Haydarpaşa-Eskişehir tren seferlerine 24 aylığına ara verildi

Güncelleme Tarihi:

Haydarpaşa-Eskişehir tren seferlerine 24 aylığına ara verildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2011 12:53

TCDD’nin Ankara ile İstanbul arasındaki Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi için 122 yıllık hat olan Gebze-İzmit arasında yapacağı çalışma programı nedeniyle bu hatta yarından itibaren Gebze-İzmit arasında 10.00- 15.00 saatleri arasında sefer yapılmayacak. Eskişehir Ekspresi’nin seferleri 31 Ocak’tan itibaren 24 ay boyunca tamamen duracak. Bu nedenle tren seferlerinde değişiklikler yapıldı.

Özellikle İstanbul, Kocaeli ve Sakarya arasında her gün binlerce kişi işlerine trenle gidip gelirken, bu bölgelerde oturan ve komşu kentlerdeki üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler de ucuz ve güvenilir ulaşım aracı olduğu için treni tercih ediyor. Yıllardır bu hatta trenden yararlanan çalışanlarla ve öğrenciler, seferlerin duracak olması nedeniyle yeni ulaşım çözümleri bulmaya çalışıyor.

TCDD de YHT Projesi nedeniyle değişikliklerle ilgili valiliklere yazı gönderdi. Kocaeli Valiliği’ne de gönderilen yazıda hattın Ankara-İstanbul ve Eskişehir-İstanbul kesiminde yapım çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Açıklamada, "Yeni yapılan YHT hattı bazı yerlerde mevcut demiryolu hattıyla kesişmekte, İzmit Köseköy-Gebze kesimi ise istimlak zorlukları nedeniyle tamamen mevcut hat üzerine oturmaktadır. Hatta yapılan çalışmayla tren trafiğini aynı anda sürdürmek mümkün değildir" denildi.

122 YILLIK DEMİRYOLU HATTI

TCDD Genel Müdürlüğü, yeni hattın mevcut hatla kesiştiği İzmit Köseköy-Gebze kesiminin, Eskişehir-Köseköy etabıyla eş zamanlı olarak bitirilmesi ve hattın 2013 yılında tamamlanması gerektiği belirtilirek, İzmit -Gebze Demiryolu hattının da 122 yıllık olduğu hatırlatıldı. TCDD, şu bilgilere de yer verdi:

"İzmit Köseköy-Gebze arasındaki mevcut hat 1890 tarihinde yapılmış olup, 122 yıl sonra yeniden yapılarak fiziki ve geometrik şartları YHT işletmeciliğine uygun hale getirilecektir. Bilindiği üzere YHT hatları üzerinde hemzemin geçit bulunmamaktadır. Bu kesimin YHT işletmeciliğine uygun hale getirilmesi için mevcut hat tamamen yenilenecek, hat ihata altına alınacak, Köseköy-Gebze kesimi tamamıyla YHT işletmeciliği standartlarına uygun hale getirilecektir."

Bu hat üzerinde biri aç/kapa olmak üzere 9 tünel, 10 köprü, 122 menfez olmak üzere 141 ’sanat yapısı’ bulunduğu ifade edilirken, "Bu yapılar gerektiğinde tadil edilerek standart hale getirilecek, 28 adet yeni menfez ve 1 adet alt geçit yapılacak. Bu çalışmalarda yaklaşık 1 milyon 800 bin metreküp kazı ve 720 bin metreküp dolgu gerçekleştirilecek" denildi.

Açıklamada, 1 Ocak 2012 pazar gününden itibaren, hatta araştırma ve zemin etüdü çalışmaları yapılacağından İzmit Köseköy-Gebze kesiminde 10.00-15.00 saatleri arasında hatın trafiğe kapatılacağı ve trenlerin işletilmeyeceği hatırlatılarak, bu süreç içerisinde de yeni düzenlemelere girdildiği belirtiliyor.

İPTAL EDİLEN VE YENİDEN DÜZENLENEN SEFERLER

-Haydarpaşa- Eskişehir- Haydarpaşa arasında işleyen Eskişehir Ekspresi’nin seferlerine ara verildi.

-Haydarpaşa-Ankara-Kars arasında işleyen Doğu Ekspresi, Ankara-Kars-Ankara arasında işletilecektir. Ekspresin, Haydarpaşa-Ankara-Haydarpaşa seferlerine ara verildi.

-Ankara-Haydarpaşa arasında işleyen Başkent Ekspresi’nin Haydarpaşa’dan hareket saati 10.30’dan 08.00’e alındı.

-Ankara-Haydarpaşa arasında işleyen Boğaziçi Treni’nin Haydarpaşa’dan hareket saati 13:00’ten 14:00’e alındı.

-Ankara-Haydarpaşa arasında işleyen Cumhuriyet Ekspresi’nin Haydarpaşa’dan hareket saati 13.30’dan 14.30’a alındı.

-Haydarpaşa-Adapazarı-Haydarpaşa arasında işletilen bölgesel ekspres trenlerinden Haydarpaşa’dan 08.15, 10.40, 12.40 ve 13.20, Adapazarı’ndan ise 09.20, 11.20, 12.40 ve 13,40 saatlerinde hareket eden bölgesel ekspres trenleri çalışmayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!