazardır. Sadece, 'ben HSBC'yim' diyerek giremezsiniz"

 

HSBC tarafından yapılan açıklamada, Rusya'da banka için en güçlü fırsatın kurumsal bankacılık tarafında bulunduğuna da dikkat çekildi.

 

HSBC, ülkede perakende bankacılığa ilk yatırımını 2009'da, 200 milyon dolarla yapmıştı. Aynı şekilde, Barclays ise 2008 yılında, 745 milyon dolarlık yatırımla yerel Expobank'ı alarak bu pazara girmişti.

 

* Bu haber Financial Times'ta, "HSBC to close retail operations in Russia" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!