Her yıl Türkiye'de 650 bin çift evleniyor

Güncelleme Tarihi:

Her yıl Türkiyede 650 bin çift evleniyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2012 12:42

Her yıl ortalama 650 bin çiftin evlendiği Türkiye'de, düğün pastası büyüyor.Pastacısından gelinlikçisine, davetiyecisinden organizasyon şirketlerine kadar yaklaşık 20 iş kolunu besleyen düğün organizasyonları artık endüstri haline geldi.

Haberin Devamı

Sektörün katma değerinin artması, anahtar teslim düğün yapan organizasyon şirketlerinin sayısının artmasını da sağladı. Önceki yıllarda sayısı sadece 50-60 civarında olan organizasyon şirketi sayısı, bu yıl 300'e yaklaştı. Sektördeki büyüme her yıl sektör oyuncuları ve tüketicileri düzenli olarak bir araya getiren fuarlar düzenlenmesine kadar gidiyor.

“İstanbul, Las Vegas'dan sonra dünyada en çok düğün yapılan şehir”

Yaratıcı Etkinlikler Planlama ve Uygulama Derneği (YEPUD) Kurucu Başkanı Meltem Tepeler, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki düğün sektörünün ekonomik büyüklüğüne dair net veri olmasa da, İstanbul'un Las Vegas'dan sonra dünyada en çok düğün yapılan şehir olduğunu söyledi.

Her yıl Türkiye'de 500'e yakın uluslararası düğünün gerçekleştiğini bildiren Tepeler, Türkiye'nin düğün yapmak için tercih edilebilirlik sıralamasında dünyada 13'üncü olduğunu kaydetti. Tepeler, Türkiye'de düğünler dahil, etkinlik sektörünün cirosunun yaklaşık 450 milyon dolar olduğunu, bunun sadece 200 milyon dolarının düğün endüstrisine ait olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Düğün endüstrisinin büyüklüğünün dünyada 165 milyar dolara ulaştığını bildiren Tepeler, bu rakamın sadece ABD'de 90 milyar dolara yaklaştığını dile getirdi.
Artık her düğünün ve her etkinliğin teması olduğunu ve düğünün dekorasyonundan müziğine, yemeğinden eğlencesine kadar tüm davetin bu tema etrafında kurgulandığını ifade eden Tepeler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye'de artık dünya çapında projelere imza atılıyor. Ancak düğün sektörünü turizmin bir kolu olarak görmekten vazgeçip, başlı başına bir endüstri olarak ele almak ve bu konuda ciddi çalışmalar yapmak gerekiyor. Zira ehil olmayan ellerde yapılacak en küçük bir hata, tüm sektöre mal edilerek büyük zarar verecektir. Bu konu için, 5 yıldır başkanlığını yürüttüğüm YEPUD olarak Bakanlık ile beraber çok ciddi çalışmalar yapmaya başlıyoruz.”
Tepeler, Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Azerbaycan ve Rusya'nın, Türkiye'de düğüne en çok ilgi gösteren ülkeler olduğunu bildirdi.

“1 gramlık altın satışları geçen yıla göre düşük”

Kapalıçarşı esnafı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarının geçen eylül ayından bu yana yüzde 20 gerilediği için çeyrek altının 180 liradan 150 liraya gerilediğini, bu nedenle tüketicinin 1 gram 22 ayar altın tercihinin geçen yıla göre daha düşük olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Düğün sezonlarında altın satışlarında bir miktar artış yaşandığını kaydeden Yıldırımtürk, konuşmasına şöyle devam etti:
“Sektör için diğer önemli bir gelişme ise şöyle: Kuyumcular her hafta salı günleri Cumhuriyet altınlarının basımı için Darphaneye altın götürüyor. Darphane de normal olarak iki günde bu altınları basıp kuyumcu veya sarraflara geri veriyor.

Yaz aylarında talep artışı nedeniyle basım süresi 2 günden 4-5 gün daha uzayabiliyor. Bu sırada piyasada Cumhuriyet altını arzı geciktiğinden oluşan talep nedeniyle işçilik ücreti artıyor. Altın fiyatı yükselmese de çeyrek altın fiyatı yükseliyor. Diğer taraftan çeyrek altın fiyatı arttı diye gelecek hafta herkes Darphane'den çeyrek altın basılmasını talep ediyor. Bu kez hangi altın o hafta az basıldıysa o altının fiyatı yükseliyor.”

