Home Run Hitter Cumhur

Güncelleme Tarihi:

Home Run Hitter Cumhur
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bakü-Ceyhan Boru Hattı Anlaşması ile Türkmengazı Deklarasyonu'nun imzalanması, ABD'yi de keyiflendirdi. ABD Enerji Bakanı Bill Richardson, Enerji Bakanı Cumhur Ersümer için, anlaşmalardaki çabasından dolayı, ‘‘Home Run Hitter’’ (beyzbolda sayı vuruşu yapan oyuncu) tanımını kullandı. Richardson, ‘‘Sayın Ersümer, söz verdimi yapıyor’’ dedi.

ABD Enerji Bakanı Bill Richardson, Enerji Bakanı Cumhur Ersümer için beyzbolda sayı vuruşu yapan oyuncu anlamına gelen ve ABD'de verdiği sözü yerine getirenler için kullanılan ‘‘Home Run Hitter’’ benzetmesini yaptı. Türkiye'de Amerikan şirketlerinin gerçekleştireceği toplam 850 milyon dolarlık 4 projenin imza töreninde Enerji Bakanı Ersümer'le bir araya gelen Richardson, ‘‘Amerika'da ‘Home Run Hitter' deyimi, söz verdimi mutlaka yerine getiren insanlar için kullanılır. Sayın Ersümer'in olacak dediği bir şey olur. O hem kişilik, hem de fiziksel yapı bakımından bir Home Run Hitter'dır’’ dedi.

Bill Richardson, sözlerine şöyle devam etti:

‘‘Sayın Bakan Ersümer, Bakü-Ceyhan boru hatları konusunda gayretlerini arttıracağını söyledi, öyle oldu. Trans- Kafkasya boru hatları konusunda gayretlerini arttıracağını söyledi, öyle oldu. Tahkim konusunda gelişmelerin olacağını söyledi, öyle oldu. ABD'de Bakan Ersümer gibi kişiler için, ‘Bir söz verirse mutlaka yerine getirir' anlamında ‘Home Run Hitter' tanımlamasını kullanırız.’’

ABD Başkanı Bill Clinton'ın Türkiye ziyaretinin 5 gün sürmesinin ABD'nin Türkiye'ye verdiği önemi gösterdiğini kaydeden Richardson, ‘‘Enerji konusunda Türk- Amerikan ortak projeleri devam edecektir’’ dedi.

Ersümer , imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ABD ile birlikte 37 proje üzerinde çalıştığını ve bu projeler sonucunda 13 bin megavatlık bir enerji yaratılacağını söyledi. Sözkonusu projelerin toplam maliyetinin 10 milyar dolar dolar olduğunu belirten Ersümer, ‘‘Bu projelerin gerçekleşmesi için bütçeden tek kuruş çıkmayacak. Projelerin tümü kredili’’ dedi.

ABD ile 850 milyon dolarlık anlaşma

ENERJİ Bakanlığı yetkilileri ile ABD'li firmalar arasında gerçekleştirilen anlaşmalar, toplam 850 milyon dolarlık 4 santral projesini kapsıyor. Eşkişehir ve Alaplı'da, doğalgaz santralleri, Kargı ve Gürsöğüt'te ise hidroelektrik santralleri inşa edilecek. Eskişehir ve Alaplı'da yapılacak olan doğalgaz santralleri, yap, işlet, devret modeli ile, Kargı ve Gürsöğüt'te inşa edilecek olan hidro elektrik santraller ise ABD tarafından sağlanan kredilerle inşa edilecek. Kargı ve Gürsöğüt'te inşa edilecek hidro elektrik santraller 5 yıl içerisinde devreye girecek. Anlaşmalar sonucunda işe başlayacak olan ABD'li şirketler, Bayındır İnşaat, Gimak, Ceylan İnşaat, HGR gibi Türk şirketleri ile işbirliği yapacak.

Türkmenbaşı: Atalarınızın gazı size çok uyar

TÜRKMENİSTAN Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı, Türkmenistan doğalgazını Türkiye'ye taşıyacak olan ‘Hazar Geçişli Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ anlaşmasının imzalanmasından çok memnun olduklarını belirterek, ‘‘Türkmen gazı ata toprağınızdan çıkıyor, size en uygun ve kendi zenginliğinizden gelen gazdır’’ dedi.

