Hezârfen’e selam olsun...

Güncelleme Tarihi:

Hezârfen’e selam olsun...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2013 10:00

Türk savunma sanayi için kritik önem taşıyan ‘uçak projeleri’ IDEF-13 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda gövde gösterisi yapıyor.

Haberin Devamı

Fuarda Hattat’ın kısa menzilli jet uçak projesi, SE Savunma ve Zorlu’nun yerli üretim iki ayrı insansız hava aracı dikkat çekti.

Vestel Karayel görücüye çıktı

ZORLU Holding’in iştiraklerinden Vestel Savunma ve yazılım şirketi Ayesaş, insansız hava aracı Karayel’i 11. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2013’te tanıttı. Savunma sanayine 25 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ifade eden Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül yılda en az 50-60 adet insansız hava aracı yapmayı hedeflediklerini dile getirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri ile 6 adet insansız hava aracı Karayel için kontrat imzalandığını anlatan Yüngül, “Kontrat sadece uçakları kapsamıyor. Bunun içinde yer istasyonları da var. Anlaşmanın değeri yaklaşık 40 milyon dolar civarında” diye konuştu.

SAVAŞ UÇAĞI OLABİLİR

Karayel’in gözlem amaçlı tasarlanan bir uçak olduğuna değinen Yüngül, 6 uçağın bu yıl içerisinde teslim edileceği bilgisini verdi. Karayel’de 1-2 haftaya test uçuşlarının başlayacağını belirten Yüngül, “Uçakları TSK’ya teslim ederek büyük bir referans elde edeceğiz. Devlet destek beklemiyoruz ancak devlet en büyük referansımız” diye konuştu. Türkiye’nin insansız hava aracı alanında ABD ve İsrail ile birlikte dünyada en önde gelen üç ülkeden birisi olabileceğini kaydeden Yüngül, yabancı ülkelerden de talep aldıklarını dile getirdi. Yüngül, “10-15 yıl içinde dünyada insansız hava aracı sayısında artış yaşanacak. Karayel 500 kilogram ek ağırlık taşıma kapasitesine sahip. Bunları savaş uçağı haline getirmek zor değil” dedi.

Savunma sanayinde yıllık 15 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Yüngül, 2014 yılından itibaren ihracattaki hedeflerinin her yıl iki katına çıkmak olduğunu belirtti. Yüngül, 3-5 yıl içinde Ankara’daki üretim tesislerinin kendilerine dar gelebileceğini ifade etti. Yaptıkları yatırımın geri dönüşünüz çok yavaş olduğuna değinen Yüngül, “Günde 30-40 bin televizyon üretebiliyor. Ancak bu uçaklarda hem yatırım maliyeti yüksek, hem de geri dönüşü çok yavaş” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sikorskylere kablo üretecek

Haberin Devamı

SİKORSKY Helikopterle kablo üretmek için anlaşma imzaladıklarını söyleyen Ömer Yüngül, “Anlaşma şartları çok ağır. Kablodan dolayı helikopterler düşerse bunu çok ciddi tazminatları oluyor. Manisa’daki fabrikamızda günde 50 binden fazla ürün üretebilecek kapasiteye sahibiz. Ancak 2-3 helikopter kablosunun üretilmesi 1 hafta sürüyor” dedi. Yüngül, yolcu uçakları için de kablo üretmek istediklerini ancak dünyada 2-3 firmanın bu sektörde ağırlığının çok yüksek olduğunu söyledi.

