Hesaplar başladı! 2022'de asgari ücret ne kadar olacak?

Güncelleme Tarihi:

Hesaplar başladı 2022de asgari ücret ne kadar olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2021 10:16

Yıl sonu yaklaşmaya başladıkça milyonlarca asgari ücretli çalışan 2022 yılında geçerli olacak asgari ücreti merak etmeye başladı. 2021 yılında enflasyonun yaklaşık yüzde 7 üzerinde 21,56'lık artışla 2.825,90 kuruş olarak belirlenmişti. Asgari ücrette 2022 yılı için de tahminler oluşmaya başladı.

Haberin Devamı

Asgari ücret çalışmaları hakkında Bakan Bilgin'den son dakika açıklamasının gelmesiyle beraber, "Asgari ücret 2022 toplantısı ne zaman, Brüt asgari ücret, net asgari ücret ne kadar olacak" gibi sorular en çok merak edilen gündem başlıkları arasında yerini aldı. Asgari ücret zammı Türkiye'de yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendirirken, bunun dışında birçok vatandaşın da geliri ve ödemesini, işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneğini de belirliyor.

Sabah'tan Mete Dirice'nin haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret görüşmelerinin yakında zamanda başlayacağını belirterek, çalışmanın sosyal adalet mekanizması yönüne dikkat çekti.

"ASGARİ ÜCRET MESELESİ TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDEN ÇIKACAK"

Bakan Bilgin yaptığı açıklamada, "Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz. İşçilerimizi koruyan, asgari ücret meselesini Türkiye'nin gündeminden çıkaracak bazı düzenlemelerle bir rahatlama sağlayacağını şimdiden söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BAKAN BİLGİN ASGARİ ÜCRET İÇİN BU AYRINTIYA DİKKAT ÇEKTİ

Bakan Bilgin, asgari ücret düzeyinin esas etkisinin özel sektördeki ücret seviyesini etkilediğini belirtti. Bilgin, asgari ücret örgütsüz çalışanların ücret seviyesinin reel olarak değiştiren temel unsur olduğunun altını çizerek, "Bu asgari asgari ücret dönemde örgütsüz çalışanların hayatlarını düzenleyecek bir netice elde edilmesi yönünde çalışacağız" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MEMUR ZAMMI İÇİN TALİMATI VERMİŞTİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aylarda memur zammı konusunda yaptığı açıklamada, "Memurları enflasyona ezdirmeyeceğiz" sözüyle talimatı vermiş, 6. Dönem Toplu Sözleşmesi ile memur ve memur emeklisi enflasyonun üzerinde zam almıştı.

MEMURLAR ZAM + ENFLASYON FARKI ALDI

6. Dönem Toplu Sözleşmesi sonrası memur ve memur emeklisinin maaşına 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7, 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapılmıştı.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET 2022 İÇİN DE PAROLA AYNI: ÇALIŞANLAR ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK

Türkiye'de doğrudan 7 milyon çalışanı ilgilendiren, dolaylı yoldan diğer vatandaşları da ilgilendiren, sosyal adalet mekanizması yeni asgari ücret 2022 konusunda hükümet tıpkı memur zammı konusunda hareket ettiği gibi davranacak. Asgari ücret için parola 'Çalışanlar enflasyona ezdirilmeyecek' olacak.

ASGARİ ÜCRET 2022'DE ARALIK AYI BELİRLEYİCİ OLACAK

Her yılsonuna doğru Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi-işveren ve kamu temsilcileriyle değişik zamanlarda toplanarak işçilerin alacağı en az ücret için görüşmelerde bulunuyor. Özellik asgari ücret konusunda Aralık ayı boyunca çalışmaların hız kazanması bekleniyor.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET 2021 ENFLASYONUN YÜZDE 7 ÜZERİNDE FARK ALDI

Koronavirüs salgını döneminin ekonomik etkilerinin en yoğun olarak hissedildiği 2020 yılının ardından asgari ücret 2021, salgın koşulları dikkate alınarak enflasyonun yaklaşık 6,96 puan üzerinde zam almıştı.

