Havada, karada, denizde bütçe!

Güncelleme Tarihi:

Havada, karada, denizde bütçe
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2016 00:04

Türkiye’nin ilk finansal okuryazarlık derneği FODER’in eğitimlerine askerlerden yoğun ilgi geldi. FODER Genel Sekreteri Yasemin Demirağ, “Bütçe yönetimi eğitimlerimize her kademeden silahlı kuvvetler mensupları katılıyor. İlk olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile başladık, sonra Deniz ve Hava Kuvvetleri’nden de talep geldi” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin finansal okuryazarlık bilincinin artırılması alanında faaliyet yürüten ilk derneği Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği’nin (FODER), bütçe yönetimi eğitimleri Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yoğun ilgi görüyor. FODER Genel Sekreteri Yasemin Demirağ ilk olarak Kara Kuvvetleri Komutantlığı mensupları ve erlere, ‘Bireysel Bütçe Yönetimi’ eğitimi verdiklerini belirterek, “Bu eğitimlere generaller, subaylar, astsubaylar, uzman erbaşlar ve sivil memurlar katıldı. Daha sonra Hava Kuvvetleri’nden ve Deniz Kuvvetlerinden de eğitim için talep geldi. Polis teşkilatından da eğitim talepleri aldık. Bütün talepleri değerlendirdik, finansal okuryazarlık eğitimleri yaptık” dedi. Silahlı Kuvvetler’in FODER’in geniş kitlelere ulaşabilmesi için önemli bir kanal olduğunu kaydeden Demirağ orduya yönelik eğitim faaliyetlerinin önümüzdeki dönemde artararak devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

40 BİN ÇOCUĞA EĞİTİM

2012 sonunda Özlem Denizmen tarafından kurulan FODER’in yetişkinlerin yanı sıra çocuklara ve gençlere yönelik okullarda da finansal okuryazarlık eğitimleri gerçekleştirdiğini belirten Demirağ, gönüllü eğitimcilerin verdiği eğitimlerle 2013’te 5 bin, 2014’te 10 bin ve 2015’te de 25 bin çocuğa ulaştıklarını kaydetti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile işbirliği kapsamında evkadınlarına yönelik ‘Hesap Uzmanı’ projesini ve ilk maaşını alan genç profesyonellere yönelik de yine bütçe yönetimi eğitimleri düzenlediklerini söyleyen Demirağ, son olarak ABD’li finans devi J.P. Morgan’dan aldıkları hibe ile Parayön eğitim projesini başlattıklarını söyledi.

6 İLDE 9 BİNİ AŞKIN ÖĞRENCİ 

Parayön projesinde eğitim içeriğini İngiltere’nin finansal okuryazarlık programı MyBnk’ten esinlenerek şekillendirdiklerini kaydeden Demirağ, şu bilgileri verdi: “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) yetkilileri ve FODER olarak birlikte MyBank eğitimini Türkiye’ye uyarladık. Parayön programı farklı şehirler için farklı kalkınma endekslerini değerlendirecek ve başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Erzurum, Malatya, Trabzon ve Bayburt’ta hayata geçirilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan bir yıllık protokol çerçevesinde lise son sınıf ve üniversite birinci sınıf öğrencileri için ve ayrıca Sevgi Evleri ve Çocuk Siteleri’nde yaşayan gençler için eğitimler verilecek. İlk etapta 9 bin 138 gence ulaşılması hedefleniyor. Proje daha sonra Türkiye geneline yayılacak.”

Haberin Devamı

Para yönetimi için bir antrenör şart

TÜRKİYE’de finansal okuryazarlık bilincinin artırılmasını kendisine misyon edindiğini söyleyen FODER Kurucu Başkanı Özlem Denizmen, “Eğitimli olmakla parayı doğru yönetmek paralel değil. Çoğu insan bütçesini iyi yönettiğini zannediyor. Dünyaca ünlü futbolcular Ronaldo ve Messi’yi düşünün. İkisi de yıldız futbolcular. Ama ikisinin de  birer antrenöre ihtiyacı var. Nasıl Ronaldo ve Messi antrenöre ihtiyaç duyuyorsa bizim de paramızı yönetmek için bir antrenöre ihtiyacımız var. Dolayısıyla bu konuda daha fazla bilgi edinmeye gayret etmeliyiz” dedi.

Para haftasında akıllı tasarruf

14-20 Mart tarihleri arasında dünya çapında kutlanacak Küresel Para Haftası, Türkiye’de Finansal Okuryazarlık Derneği’nin (FODER) öncülüğünde düzenleniyor. OECD’nin de destek verdiği Küresel Para Haftası’nın bu yılki teması, “akıllı tasarruf” olarak belirlendi. Bu tema kapsamında çocuklara ve gençlere erken yaşlardan itibaren maliyet konusunda dikkatli olmalarını sağlayacak zekaya dayalı alışkanlıklar edindirmek hedefleniyor. Hayatın ilerleyen yıllarında karşılaşılabilecek finansal sıkıntılar konusunda bilinç oluşturulurken bir yandan da para yönetimi yeteneğinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Finansal okuryazarlığı sürdürülebilir kalkınma ve büyümenin temel parametresi olarak gördüklerini belirten Özlem Denizmen, şöyle konuştu: “Gençler ve çocuklar bu parametrenin en önemli yapıtaşları. Küçük yaşta oluşacak tasarruf bilinci, hem gençlerimizin hem de ülkemizin geleceği için atılmış verimli bir tohum. FODER üyeleri, bu sorumluluğun son derece farkında. ”

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!