Hedef girişimciliği destekleyen küresel bir ağ

Güncelleme Tarihi:

Hedef girişimciliği destekleyen küresel bir ağ
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2012 13:19

Dünyanın önde gelen teknoloji üniversitesi MIT, uluslararası alandaki girişimcilik etkinliklerinden “MIT Global Startup Workshop”u (MIT GSW) bu yıl 28-30 Mart'ta İstanbul'da gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

MIT Enterprise Forum Turkey ev sahipliğinde, Özyeğin Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi ortaklığı ve ABD Büyükelçiliğinin desteği ile yapılacak etkinliğe, 40 ülkeden katılımcı bekleniyor.

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, MIT Global Startup Workshop'a ilişkin basın toplantısında, Türkiye'de üniversitelerin girişimcilik konusunda hala zayıf bir noktada bulunduğunu dile getirerek, ABD gibi gelişmiş ülkelerde araştırma ve teknoloji odaklı üniversitelerin, kurdukları şirketler sayesinde, girişimciliğin motoru olmanın yanı sıra ülke ekonomisi etkili olduğunu anlattı.

Erkut, MIT mezunları tarafından kurulan ve halen var olan şirketlerden bir ülke oluşturulsa, bu ülkenin elde ettiği gelirler bakımından dünyanın en büyük 11'inci ekonomisi olacağını kaydetti.

Soruları yanıtlarken, altyapısı hazır ancak girişimci ekosistemi zayıf olan ülkelerin etkinlik için seçildiğini, Türkiye'nin bu tanıma uyan bir ülke olduğunu belirten Erkut, Türkiye'de girişimci oranı yüzde 5-6 iken, BRIC ülkelerinde yüzde 8-8,5'tan yüzde 15'e kadar çıktığını söyledi.

Erkut, Türkiye'de ailelerin çocuklarının iş kurmasından ziyade “memur” olmasını istediğini, üniversitenin de bu kültürü desteklediğini, “memur” ve “profesyonel” yetiştirdiğini dile getirerek, “Profesyonel yerine girişimci yetiştirelim diyen üniversite sayısı az” dedi.

Özyeğin Üniversitesi'nin stratejik planında, ilk 5 yıl içinde mezunların yüzde 15'inin girişimci olması bulunduğuna işaret eden Erkut, şu anda üniversitenin içinde 5 adet öğrenci şirketi olduğunu kaydetti.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker ise üniversitenin teknopark ve Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ile Türkiye için birçok teknoloji üretmenin yanında, özellikle teknoloji transferine önem verdiğini, bunu da üniversite içindeki teknoloji transferi ofisi ve kurdukları INOVENT firması ile başardıklarını anlattı.

Girişimciliğin uzun bir yolculuk olduğunu ve takım oyunu gerektirdiğini belirten Berker, Türkiye'nin bir çok konuda ilerlediğini, Türkiye'de bir MIT yaratılmasa da, Türkiye'nin kendi modelini yaratacağını söyledi.

Berker, Sabancı Üniversitesi mezunlarından kendi işini kuranların oranını yüzde 10 olarak tahmin ederken, mezunlarının yüzde 90 civarının mezuniyetten 1 yıl sonra iş bulduğunu kaydetti.

MIT Enterprise Forum Turkey Başkan Yardımcısı Selçuk Kiper de, Türkiye'nin coğrafi konumundan yola çıkarak bu yılki etkinliğin teması kapsamında, Asya'daki ve dünyanın diğer bölgelerindeki dinamik ekonomiler mercek altına alınacağını, 300'e yakın katılımcı, yatırımcı, girişimcinin iş planı yarışması kazananlarının etkinlikte buluşacağını anlattı.

Yeni girişim başlatan veya başlatacak kişilerin katılımcı olduğunu kaydeden Kiper, 72 firmanın yeni ürün sergilemek için başvurduğu etkinlikte, Hüsnü Özyeğin, Hanzade Doğan Boyner, Ferit Şahenk, Ashok Rao, Iqbal Quadir ve Rakesh Malhotra gibi isimlerin konuşmacı olacağını açıkladı.

Girişimciliği destekleyen küresel bir ağ oluşturmayı hedefliyor

1998 yılından bu yana, yılda bir kez düzenlenen MIT Global Startup Workshop'un 15'incisi, bu yıl 28-30 Mart 2012 tarihlerinde İstanbul'da
düzenlenecek. MIT GSW, tartışmalara yön vermek, fikirler geliştirmek ve en iyi girişimcilik uygulamalarını paylaşmak için farklı sektörler arasında köprüler kuruyor. Girişimcilik konusundaki liderleri, yatırımcıları, öğrencileri, akademisyenleri, devlet kurumlarını ve özel sektörü bir araya getiren MIT GSW, girişimciliği destekleyen küresel bir ağ oluşturmayı hedefliyor.

Bu yıl Directions for Innovation (İnovasyonda Yeni Ufuklar) temasıyla gerçekleşecek olan MIT Global Startup Workshop'ta, girişimcilere, yatırımcılara ve ekosistemin diğer oyuncularına ufuk açacak teknolojik, stratejik ve küresel pazara ilişkin eğilimler üzerinde durulacak. MIT GSW 2012, girişimcilik alanındaki küresel gelişmelerin yanı sıra, Türkiye'nin girişimcilik ekosistemine de odaklanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!