Hazine, 5 ayda 42 katrilyon lira ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Hazine, 5 ayda 42 katrilyon lira ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2001 02:23

Hazine Müsteşarlığı, bu yıl ağustos-aralık dönemindeki borç geri ödeme planını açıkladı. Buna göre, Hazine, beş ayda 35.2 katrilyon lirası iç borç, 6.9 katrilyon lirası dış borç olmak üzere toplam 42 katrilyon liralık geri ödeme gerçekleştirecek.

Açıklamaya göre, yılın geri kalan döneminde iç ve dış borç toplam ödemeleri 42 katrilyon lirayken, finansman ise 25.1 katrilyon lira düzeyinde bulunuyor. Hazine'nin piyasadan borçlanma ihtiyacı 16.6 katrilyon lira olarak tahmin ediliyor. Piyasalara yapılacak toplam itfanın 18.6 katrilyon lira olduğu dikkate alındığında, Hazine'nin piyasalara yapacağı itfadan daha az borçlanma ihtiyacı içinde olduğuna dikkat çekiliyor.

Hazine'nin tahvil-bono kazançları üzerinden gelir vergisi beyannamesini yükseltmek üzere, Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan kanun teklifinin Bakanlar Kurulu imzasına sunulduğu da açıklandı. Buna göre 27 Temmuz’dan itibaren, elde edilen Hazine tahvil ve bonosu kazançlarının enflasyondan arındırılmış tutarının 50 milyar liralık kısmının vergiden muaf olması ve beyanname düzenlenmemesinin öngörüldüğü bildirildi. Bu kapsamda Hazine, halka arz yoluyla bono ihracına başlayacak. Hazine, ihtiyac duyduğunda kısa vadeli iskontolu bono ihracına devam ederken, değişik göstergelere endeksli (faiz oranları, döviz vs) senet ihraç edilebilecek. İç borç geri ödemelerinin 17.1 katrilyon lirasını anapara, 18.1 katrilyonu faiz, dış borç servisinin de 4.9 katrilyonu anapara, 2 katrilyonu faiz ödemeleri oluşturuyor. Açıklamaya göre, Merkez Bankası portföyündeki senetlerin değiştirilmesinden sonra yılın kalan aylarındaki toplam itfa tutarı 35.2 katrilyon liraya düştü. Bunun 6.4 katrilyon lirası ağustos, 7.6 katrilyonu eylül, 5.5 katrilyonu ekim, 8.8 katrilyonu kasım, 6.8 katrilyonu da aralık ayında yapılacak.

Kamu bankalarının ellerinde likidite fazlası olması nedeniyle bu bankalara yapılacak olan toplam 7.6 katrilyon lira tutarındaki itfanın, 5 katrilyon lira tutarındaki kısmı ile Hazine ihalelerine ortalama fiyattan katılabilecekleri öngörülüyor. Ortalamadan yapılan 4.7 katrilyon liralık satışların ise en az aynı miktarda çevirileceği öngörülüyor.

Bu arada Hazine piyasa yapıcılığı sistemine geri dönüyor. Aday bankalar arasında Akbank, Citibank, Finansbank, Garanti Bankası, HSCB, İş Bankası, Koçbank, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi ile Ziraat Bankası bulunuyor.

Fon, 1.5 milyar dolardan vazgeçti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Fon bankalarının ‘kötü aktifleri’ için Hazine'den borç aldığı 1.5 milyar dolarlık özel tertip devlet tahvillerini Hazine'ye geri vererek borcunu ödeyeceğini açıkladı. Bu kararın, TMSF kapsamındaki bankaların mali bünyelerindeki olumlu gelişme nedeniyle alındığı belirtildi. Bu gelişmeyle Hazine'nin iç borç stoğunda 994 trilyon 700 milyar liralık azalma oldu. Bu arada BDDK’ya, TMSF'ye çeşitli tarihlerde devredilmiş bulunan bankaların devir tarihleri ile 30 Haziran 2001 tarihi arasında yaptığı tahsilat toplam 795.3 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!