Hisarcıklıoğlu'ndan Erdem Başçı'ya övgü

Güncelleme Tarihi:

Hisarcıklıoğlundan Erdem Başçıya övgü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2015 13:39

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "TCMB Başkanı Erdem Başçı, küresel kriz sonrasının en başarılı merkez bankası başkanlarından biridir" dedi.

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen "Türkiye Başkanlığındaki G20 Gündemi" konferansında, 2015'in herkes açısından çok özel bir önemi olduğunu ve Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı'nı üstlenmesinden gurur duyduklarını söyledi. Ülke genelinde 1,5 milyon üyeye sahip olan TOBB'un başkanı olarak, B20 Dönem Başkanı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, küresel iş dünyasının sorunlarını en etkin ve kapsamlı şekilde G20 liderlerine aktarabilmek için eksiksiz bir gündem oluşturduklarını aktardı. Hisarcıklıoğlu, G20'ye fevkalade bir önem atfettiklerini dile getirerek, çok ilginç bir zamandan geçildiğini, pek çok küresel sorunun gündemde olduğunu, bunların küresel koordinasyonlarla çözülebileceğini ifade etti.

Hisarcıklıoğlundan Erdem Başçıya övgü
BAŞÇI’NIN İŞİ ZOR

'ORTA GELİRLİ İNSANLAR YOKSULLUĞA MAHKUM OLABİLİYOR'

Haberin Devamı

Son altı yıldır küresel durgunluğu sürdürülebilir şekilde geri döndüremediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Geçmiş yıllarda ticaret, küresel büyümenin motoruydu. Ama bugün ticaretteki artış küresel büyümenin bile altında kalıyor. Genç işsizlik oranları oldukça yüksek seviyelerde. Bazı ülkelerde bu yüzde 40'lara ulaştı. Finans sektörü diğer tüm sektörlerle kesişir. Ekonomik hayatın tüm aşamasında bu böyledir. Bugün finans piyasaları hem kapsam hem de karmaşıklık açısından patlamaya uğramıştır. Tek bir hata veya politika kararındaki yanlışlık, büyük bir çalkantıya yol açabilir ki bunları geçtiğimiz yüzyıllarda gördük. Bu gibi hataların bedeli milyar hatta trilyonlarca doları bulabilir. Bunlar kaybolan fırsatlar ve milyonlarca yeni iştir. Orta gelirli insanlar bir gecede yoksulluğa mahkum olabiliyor. İşletmeler değişiyor. Sınır ötesi siyasi gerginlikler artıyor ve finansal krizler bir yerde sivil toplumda da huzursuzlukları ateşliyor." ABD'nin bugün daha istikrarlı bir zeminde olduğunu, IMF'nin ise düşük de olsa büyümeyi öngördüğünü anımsatan Hisarcıklıoğlu, bütün gelişmekte olan pazarlarda uyanma işareti olduğunu söyledi.

BU SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL

Hisarcıklıoğlu, 6 yıl öncesine göre daha iyi dönemde olunduğunu tam anlamıyla düşünmediğini, hala yapısal sorunların bulunduğunu vurgulayarak, "McKinsey Global Institute bunu son raporunda belirtti. Küresel borç 2007 yılında 142 trilyon dolar seviyesinde idi. Bugün ise 199 trilyon dolar seviyesine çıktı. Başka bir deyişle, dünya her yıl elde ettiği gelirin neredeyse üç katı kadar borçlandı ki bu sürdürülebilir bir durum değil" diye konuştu.

Haberin Devamı

'TAHVİLLER YENİDEN OLUŞTURULMALI'

Rifat Hisarcıklıoğlu, bugün artık hükümetler, özel sektör ve hanelerin üzerindeki etkilerin görüldüğünü, iş adamları olarak üzerlerine düşen görevler olduğunu ifade etti. ABD ve AB'deki yeni para politikalarının her şeyi değiştirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bütün şirket tahvillerinin yeniden oluşturulması gerektiğini söyledi. "Harvard Profesörü Jeffrey Frankel'in, "petrol ve emtia fiyatlarındaki son dönemdeki hızlı düşüşün sebebinin de para politikasındaki değişikler olduğu" değerlendirmesine atıfta bulunan Hisarcıklıoğlu, Profesör Frankel'in konuyu izah eden dört kanal üzerine yoğunlaştığını ifade ederek, "Ancak ben fazla detaya girmeyeceğim. Çünkü benden hemen sonra çok değerli bir makroekonomi hocası küresel ekonomide neler olup bittiğini bize açıklayacak" dedi. TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın sadece bir profesör değil aynı zamanda küresel kriz sonrasının en başarılı merkez bankası başkanlarından biri olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Sayın Başçı, Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı vesilesiyle G20 Merkez Bankası Başkanlarının da dönem başkanı oldu. Bugün ve yarın Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları ile sözünü ettiğim sorunları tartışacaklar. Biz de onlardan gelecek işaretleri bekleyeceğiz. Kurumların başındaki liderler olarak bizlerin birincil görevi, ekonomik ve finansal sisteme güven aşılamaktır. Larry Summers'ın dediği gibi 'Güven en düşük maliyetli teşviktir' ve bizler de bu teşvike bu dönemde büyük bir ihtiyaç duymaktayız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!