Hazine binası çatladı

Güncelleme Tarihi:

Hazine binası çatladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hazine Müsteşarlığı'nın Gama tarafından yapılan 22 katlı binasının üç katındaki sütunlar çatladı. Hazine, çalışanları tedirgin eden bu çatlaklar için ODTÜ'den rapor istedi. Gama, ‘‘Sütunlar küçük tutulduğu için çatlamış olabilir. ODTÜ raporuna göre, takviye yapabiliriz’’ dedi.

Yapıldığı dönemde Türkiye'nin en modern binalarından biri olarak nitelendirilen, Eskişehir yolundaki 22 katlı Hazine ile Dış Ticaret müsteşarlıklarının bulunduğu binanın sütunlarında çatlaklar ortaya çıktı. 4. ve 5. katlardaki sütunlarda sıvaların yoğun olarak dökülmesi ve sütun demirlerinin eğilmesi üzerine, Hazine, olayın nedeninin açıklanması ve ilerlemeye önlem alınabilmesi için, ODTÜ İnşaat Fakültesi'nden rapor istedi. Olayın nedeni araştırılırken, bir taraftanda, 3, 4 ve 5. katlardaki sütunlara geçici takviye kolonları konuldu. Yaklaşık 10 yıl önce tamamlanan bina, 25-30 milyon dolara mal olmuştu.

TEHLİKE YOKMUŞ

Binayı yapan inşaat firması Gama Endüstri'nin Genel Müdür Yardımcısı Mehmet İpek, sorunun yaklaşık bir ay önce yaşanmaya başladığını belirterek, ODTÜ'nün ilk yaptığı incelemelere göre, bir yıkık ya da çökme tehlikesinin olmadığını söyledi.

Mantar döşeme binanın taşıyıcı sisteminin kolon ve sütünlardan oluştuğunu, porjesini Prof. Doğan Tekeli, statik hesaplarını ise Sedat Çataloğlu'nun yaptığını kaydeden İpek, şu bilgiyi verdi: ‘‘Kolonlarda flambaj oluşmuş. Demirlerde, pas payı denilen, demir ile beton yüzey arasında flambajdan dolayı sıvalarda dökülme olmuş. ODTÜ'den Prof. Uğur Ersoy başkanlığında teknik ekip oluşturulmuş. Bu konuda bizim tam bir sorumluluğumuz olmasa da olaya müdahil olduk. İlk yapılan ölçümlerde, sütunlardaki yüklenmenin biraz fazla olduğu belirlendi. Bunun yanında, demirdeki uzamanın betondaki uzama kadar olmaması nedeniyle flombaj oluşmuş, beton kabuğu atmış.’’

ODTÜ'nün de kalıcı takviye projesi üzerinde çalıştığını anlatan İpek, takviye projesi kapsamında, 5. kattan 3 aşağı ve 2 yukarı katlardaki sütunlara kalıcı takviler konulacağını kaydetti. Sütunlardaki çatlağı, ‘‘normal ama istenmeyen bir olay’’ olarak nitelendiren Mehmet İpek, ‘‘Sanıyorum bir takım mimari tercihler bunda etkili oldu. Belki kolonların ebatları daha büyük olsaydı bunu görmeyebilirdik’’ dedi.

Öte yandan, çatlakların oluştuğu katlarda görev yapan Müsteşarlık çalışanları, gelişmeleri endişe içinde izliyor.

ODTÜ: Esaslı onarım yapacağız

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Mekaniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Ersoy, Hazine ve Dış Ticaret müsteşarlıklarının bulunduğu binanın bazı katlarındaki sütunlarda görülen çatlaklarla ilgili sorunun kaynağı hakkında henüz bir sonuca varmadıklarını söyledi.

Sütunlarda görülen çatlaklarla ilgili inceleme yapmak üzere oluşturulan teknik ekibin başkanı olan Ersoy, A.A muhabirine şunları kaydetti: ‘‘Konunun üzerinde çalışıyoruz. Birtakım sorunlar var. Onun için geçici birtakım takviyeler yaptık. Bu yapılmasa da olurdu ama binayı emniyete aldık. 15-20 gün içinde de sorunun tam nedenlerini tespit edeceğiz. Ondan sonra da esaslı bir onarıma gideceğiz. Şu anda kesin bir şey söylemek mümkün değil.’’

Binanın iyi yapılmış bir bina olduğunu belirten Ersoy, ‘‘Şu aşamada herhangi bir tehlike söz konusu değil. Sorun 5. katta görünüyor, ama sorun varsa diye biz diğer katları da inceliyoruz’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!