Hazine ilk geri alımda acele etmedi

Güncelleme Tarihi:

Hazine ilk geri alımda acele etmedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hazine iç borçlanmada reform olarak kabul edilen ve ilk kez dün uygulamaya koyduğu bono geri alım ihalesinde fazla aceleci davranmadı. Hazine'nin, vadesi 10 Aralık 1997'de dolan 287 günlük bonolar için dün açılan geri alım ihalesinde yıllık basit faiz yüzde 90.28 oldu.

Hazine, dünkü ihalede 45 trilyon 479 milyar liralık bonoyu geri aldı. Hazine geri aldığı bonolar için bankalara yarın sadece 35.6 trilyon lira ödemede bulunacak.

Hazine geri aldığı 45.5 trilyon liralık nominal değerdeki bonolar için yarın 35 trilyon liralık brüt geri ödeme yapacak. Keza, 26 Şubat 1997 tarihinde ihraç edilen söz konusu bonoların bugüne kadar oluşan faizi üzerinden yüzde 13.2 oranında stopaj kesilecek. Bu yüzden Hazine geri alım için net olarak yaklaşık 35 trilyon lira geri ödeme gerçekleştirecek. Böylece dünkü geri alım ihalesinden sonra Hazine’nin 12 Aralık 1997’de yapması gereken ödeme 380.2 trilyon liradan 334.7 trilyon liraya indi.

Geri alım ihalesinde, stopajlı bileşik faiz yüzde 121.81 olurken, stopajsız bileşik faiz yüzde 107 düzeyinde gerçekleşti. Dünkü ihalede, daha önce sattığı bonoların çok küçük bir miktarını geri almakla yetinmesi, ‘‘Hazine, ilk denemesinde fazla acele etmedi’’ şeklinde değerlendirildi.

10 Aralık 1997 vadeli kağıtlar, çok düşük faizle satıldığı için piyasada fazla tutulmuyor. Bu kağıtları taşıyan bankaların da, dünkü ihaleye ‘‘avantajlı’’ olmalarına rağmen fazla ilgi göstermemeleri dikkat çekti.

Bu bankalar, dünkü ihalede ellerindeki 10 Aralık vadeli kağıtları verip, yerine bugünkü ihaleden bono satın almaları halinde bileşik yüzde 125'e yakın, çok cazip bir oran yakalayabileceklerdi. Fakat 10 Aralık vadeli kağıdı taşıyan bankalar, bunları dünkü ihalede Hazine'ye geri vermeleri halinde, yıl sonundaki bilançolarına yaklaşık yüzde 20 zarar yazmaları da gerekiyordu. Belki bu zararı göze alamadıkları için dünkü ihaleye girmemiş de olabilirler. Ayrıca dünkü geri alım ihalesinde çok düşük miktarda gerçekleşen işlem nedeniyle, bazı bankalara ‘‘kıyak’’ geçileceği söylentileri de havada kaldı.

Aslında Hazine dünkü ihalede fazla geri alım yapmayarak, zararını da minimumda tutmuş oldu. Nasıl olsa, geri alım ihalelerini bundan sonra da devam ettirerek, iç borçlanmayı daha geniş bir zaman dilimine yaymayı sürdürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!