Hazine’nin borçlanma programı bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Hazine’nin borçlanma programı bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Piyasalarda dün iyimser bir hava hakimdi. Önceki gün artış eğiliminde olan faizler dün iniş trendindeydi. Bono piyasasında oranlar dün tekrar yüzde 111'in altına geriledi. Gecelik repo ve faiz oranları da düşüktü. Gecelik repo önceki günkü oranın biraz altında yüzde 73 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası'nın piyasayı yüzde 73 seviyesinden fonlamaya devam etmesi, gecelik reponun düşmesini önledi.

Faizlerdeki düşüşte, piyasada dün fazla nakit sıkıntısının yaşanmamasınında payı var. Merkez Bankası verilerine göre piyasa dün yaklaşık 33 trilyon lira artı rezervle açıldı. Faizlerin düşük seyrinde Hazine'nin ekim ayı borçlanma programına ilişkin beklentiler de etkili oluyor.

Hazine'nin ekim ayına ilişkin borçlanma programını bugünlerde açıklaması bekleniyor. Ekim ayı borçlanma programında beklenilenin dışında bir ihale çıkmazsa, bunun faizler üzerinde olumlu etkisi olabileceği ve oranların biraz daha düşebileceği konuşuluyor.

Hazine'nin, ilk kez bu ay başlattığı şeffaf borçlanma programıyla birlikte biraz rahatlayan piyasalar, şimdilik birer aylık vade de olsa önünü görmeye başladı. Yıl sonuna kadar aylık olarak açıklanacak iç borçlanma programı, 1998 başından itibaren üçer aylık dönemler itibariyle duyurulacak. Böylece yılbaşından itibaren şeffaflık biraz daha uzun vadeye yayılmış olacak.

Döviz piyasalarında ise dün pariteye bağlı küçük çaplı hareketlenme yaşandı. Doların dışarıda 1.80 mark sınırına dayanması üzerine Merkez Bankası da doların zorunlu devir kurunu kademeli olarak 200 lira artırdı ve 173 bin 350 liraya çıkardı.

Borsada ise hisse bazı hareketler ön plandaydı. Hisseler dün binde 4 oranında prim yaparken, 40 trilyon liranın üzerinde işlem hacminin gerçekleşmesi dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!