Hazine'den 200 milyon dolarlık ihracat desteği

Güncelleme Tarihi:

Hazineden 200 milyon dolarlık ihracat desteği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2001 13:38

Hazine Müsteşarlığı, Dünya Bankası'ndan sağlanan 1.1 milyar dolarlık kredinin 200 milyon dolarlık kısmının, ihracatın desteklenmesine dönük Türk Eximbank'a kullandırılacağını açıkladı.

Hazine'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, IMF'den sağlanan 2. dilim 1.5 milyar dolar ile Dünya Bankası'ndan sağlanan 1.1 milyar dolarlık Program Amaçlı Mali ve Kamu Sektörü uyum (PFPSAL) kredisinin tamamının, 17 Temmuz tarihinde serbest bırakılarak Hazine hesaplarına girdiği bildirildi.

Açıklamada, söz konusu Dünya Bankası kredisinin 200 milyon dolarının, "ihracata yönelik olarak reel sektörün geliştirilmesi ve desteklenmesi" amacıyla, Türk Eximbank'a kullandırılacağı vurgulandı.

HAZİNE'NİN BORÇLANMASI İÇİN DIŞ KAYNAK

Öte yandan, açıklamada, uluslararası mali kuruluşların Ekonomik Program'a desteği çerçevesinde, 2001 yılı içinde sağlanacak dış kaynağın 9.6 milyar dolarlık kısmının Hazine'nin borçlanmasını kolaylaştırmak amacıyla kullanılmasının öngörüldüğü belirtildi.

Açıklamada, bu hususun "Türkiye'nin Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı" kapsamında kamuoyuna duyurulduğu hatırlatıldı.

Bu program çerçevesinde, Haziran ayında bütçe finansmanı için kullanılması öngörülen 2.9 milyar dolarlık kaynağın 2 milyar 351 milyon dolarlık kısmı 18 Haziran 2001 tarihi itibariyle, 549 milyon dolarlık kısmı da 11 Temmuz 2001 tarihi itibariyle Hazine'ye aktarılmıştı.

Hazine'nin açıklamasında, Temmuz ayında bütçe finansmanı için kullanılması öngörülen 1.5 milyar dolarlık kaynağın tamamının 12 Temmuz 2001 ve 18 Temmuz 2001 tarihlerinde 750'şer milyon dolar olmak üzere, eşit miktarlarda Hazine'ye aktarıldığı, yapılan bu aktarmalar karşılığında Merkez Bankası'na döviz endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi ihraç edildiği kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!