Hızlı ve beraber yürümeli

Güncelleme Tarihi:

Hızlı ve beraber yürümeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2017 21:41

Girişim sermayeleri ve ortak oldukları şirketler başarıya nasıl ulaşır? Bunun cevabını Türkiye’nin orta ölçekli girişimlere yatırımda lider kurum olan Mediterra Capital’in kurucu ortağı Ahmet Faralyalı veriyor: “Belirlenen ortak hedeflere birlikte yürüyerek.”

Haberin Devamı

BAŞARILI ve hızlı büyüyen, sektöründeki lider şirketlere yatırım yapan özel sermaye fonu Mediterra Capital’in Kurucu Ortağı Ahmet Faralyalı, girişim sermayesinde başarının sırrını ortakların strateji ve yol haritasında hemfikir olması ve bu yolda hep beraber yürümesi olduğunu söyledi. Faralyalı, “Vizyon, ne yapılması gerektiği konusunda hemfikir olmak ortakların birbirine güvenmesi ve değişim için birlikte hareket etmesi çok önemli. Eğer, bu değişimi hayata geçirecek yönetici ekibinin oluşturulması yavaş kalır, hemfikir olduğunuz ortağınız değişim istediğini söylediği halde bunu engellerse, o girişim başarısız olacaktır” diye konuştu. Faralyalı dün EduPlus tarafından düzenlenen Finans Zirvesi’nde “Kaldıraçlı Satın Almalar, Büyüme Sermayesi ve Finansman Çözümleri” başlığında konuştu. 2010 yılında kurulan Mediterra Capital’in 300 milyon Euro’luk öz kaynağı yönetmekte olduğunu belirten Faralyalı, orta ölçekli girişimlere yatırımlarda lider şirket olduklarını vurguladı. Orta ölçekli şirketlere 15-50 milyon Euro arası yatırımlar yaptıklarını söyleyen Faralyalı, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

PLAN UYGULANMALI

“En gurur duyduğumuz şey takımımız. 4 ortak 15 kişilik ekibiz. 4 ortağın 50 yıldan fazla girişim sermayesi yönetme tecrübesi var. 30’dan fazla şirkete yatırım yaptık ve yönetimlerinde yer aldık. Türkiye’nin hızlı büyümesi olan tüketici harcamalarını hedef alacak şirketlere, Türkiye’deki ekonomik büyümeyi sağlayan KOBİ’lerin daha rekabetçi olmasını sağlayacak ürün ve hizmetler sunan şirketler yatırım hedefimizde. Çok önem verdiğimiz ihracata odaklanan üretim şirketleri hafif sanayi şirketleri de stratejimizde. Bu şirketlere, girişimcilerle ve ailelerle ortak olup bu şirketlerin değer yaratabilmesi için büyümelerine destek olmayı hedefliyoruz. Bizim bir şirkete yatırım yaptığımız zaman ana hedefimiz bu şirketi büyüterek hissedarlara değer yaratmak. Yatırım yaparken şirkete çok net bir vizyon ve strateji koymak en önemli adım. Çünkü kısa sürede bu işi gerçekleştirmek üzere yola çıkıyoruz, yatırımcıların bizden beklediği getirileri sağlamak çok önemli. Vakit kaybetmeden de ortaya koyduğumuz planı uygulamalıyız.”

Haberin Devamı

TUĞRUL BEY’İ NASIL İKNA ETTİK?

BAŞARILI yatırım örneği olarak Logo Yazılım’ı anlatan Faralyalı, Logo Yazılım’da halen daha yüzde 5 hisselerinin olduğunu ve yönetim kurulunda yer almaya devam ettiklerini belirtti. Faralyalı, Logo Yazılım’daki süreci şöyle anlattı: “Logo Yazılım ile biz 2012’de tanıştık, Tuğrul bey (Tekbulut) kurucusu ve halka açık şirketin yüzde 70 hisselerinin sahibiydi. Önce çok sıcak bakmadı. Ancak Logo Yazılım’ın potansiyelini, ne gördüğümüzü ve 4 yıllık bir süreçte neler yapmak istediğimizi anlattığımızda fikrini değiştirdi. Vizyonlarımız ve hedeflerimiz örtüşmüş idi. 2013 Mayıs’ında Tuğrul beydeki hisselerin yüzde 50’sini satın alarak eşit ortak olduk. Beraber yapmak istediğimiz dört şey vardı. Birincisi Netsis’i satın almak idi. Eylül 2013’te Netsis’i Logo Yazılım satın aldı. Dördüncü ve son projemiz ise bölgesel liderliğe adım atmak idi. Logo Romanya’nın lider yazılım şirketi Totalsoft’u Eylül 2016 da satın aldı. Son olarak Ekim 2016’da ortak başarımıza yakışır bir halka arz performansi ile 5.60 liradan satın aldığımız hisselerimizi yine yabancı yatırımcılara 46 liradan sattık.”

BAKMADAN GEÇME!