Her gün sabah namazından önce çimentoculara beddua ediyorum

Güncelleme Tarihi:

Her gün sabah namazından önce çimentoculara beddua ediyorum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2006 00:00

Toplu Konut İdaresi Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar ile çimento üreticileri arasındaki hava yeniden elektrikleniyor. Bütün çabalarına rağmen inşaat malzemeleri fiyatlarında bir iyileşme sağlayamadıklarını belirten Bayraktar, "Her gün sabah namazından önce çimentoculara beddua ediyorum" dedi.

BÜTÜN çabalarına rağmen inşaat malzemeleri fiyatlarında bir iyileşme sağlayamadıklarını belirten Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, "Her gün sabah namazından önce çimentoculara beddua ediyorum" dedi. TOKİ, açık-şartsız satışa çıkardığı konutların satış hızından çok memnun. TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, "Açık satışa çıkardığımız projelerde, beklentimizin üzerinde talep geliyor. Günde 3-4 milyon YTL tahsilat yapıyoruz" dedi. Bayraktar, inşaat piyasasındaki ve ekonomideki durgunluğa karşın vatandaşın TOKİ’ye büyük güven duyduğunu, bu nedenle parası olan vatandaşın öncelikle TOKİ’yi tercih ettiğini söyledi.

ŞARTSIZ SATIŞ: İdarenin, orta gelir grubuna yönelik yaptığı sosyal konutları öncelikle, konutu olmayan vatandaşlar için satışa çıkardığını, burada yeterli talep gelmemesi halinde kalan konutların açık satışa çıkarıldığını anlatan Bayraktar, "Bizim önceliğimiz konutu olmayan vatandaş. Onlara uygun şartlarda satışa sunuyoruz. Talep gelmezse de açık-şartsız satışa çıkıyoruz. Böylece, fakirin parası ile zengini ev sahibi yapmamış oluyoruz" dedi. Bayraktar, alt gelir grubuna yönelik konutların kesinlikle kura yöntemi ile satışa sunulduğunu, açık-şartsız satış yapılmadığını vurguladı. Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre, ikinci açık-şartsız satış kampanyası kapsamında satışa sunulan Aksaray-merkezdeki 109 konuta 73, Amasya-merkezdeki 98 konuta 3 günde 95, Bitlis-Ahlat’taki 168 konuta 152, Hatay-Dörtyol’daki 111 konuta 64, Hatay-Kırıkhan’daki 44 konuta 39, Karaman-merkezdeki 292 konuta 272, Konya-Beyşehir’deki 256 konuta 222, Kırşehir’deki 152 konuta 69, Mardin’deki 350 konuta 308, Niğde-Bor’daki 431 konuta 326, Yozgat’taki 431 konuta 418, Boğazlıyan’daki 77 konuta 35 başvuru geldi. Adıyaman, Aksaray-Eskil ve Ortaköy, Ankara-Şereflikoçhisar, Diyarbakır-Ergani, Kars-Sarıkamış, Gümüşhane, Kırşehir-Kaman, Mardin-Kızıltape projelerinde, açık satışlar sayesinde önemli sayıda konutun satışı sağlandı.

ALT GELİR GRUBU: Diğer taraftan, alt gelir gurubuna yönelik Kayseri-Melikgazi’de yaptırılan 476 konut için, şimdiye kadar 3 bin 608 kişi başvurdu. Her konut için ortalama 7 kişinin başvurduğu projede, başvurular bugün sona eriyor. Konut edinme kurası, 7 Kasım’da çekilecek. Antalya-Çıplaklı’da alt gelir grubuna yönelik 2 projede de şimdiye kadar 424 konutluk birinci etap için 453 kişi, 420 konutluk ikinci etap için 596 kişi başvurdu.

17 BİN 577 KONUT: İnşaat maliyetlerindeki artış ve ekonomideki durgunluk nedeniyle yaz aylarında konut ihalelerini askıya alan TOKİ, vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda, yeniden inşaat çalışmalarını hızlandırdı. Bugün itibariyle 17 bin 577 konutu ihaleye çıkaran TOKİ’nin Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, inşaat piyasasında ve maliyetlerde fazla iyileşme olmamasına karşın, vatandaştan gelen baskı üzerine projelere başlama kararı verdiklerini söyledi. Şimdiye kadar 200 belediyenin konut yapımı için vatandaştan talep ve para topladığını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti: "Belediyeler bu talepleri bize iletti. Para da toplamışlar. Konutların alıcısı hazır. Vatandaşı daha fazla bekletemezsiniz. Mecburen ihalelere çıktık. Bunların büyük bölümü gecekondu dönüşüm projesi ve gecekondu dönüşümü Türkiye için önemli bir konu. Bundan sonra, büyükşehirler dışındaki yerlerde, talep örgütlenmesi olmadan, gecekondu dönüşümü dışında, konut projesi geliştirmeyeceğiz. Büyükşehirlerde ise gelir kazandırıcı projeler dışında, gecekondu dönüşüm projeleri ve orta gelir gurubuna yönelik uydu kent projeleri uygulayacağız."

Niyetimiz kamunun tüm inşaatlarını yapmak değil

TOKİ’nin konut inşaatları dışında, okul, kütüphane, ibadethane, spor salonu, iş merkezi, helikopter pisti, son zamanlarda da hastaneler de yapmaya başladığının hatırlatılması üzerine Erdoğan Bayraktar, şunları söyledi: "Kamunun tüm inşaat işlerini yapmak gibi bir niyetimiz yok. Konut projeleri kapsamındaki sosyal hizmet binalarını yapıyoruz. Ancak, son zamanlarda valiler acil hastane ihtiyaçlarını bildirerek, inşaatların bizim tarafımızdan yapılmasını istiyor. Biz de konunun aciliyetini dikkate alarak, hastane inşaatını başlatıyoruz. Ama, bu yönde gelen bütün talepleri karşılamamız mümkün değil." TOKİ, şimdiye kadar, 200 binden fazla konut yanında, 174 ilköğretim okulu, 47 lise, 29 anaokulu, 146 ticaret merkezi, 32 spor salonu, 123 ibadethane, 33 kütüphane, 35 sağlık ocağı ve 7 hastane inşaatı yaptı. Halen 2 devlet hastanesinin de ihale süreci devam ediyor.

Ali Sami Yen projesinde maliyet düşürmeye çalışıyoruz

TOKİ’nin Seyrantepe ve Ali Sami Yen Stadı projesi kapsamındaki çalışmaları da devam ediyor. Projede tapu devirleri işlemlerinin devam ettiğini hatırlatan Erdoğan Bayraktar, stadın yerine yapılacak projenin de ana hatları ile belli olduğunu söyledi. Stadın yerine, bir rezidans, ticaret ve kongre merkezi yapılacağını kaydeden Bayraktar, ilk aşamada 110 milyon dolar olarak belirlenen projenin maliyetini düşürmeye çalıştıklarını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!