Kısa menzilli ‘Hattat Jet’

TÜRKİYE, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TÜSİAD genel kurulunda ‘Yerli oto üretecek bir babayiğit lazım’ sözlerinden bu yana yerli oto üretimini tartışırken, yerli uçak üretmeye talip bir babayiğit çıktı. Erdoğan’ın Hema Defense’nin geçen yıl Zırhlı Personel Taşıyıcı araçlarının teslim töreninde, ‘Tank değil, uçak istiyorum’ sözleri üzerine harekete geçen Hattat Holding, bölgesel jet üretimi için proje geliştirdi. Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Hema Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hattat, “60-70 kişilik, 3-4 saatlik yakın mesafelere uçan bölgesel jet üretimi için babayiğit biziz. Bu konuda İveçli Saab’ın uçak motoru üretem bölümü ve Brezilyalı Embraer ile görüşmeler yapıyoruz. Ayrıca şu anda adını açıklıyamayacağım başka bir şirketle de uçağın motor üretimi için görüşüyoruz” dedi.

MOTOR TASARIMI VE ÜRETİMİ

İbrahim Hattat, yerli uçağın özellikle entegrasyonuna talip olduklarını belirterek, “Yerli uçak fikri bana gerçekçi geliyor. Elbette büyük oranda yerli üretim olacak olan bu uçak için, bazı şireketlerle ortaklık yapabiliriz. Onların teknolojilerini millileştirerek istediğimiz uçak motoru ve tasarımını geliştirmeyi planlıyoruz. Şu anda fizibilite etüdüdlerini yapıyoruz. İşbirliği olanaklarını değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hem helikopter hem uçak

SE Savunma’nın kurucusu Serkan Köse’nin ürettiği hem helikopter hem de uçak özelliklerine sahip insansız hava aracı dikey ve yatay özellikli bir araç olarak dikkat çekiyor. Albatross ismi verilen yerli insansız hava aracı, iki yıllık bir çalışmanın ardından dünyada ilk kez hem yerden dik kalkabilen hem de düz uçan insansız hava aracı olarak biliniyor. 2 metre 70 cm kanat açıklığına sahip, dikey ve yatay özellikli mini insansız hava aracı için Serkan Köse şöyle konuştu: “Yaklaşık iki yıllık bir çalışma ile gövde tasarımından elektronik bileşenine ve kompozit gövde üretimine kadar tamamen kendi firmamızda yaptığımız uçağı ürettik. Hem helikopter hem uçak özelliklerine sahip. Fuarda sergilediğimiz bu araç, bir prototip değil, uçağın kendisi. Dünyadaki benzerlerinden farkı; insansız oluşu. Uçak olduğu yerden kalkabildiği için piste veya fırlatıcıya ihtiyaç duymuyor. Düz uçuşa geçince de normal uçaklar kadar uzun uçuş menziline sahip.”   Hava aracının öncelikli kullanım alanının sınır güvenliği ve konvoy takibi olduğunu belirten Köse, orman yangınlarının gözetlenmesi, afet sonrası bölgelerdeki durumun tespiti gibi alanlarda da bu aracın kullanılabileceğini vurguluyor. Aracın canlı video ve fotoğraf gönderebildiğini kaydeden Köse, seri üretim için tesis gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hezârfen Ahmed Çelebi

KENDİ geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insanlardan biri olmuştur.1632 yılında lodoslu bir havada Galata Kulesi’nden kuş kanatlarına benzer bir araç takıp kendini boşluğa bıraktığı ve uçarak İstanbul Boğazı’nı geçip 3358 m. ötede Üsküdar’da Doğancılar’a indiği varsayılır.

30 yılın ihalesi 

SAVUNMA Bakanlığı’nın bu yıl içinde önümüzdeki 30 yılın en büyük ihalesi olan kara araçları ihalesini gerçekleştirmeyi planladığını söyleyen İbrahim Hattat, “Biz de tüm hızımızla bu ihaleye hazırlanıyoruz. Bu, toplamda 1000 kara aracının alınacağı 1.5-2 milyar dolarlık bir ihale olacak. Biz, üzerine silah takılabilen, keşif ve gözetleme sistemi takılan tekerlekli muharip ve keşif araçlarının üretimine talibiz. Bu 367 adetlik 6x6 Özel Maksatlı Taktik Tekerlerli Zırhlı Araç ihalesi olarak biliniyor. Protipinin üretimini gerçekleştirdik, üretim hakını aldık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!