Hazine faiz düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Hazine faiz düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yeni hükümetin güvenoyu almasından sonra düzenlenen ilk bono ihalesinde Hazine faizleri düşürdü. Hazine'nin dün yaptığı 11 aylık bono ihalesinde yıllık bileşik faizler yaklaşık 4 puan birden geriledi.

Dünkü ihale, gerek vade gerekse faiz açısından Hazine için son derece başarılı. Ayrıca ihaleye gelen talep de, piyasanın bonalara olumlu baktığını gösteriyor.

Dünkü ihaleye toplam 564.8 trilyon liralık teklif gelirken, Hazine nominal 280 trilyon liralık bono sattı. 11 aylık ihalede yıllık stopajsız basit faiz yüzde 100.11, stopajsız bileşik faiz ise yüzde 104 oranında gerçekleşti. Hazine geçen haftaki 10 aylık bono ihalesinde stopajsız basit faiz yüzde 101.22 ve stopajsız bileşik faiz de yüzde 107.75 oranında olmuştu. Bankalar, bugün Hazine'ye 137 trilyon liralık ödeme yapacak.

Dünkü ihalede bileşik yüzde 104 faizle satılan bonoların oranları, ikinci piyasada biraz yükseldi. Bu bonoların oranları ikinci elde birara yüzde 105'i de aştı, fakat daha sonra yüzde 104.80'den işlem görmeye başladı. İkinci elde oranların küçük çapta yükselmesi, dünkü ihalede beklenenden fazla satış yapılmasına bağlanıyor. Piyasada dünkü ihalede Hazine'nin 100 trilyon lira civarında satış yapması bekleniyordu.

Bankaların aldıkları bonoların bedeli olarak 137 trilyon liralık ödemesinin yanısıra, bugün 47 trilyon liralık da repo dönüşü nedeniyle Merkez Bankası'nın bugüne yeni repo ihalesi açması bekleniyor.

MAAŞ SIKINTISI OLMADI

Refahyol Hükümeti'nin son aylarında yaşanan maaş ödeme sıkıntısı yeni hükümetin dün gerçekleştirdiği ilk maaş ödemesinde tekrarlanmadı. Hazine'nin dün yapılacak zamlı maaş ödemeleri öncesinde önlemi alarak gerekli kaynağı sağlaması, böyle bir sıkıntıyı ortadan kaldırmış oldu.

Ödeme sıkıntısı olmayınca, interbankta gecelik faiz ve repo oranlarında da daha önce yaşanan yüksek oranlar gerçekleşmedi. Gecelik repo oranları, Merkez Bankası desteği ile yüzde 65 seviyesinde gerçekleşirken interbankta gecelik faizler de yüzde 62 seviyesindeydi.

Ay ortasında yapılacak maaş ödemeleri için önceki gün interbanktan para toplayan kamu bankalarının dün bu piyasaya girmemesi de oranların düşük seyretmesinde etkili oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!