Hazine, IMF'e ‘sürdürülebilir finansman açığı'nı anlatacak

Güncelleme Tarihi:

Hazine, IMFe ‘sürdürülebilir finansman açığını anlatacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Eylül ayında gerçekleştirilecek IMF-Dünya Bankası sonbahar dönemi toplantılarında, Hazine Müsteşarlığı, ‘‘sürdürülebilir finansman açığı'' modelini IMF'e anlatacak. Hazine, IMF'i bu açığın Gayrı Safi Milli Hasıla içinde azalan bir trendde tutulacağına ikna etmeye çalışacak.

Hazine'nin, ‘‘sürdürülebilir finansman açığı'' politikasının, Eylül ayındaki, IMF-Dünya Bankası sonbahar dönemi toplantılarında, IMF'ye anlatılması planlanıyor.

Hazine, finanse edilebilir kamu açığı olarak da ifade edilen finansman açığı politikası konusunda IMF'ye bilgi verirken, bu açığı (toplam borç stokunun GSMH'ya oranı) Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içinde artan değil, azalan bir trend içinde tutacağını anlatacak.

Hazine, bu açığın ‘‘sürdürülebilir'' bir çerçevede tutlmasında da, Merkez Bankası ile yapılan protokol çerçevesinde benimsenen bir para programı içerisinde gerçekleştirileceğini, Hazine'nin kısa vadeli avansa ihtiyaç olmaksızın, piyasa borçlanmasıyla ve alınacak diğer önlemlerle bu ‘‘sürdürülebilirliği'' sağlıyabileceği ifade edilecek.

IMF yetkililerine, borç yönetimi politikasının, bu ‘‘sürdürülebilirlik'' çerçevesinde, faizlere müdahale etmeden, fakat aşamalı olarak indirilmesinin hedeflendiği dile getirilecek.

EKONOMİ SOĞUMUYOR

Uzmanlar, Türkiye'nin yapısal olarak yüksek faiz politikasıyla yaşamasını öğrendiği için, iktisat teorilerinin aksine, faizlerin yükselmesinin ekonomiyi soğutmadığını ileri sürüyorlar.

Hazine yetkililerinin, IMF'ye, Kamu Kesimi Borçlanma Gereği (KKBG) hedefleri konusunda da bilgi vereceği belirtiliyor.

IMF'ye, KKBG'nin GSMH'ya oranının, yüzde 10'ların altında belirlenecek bir hedef çerçevesinde, bütçe kanununda ifade edileceği ve kamu kesiminin bu hedefle kendisini bağlıyacağı da anlatılacak.

Uzmanlar, hükümetin kendini belirli bir borçlanma sınırıyla bağladığı politikanın, uluslararası finansal kuruluşlar nezdinde, Türkiye'ye yönelik kredibilitenin artmasını sağlıyacağını vurguluyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!