Haberin Devamı

Tarımda yaşanan kıtlık-bolluk çelişkisinin düğün mevsiminde, Cumhuriyet altınlarında da yaşandığını ifade eden Yıldırımtürk, bu istikrarsızlığın önüne geçilmesi için Darphane'de randevulu teslimat dönemi başlatılmasının sorunu çözeceğini dile getirdi.

Kulislerde yakında randevulu teslimat sistemine geçileceğinin konuşulduğunu belirten Yıldırımtürk, bu sisteme geçilirse tüm Türkiye'deki sarraf ve kuyumcuların bir iki gün önceden Darphane'den telefonla randevu alarak, randevu günü ve saatinde külçe altınını Darphane'ye götüreceğini, Cumhuriyet altınını istediği çeyrek, yarım ya da lira ile değiştirilebileceğini dile getirdi.

Böylece Cumhuriyet altını fiyatlarında işçilik fiyatıyla ilgili istikrarsızlığın ortadan kalkacağını bildiren Yıldırımtürk, bu durumu speküle edip haksız kazanç sağlayanların da ortadan kalkacağını anlattı.

Haberin Devamı

“Bu yıl düğün sayısında yüzde 15 artış bekliyoruz”

Düğünlerin vazgeçilmez olduğunu belirten Akay Gelinlik'in sahibi Mustafa Akay ise, artık dışarıdan düğün alışverişi için Türkiye'ye, özellikle İstanbul'a gelindiğini söyledi.

Gelinlik fiyatlarının bin liradan başlayıp 4 bin 500 liraya kadar çıktığını bildiren Akay, her yıl İstanbul'da 115 bin ile 120 bin arasında düğün yapıldığını, Türkiye genelinde ise 650 bin çiftin evlendiğini ifade etti.

Türkiye'de gelinlik için yılda ortalama 195 milyon dolar harcandığına dikkati çeken Akay, “Bu yılın trendi uçuşan kumaşlar, şifonlar, el işlemeleri ve danteller. Düğün vazgeçilmez bir şey. Bu yıl ekonomik istikrara bağlı olarak düğün sayısında yüzde 15'lik artış bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Düğün fotoğrafları 5 bin liraya kadar çıkıyor

Düğünlerin artık bir sektör haline gelmesi, fotoğraf çekimlerinin de profesyonelleşmesini sağladı.
Artık, hazırlıkların başladığı sabahtan, akşam organizasyonun bitimine kadar düğünün tüm günü stüdyo içi ve dışı çekimlerle fotoğraflanıyor.
Fotoğraf sanatçısı Bülent Uluçay, 34 yıldan beri bu işi yaptığını belirterek, tüketicilerin artık daha profesyonel çekimler istediğini söyledi.

Profesyonel çekimlerde düğün fotoğrafçılarının 3 bin ile 6 bin kare arasında fotoğraf çektiğini dile getiren Uluçay, fiyatların ise 2 bin ile 5 bin lira arasında değiştiğini kaydetti.

Düğün fotoğrafçılığının son yıllarda çok talep görmesi sebebiyle bu işi amatör olarak 350 liraya kadar yapanların olduğunu ifade eden Uluçay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu iş büyük emek isteyen bir iş. Profesyonel çekimlerde ailelere bir panoramik albüm, 2 tane de gelin ile damat tarafının ailelerine vermek için küçük albüm yapıyoruz. Binlerce kare çekim yaptığımız için onları işlemek epey vakit alıyor. Profesyonel bir albümün hazırlanma süresi 1 ay ile 3 ay arasında değişiyor.”

“Bu yıl düğünlerde ortanca çiçeği tercih ediliyor”

Düğünlerin vazgeçilmezi çiçekler de, evlenen çiftlerin bütçesinde önemli bir yer tutuyor.
Interflora Çiçekçiler Derneği Başkanı Recep Gedik, bu yıl düğünlerde turuncu renklerin tercih edildiğini ve düğün yapan çiftlerin ortanca çiçek türüne rağbet gösterdiğini söyledi.

Düğün bütçesi yapılırken çiçeklerin ön planda olduğunu ifade eden Gedik, “Ortalama çiçek dekor bütçesi 12-15 bin lira. Bu rakam salon büyüklüğü ve organizasyon büyüklüğüne göre değişiyor” dedi.

Düğün masa dekorlarında kullanılan objelere göre çiçek birim fiyatlarının 100 lira ile 350 lira arasında değiştiğini bildiren Gedik, “Dünyadaki çiçek pazarı, çiçek tüketimi ile alakalı değişiyor. Avrupa'da kişi başı çiçek tüketimi 100 dolar iken, bu rakam Türkiye'de 3 ila 4 dolar arasında” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!