Herkesin bir uçağı olacak

Güncelleme Tarihi:

Herkesin bir uçağı olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 07:00

Teknoloji geliştikçe kullandığımız ulaşım araçları da dönüşüme uğruyor. Birçok firma geleceğin kişisel ulaşım araçlarının havadan olacağı öngörüsüyle özel çalışmalar yapmaya başladı. Çok uzak olmayan bir gelecekte insanlar evlerinden işlerine, alışverişe ya da gezmeye uçarak gidebilecek.

Haberin Devamı

Yeni nesil teknolojik sistemler, “kişisel ulaşım aracı” kavramını daha çok öne çıkarmaya başladı. Şu an birçok firma, kişilerin gündelik hayatlarını “Jetgiller” çizgi dizisinde gösterildiği gibi yaşaması için çalışmalar yapıyor. Bu firmalardan birisi “Jetson Aero” ve bu şirket “Jetson ONE” isimli bir kişisel hava aracı geliştiriyor. Bu elektrikli bir temel üzerine kurulan tek kişilik hava aracı, sekiz adet pervanesi ile 100 km/s hızın üstüne çıkabiliyor ve 20 dakikadan fazla bir uçuş süresi getiriyor. Şehirler içerisinde değil açık arazilere sahip bölgelerde gündelik yaşamın bir parçası olması için hazırlanan model, tahmin edebileceğiniz üzere helikopterlerden çok daha kolay şekilde kullanılabiliyor ve çevreyi özellikle gürültü açısından aşırı oranda rahatsız etmiyor.

Haberin Devamı

Herkesin bir uçağı olacak

UÇAN MOTOSİKLET

Şirket CEO’sunun geçtiğimiz haftalarda ilk defa evinden işine gitmek için kullandığı gelecek gösterimi hava aracı, ticari hale getirilmiş bir seçenek olmasıyla da fazlasıyla ses getiriyor. 2022 için planlanan sürümleri satılan, 2023 için de çok sayıda sipariş alan kişisel hava aracı, eğlenceli hafta sonu arazi gezintileri için de çok güzel görünüyor. Helikopter gibi birçok masraf çıkarmayan ve sürekli olarak bakım gerektirmediğinden uzun vadeli yönetimi kolay olan “Jetson ONE”, elbette kişisel hava aracı geleceğinin tek üyesi konumunda bulunmuyor. Alanda örneğin “uçan motosiklet” modelleri de yer alıyor. Gövde yapılarından ve sürüş pozisyonlarından dolayı “motosiklet” denilen bu araçlar, herhangi bir tekerleğe sahip değiller ve sadece uçarak yol alınması için tasarlanıyorlar.

800 KM HIZ

Bu konuda en son ses getirenlerden birisi de “Mayman Aerospace” firmasının “Speeder” isimli modeli oldu. Sekiz adet jet motoru üzerine kurulan yani elektrikli bir temeli olmayan fütüristik uçan motosiklet, birçok farklı kullanım için tasarlanıyor. Bu modelin sürücüsüz olarak 644 km menzil içerisinde, 800 km/s hızda 450 kg’a kadar paket taşıyacak bir kargo sürümü dahi geliştiriliyor. Bu model de helikopterlere nazaran çok daha rahat şekilde uçurulabilecek, açık arazilere sahip belirli bölgelerde gündelik yaşamın bir parçası olabilecek seçenekler arasında dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

GİYİLEBİLİR ÇÖZÜMLER DENENİYOR

Kişisel havacılık için giyilebilir çözümler de var. Birden fazla firma uzun süredir aktif olarak “Jetpack” benzeri uçuş sistemleri geliştiriyor. Bu sistemlerin amacı şimdilik diğer ulaşım araçları gibi gündelik hayatın bir parçası olmak değil. Çünkü mevcut uçuş kıyafetleri aşırı oranda kompleks yapıdalar. Bu sistemler şu an için daha çok arama kurtarma faaliyetleri, güvenlik, inceleme ve askeri kullanım odağında geliştiriliyor. Ufak jet motorlar üzerine kurulan ve kişileri adeta film karakteri “Iron Man” haline getiren giyilebilir çalışmalar yanında, bir kaykay gibi üzerine binilebilir şekilde tasarlanan kişisel hava araçları da bulunuyor. Bu konuda Fransız mucit Frank Zapata öne çıkıyor. Ünlü isim “Flyboard” adını verdiği bir kişisel hava aracını çok uzun zamandır test ediyor. Bu çözümler hemen değil ancak uzun yıllar sonra hayatın gerçekten bir parçası halini alacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!