Honda artık Türk Malı

Güncelleme Tarihi:

Honda artık Türk Malı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Eylül ayında faaliyete geçen Hyundai'den sonra Türk otomotiv sektörü 7'nci tesisine kavuştu. Gebze Şekerpınar'da 50 milyon dolara (9.3 trilyon lira) kurulan Anadolu Honda Otomobil Fabrikası Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katıldığı törenle üretime geçti. Yılda 30 bin otomobil üretecek olan tesis, Honda'nın Avrupa'da İngiltere'den sonra ikinci büyük fabrikası oldu.

Anadolu Grubu ve Honda Motor ortaklığıyla Gebze Şekerpınar'da kurulan Anadolu Honda Otomobil Fabrikası, dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katıldığı törenle hizmete girdi. Türkiye'nin 7'nci otomobil fabrikası olan tesiste yılda 30 bin adet araç üretilecek. 2000 yılında ise bu kapasite 100 bin adete çıkacak. Yılda 30 bin otomobil üretecek olan tesis, Honda'nın Avrupa'da İngiltere'den sonra ikinci büyük fabrikası oldu.

Demirel, törende yaptığı konuşmada, Anadolu Honda Otomobil Fabrikası'nın 50 milyon dolarlık bir yatırımla birinci kademede yılda 30 bin otomobil, ikinci ve üçüncü kademede 300 milyon dolarlık yatırımla yılda 100 bin otomobil üreteceğini ve yaklaşık 3 bin kişiyi istihdam edeceğini anlattı. Demirel, ‘‘Ne kadar sevindirici. Burası işsiz vatandaşlarımıza (işte iş) diyebileceğimiz çok önemli bir kurum. Anadolu Honda'yı tebrik ediyor, kendilerine teşekkür ediyorum. Çok iyi ortak bulmuşlar’’ dedi.

Japonya'nın Türkiye'den 10 bin kilometre uzakta olduğunu, ABD'nin de yaklaşık bu kadar uzakta bulunduğunu kaydeden Demirel, ‘‘Kilometreler anlamını yitirmiştir. Globalleşme denilen şey budur. Anlamlı olan insanların kendi menfaatlerini bilmesidir’’ dedi.

Demirel, şöyle devam etti söyledi:

MUTLULUĞUN FORMÜLÜ

‘‘Türkiye'nin daha çok yabancı yatırıma, daha çok yabancı sermayeye, teknolojiye, üretime ve dövize ihtiyacı vardı. Bunu sağlamak Türk halkının menfaatinedir. Siz de bunu sağlayarak, bir güzel işin içindesiniz. Bu ülkenin kalkınması için doğasını, kaynaklarını, suyunu, ovasını her imkanını iyi kullanacaksınız. İnsanları eğiterek ülkeye yararlı hale getireceksiniz. İşte hepsini birleştirince mutluluk doğar. Burada bir Japon mucizesi görülüyor. Honda'nın dünyada 33 ülkede 89 fabrikası olduğu söylendi. Burada da Honda'nın Avrupa'daki ikinci büyük fabrikası kuruldu. Buradan çıkacak ürün, dünya teminatı altındadır. Dünyanın her yerine satılabilecek bir üründür. Dünya tüketicisinin de teminatıdır.’’

Ekonominize inanıyoruz

Honda Yönetim Kurulu Başkanı Yoshihide Munekuni de Honda otomobillerinin Türkiye'de üretiminin, Türkiye'nin ekonomik büyümesine olan inançlarını ortaya koyduğunu söyledi. Türkiye'deki otomobil pazarının hızla genişlediğini ve bu pazarın gelecekte daha da büyüyeceğinden emin olduklarını vurgulayan Munekuni, şöyle devam etti: ‘‘Bu fabrika ileride genişletilebilecek esneklikte dizayn edilmiştir. Biz de ihtiyaç duyulduğunda genişletmek üzere yatırım yapmaya kararlıyız.’’

En kaliteli Civic

Anadolu Grubu İcra Komitesi Başkanı Tuncay Özilhan, törende yaptığı konuşmada, otomobil yatırımını Honda gibi bir devle gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Özilhan, şöyle konuştu: ‘‘Yatırımlarımızı adım adım yaparak, tüketicilerimize, sabit maliyetlerin gerçekte kullanılmayan kısımlarını yansıtmamayı amaçladığımızı önemle vurgulamak istiyorum.’’

Türkiye'de imaline başlanan Honda Civic'in 13 ayrı ülkede üretildiğini kaydeden Özilhan, ‘‘Biz dünyanın en kaliteli Civic Sedan'ını Türkiye'de üretmek amacındayız’’ dedi.

Devler arasındayız

Türkiye, 2000'li yıllara dünyanın en büyük otomotiv üreticileri arasında giriyor. Dün üretim için düğmeye basan Honda ile 7'nci otomotiv tesisine kavuşan Türkiye'nin bu sektördeki üretim kapasitesi de 645 bine ulaştı. Türk otomobil sektörünün kapasitesi yeni üreticilerin üretime başlamasıyla birlikte 2000 yılında 1 milyona dayanacak. Türkiye, bu kapasite ile yılda yaklaşık 1.5 milyon adet üretim yapan Kore, İspanya, İngiltere, İtalya ve Brezilya gibi ülkeleri yakalayacak. Honda'yı Kia ve Daewoo izleyecek. Kısa bir süre önce fabrika inşaatına başlanan Kia, 1998 yılında üretime başlamayı hedefliyor. Daewoo ise en geç 2000 yılında yıllık 100 binlik kapasite ile üretime geçecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!