ASGARİ ÜCRET 2021 501 TL, BRÜT 634 TL YÜKSELDİ

Yani 2020 yılında yüzde 14,6 olarak gerçekleşen enflasyon sonrası asgari ücret 2021, yüzde 21.56 oranında yükseliş yaşayarak brüt 3.577,50 TL'ye yükselmiş oldu. Asgari ücret 2021 net olarak ise 2.825,90 kuruş olarak belirlendi. Asgari ücret 2021, net olarak 501 TL, brüt olarak 634 TL artış yaşadı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndaki sıkı pazarlıkların yanında, çalışanın bu en düşük ücreti belirlenirken enflasyon rakamları öne çıkıyor. Özellikle son seneler incelendiğinde asgari ücret zammı için enflasyon üzerinde belirlenen rakamlar dikkat çekiyor. Burada asgari ücret hesaplanırken enflasyonun ortalama yüzde 5-7 üzerinde belirlendiği görülüyor.

Haberin Devamı

REFAH PAYI GÜNDEMDE

Bununla beraber özellikle tüm dünyada görülen enerji kriziyle beraber enflasyon endişelerinin daha yoğun olduğu 2022 yılı için de asgari ücret zammının enflasyonun üzerinde bir refah payı ile birlikte belirlenmesi bekleniyor.

2021 YILSONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 18,4 OLDU

Özellikle memur zammı, emekli zammı gibi ücretlerde direkt etkili olan enflasyon oranı asgari ücret için de önemli bir belirteç.

Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun enflasyon raporu sunumunda yaptığı açıklamada 2021 yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 18,4 oldu.

ASGARİ ÜCRET 2022 İÇİN ÜÇLÜ HESAP

Enflasyonun Merkez Bankası'nın beklentisindeki gibi yüzde 18,4 olarak veya son açıklanan Ekim enflasyon verisindeki yüzde 19,89 gibi gerçekleşebileceğini varsayarsak;

Haberin Devamı

Tahminler = Enflasyon + Beklenen fark = Asgari ücret artışı (%)

Tahmin 1: 18,4 + 5 = 23,4

Tahmin 2: 18,4 + 7 = 25,4

Tahmin 3: 19,89 + 7 = 26,89

Elbette ki bu 3'lü hesap sadece bir tahmin. Kesin asgari ücret artışı Tespit Komisyonu'ndaki görüşmeler sonucu birçok değişkenle beraber ortaya çıkacak.

MAAŞLAR NASIL DEĞİŞECEK?

Asgari ücret 2022'nin Tahmin 1'deki gibi yükseleceği öngörülürse brüt ücretin 4.440 lirayı, net ücretin de asgari geçim indirimi (AGİ) dâhil 3.485 lirayı geçeceği tahmin edilebilir.

Yeni asgari ücret Tahmin 2'deki gibi yükseleceği öngörülürse brüt ücretin 4.480 lirayı, net ücretin de asgari geçim indirimi (AGİ) dâhil 3.540 lirayı geçeceği tahmin edilebilir.

Son olarak asgari ücretin Tahmin 3'deki gibi yükseleceği öngörülürse brüt ücretin 4530 lirayı, net ücretin de asgari geçim indirimi (AGİ) dâhil 3.580 lirayı geçeceği tahmin edilebilir.

ASGARİ ÜCRET 2022 İLE BU ÜCRETLER DE DEĞİŞECEK

Türkiye'de asgari ücret 2022 ile 7 milyon çalışanın maaşının yanında birçok maaşta da değişiklikler yaşanacak.

İşsizlik maaşı artacak. Mevcut durumda en yüksek işsizlik maaşı 2010 TL olarak dikkat çekiyor.

Bütün çalışanların aldığı asgari geçim indirimi (AGİ) de yükselecek. Şu anda bekar bir işçi için AGİ 268,31 TL.

Emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlar artacak. Mevcut durumda bir aylık ödeme 1.144 TL.

İş göremezlik ödeneği artacak.

Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları Ocak 2022 ile birlikte zamlanacak.

Kendi primini ödeyen Bağ-Kur'lular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralarda artış kaydedecek.

Gündelikçiler için ödenecek primler artacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!