AGİT İstanbul Zirvesi'ne katılan Türkmenbaşı, ülkesine hareket etmeden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde yaptığı basın toplantısında, imzalanan anlaşmayla 2002 yılından itibaren aşamalı olarak 30 milyar metreküp Türkmen gazının Türkiye'ye ulaşacağını bildirdi. Türkmenbaşı, gazın 16 milyar metreküplük bölümünün Türkiye'de kullanılacağını, 14 milyar metreküpünün de Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçeceğini belirtti.

Azerbaycan'da boru hattı sevinci

Bakü-Ceyhan Petrol Boru hattı anlaşmasının imzalanması Bakü'de ‘‘büyük başarı’’ şeklinde yarumlanıyor. Gerek muhalefet gerekse iktidar aynı görüşleri paylaşıyor. Ülke genelinde dün çıkan gazeteler de birinci sayfalarını tamamı ile bu habere ayırdı.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR Başkan Yardımcısı Ahmet Zeynelov, Bakü-Ceyhan Petrol boru hattı ile ilgili İstanbul Bildirisi‘nin imzalanmasını ‘‘Büyük bir başarı olarak’’ nitelendirdi. Zeynelov yaptığı açıklama da, bildirinin imzalanması haberinin Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi nin bütün çalışanları tarafından büyük sevinçle karşılandığını söyledi. Zeynelov imzalanan bu bildiriden sonra projenin gerçekleştirilmesi yolunda hiçbir engel kalmadığını ve artık konsorsiyumun da fazla direnemeyeceğini ifade etti.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde Washington dan dönen Azerbaycan Başbakanı Artur Rasizade, Dünya Bankasının Bakü-Ceyhan projesinin finansmanlığının bir bölümünü üstlendiğini söyledi. Rasizade, İstanbul Bildirisi’nin imzalanmasının ardından Proje ile ilgili belgelerin uluslararası finans kuruluşlarına sunulacağını bildirdi.

Rus basını: Rusya by-pass edildi

Bakü-Ceyhan boru hattı anlaşmasına geniş yer veren Rus basını, Rusya'nın, AGİT İstanbul zirvesinde yalnızca Batı ile karşı karşıya kalmadığını, Bakü-Ceyhan'ın imzalanmasıyla birlikte, BDT'li ortaklarıyla da ayrı düştüğü yorumu yaptı.

Vremya Gazetesi, Bakü-Ceyhan anlaşmasına yarım sayfa ayırdı ve ‘‘Çeçenistan BDT'yi de parçaladı’’ başlığını kullandı. Bakü-Ceyhan anlaşmasının ‘‘gürültülü alkışlarla’’ imzalandığını belirten gazete, ‘‘İstanbul zirvesi, Rusya'nın yalnızca Batı ile değil, BDT üyesi partnerleriyle de karşı karşıya kaldığı ilk uluslararası doruk olarak tarihe geçecek’’ yorumunu yaptı. Sevodniya Gazetesi'nde, Bakü-Ceyhan anlaşmasının, ‘‘İstanbul zirvesi sırasında Rusya'ya ve onun Kafkasya'daki politikalarına yönelik kınayıcı tutumların sergilendiği bir atmosferde imzalandığını’’ belirterek, ‘‘Böylece doruk sırasında Rusya hem uluslararası politika alanında hem de boru hatlarında by-pass edildi’’ denildi.

Kommersant Gazetesi, ‘‘Boris Yeltsin zirvede Çeçenistan uğrunda savaşırken, 5 ülke cumhurbaşkanları, Hazar bölgesi petrol ve gazının Batı'ya Rusya'yı by-pass ederek ulaşması anlaşmalarını imzaladı’’ ifadesine yer verdi.

Moskovski Komsomolets Gazetesi de ‘‘Ruslar Türkler'in önümüzdeki yarım yüzyılda elde edeceği birkaç milyar dolarlık gelir karşısında yalnızca yutkunmakla kalacak’’ yorumunda bulundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!