Havaalanı diye yapıldı düğün salonu oldu

Güncelleme Tarihi:

Havaalanı diye yapıldı düğün salonu oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2006 12:38

1990’ların başında pisti ve binası yapılan Kastamonu Havaalanı 12-13 yıldır, devletin ödenek ayırıp tamamlamaması nedeniyle atıl durumda bekletiliyor. Tarifeli uçağın inmediği, Kastamonu Havaalanının terminal binası düğün salonu olarak kullanılırken çevresinde çocukların top oynadığı, koyun ve ineklerin otladığı havaalanının yaklaşık 2 bin 400 metrelik pisti de tahrip oldu.

Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin (EMD), Anadolu Gezileri’nin ilkini gerçekleştirdiği Kastamonu gezisi sırasında, tabelasında "Havaalanı Düğün Salonu" yazan Kastomonu Havaalanı dikkat çekti. "Her ile bir havaalanı" sloganı çerçevesinde yapılan havaalanının 2 bin 400 metre pisti ve terminal binası bulunuyor. Ancak birkaç kez amatör ve özel uçakların iniş yaptığı havaalanı, 12-13 yıldır atıl durumda bekletiliyor ve adeta çürümeye terk edilmiş durumda. Pistin üst betonu tahrip olurken, çevresinde koyun ve ineklerin otladığı, çocukların top oynadığı havaalanının, terminal binası da "boş durmasın" diye düğün salonu olarak kullanılıyor.

Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Kastamonulular tarafından imece usulüyle yaptırılan havalanının 12-13 yıldır atıl durumda beklediğini kaydetti. Havaalanının hizmete girebilmesi için terminal binasının ufak bir tadilattan geçmesi, pistin yüzeyinde oluşan hasarın giderilmesi için 5-10 santimetrelik beton çalışması yapılması, pistin 600-700 metre uzatılması ve bir kule yapılması gerektiğine işaret eden Kara, havalanına gelerek incelemelerde bulunan Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin alanın hizmete açılması için 2 trilyonluk bir kaynağa gereksinim duyulduğunu tespit ettiklerini bildirdi. Kara, "Ancak ben o kadar çok kaynak gerektiğini düşünmüyorum" dedi.
Havaalanı diye yapıldı düğün salonu oldu
Koyun ve ineklerin otladığı havaalanının yaklaşık 2 bin 400 metrelik pisti de tahrip oldu.


Ulaştırma Bakanı’nın bir kaç kez Kastamonu’ya geldiğini ve havaalanının çalışmadığını kendisine aktardıklarını belirten Kara, ayrıca ilgili bakanlara ve milletvekillerine de konuya ilişkin olarak yazı yazdıklarını söyledi.

"KASTAMONU SPOR KİRAYA VERİYOR"

Kara, havaalanının terminal binasının düğün salonu olarak kullanılmasına ilişkin olarak da "Havaalanı tamamlanınca düğün yapacağız" espirisiyle yanıtladı. Kara, terminal alanının il özel idaresinin olduğunu ve "boş durmaması" amacıyla Kastamonu Spor’a kiraya verdiklerini, Kastamonu Spor’un da gelir getirmek için terminal binasını "düğün salonu" olarak kullandığını kaydetti.

Türkiye’nin en çok göç veren şehri olan Kastamonu için havaalanının önemli olduğunu kaydeden Vali Kara, İstanbul’da 1-1.5 milyon Kastamonulu’nun yaşadığını, Kastamonu-İstanbul arasında, ilçeler dahil günde 50 otobüsün çalıştığını ve şimdi bir üniversite de kurulacak olması gibi nedenlerle havalanının faaliyete geçmesinin önemine işaret etti.

Kara, havalanının kullanılması için özel havayolu şirketleriyle görüştüklerini ancak bir sonuç alamadıklarını da söyledi.
Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri ise tarihi ve doğal güzelikleriyle turist bekleyen, turizmi tanımaya çalışan Kastamonu’da böyle bir havaalanının bulunmasının büyük bir fırsat olduğunu belirtirken, "20 ilçesi olan ilimizden her gün İstanbul’a yaklaşık 50 otobüs insan gitmektedir. Bu havaalanın çalışması için önemli bir potansiyeldir. Bu nedenle havaalanının işletmeye açılması gerekmektedir" diye konuştu.

ATIL HAVAALANININ MALİYETİ 1.9 MİLYON DOLAR

Kastamonu’da 1990’lı yıllarda yapılan ve 10 yılı aşkın süredir atıl durumda bekletilen Kastamonu Havaalanının arazisi, ilin önde gelen ailelerinden, Kastamonu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurucularından ve Kastamonu’da ilk belediye meclis azası Selma İzbeli tarafından bağışlandı. Havaalanı inşaatı 1.9 milyon dolara (163 milyar 759.1 milyon lira) ihale edildi. Ancak daha sonra bir keşif artışına gidildi ve 1.2 milyon dolara (363 milyar 53.7 milyon lira) tamamlandı.

Kastamonu Havaalanının (Uzunyazı) pist genişliği 38 metre, pist boyu ise 2 bin 370 metre düzeyinde bulunuyor. Pist zemini 25 santimetre kalındığında yüksek mukavemetli betondan oluşuyor. Apron boyutu 80 çarpı50 metre, taxirut ise 75 metre düzeyinde bulunuyor. Havaalanında pist sonu kotundan 9 mitre uzunluğunda bir kule ve iki katlı da bir terminal binası yer alıyor. Pistin her iki kenarında çalışır kurumda drenaj kanalları ve pist zemini en çok 100 kişilik uçakların inebileceği koşullara göre inşaat edilmiş. Pist başında ayrıca 80 metre boyunda toprak güvenlik bantı bulunuyor.

8 YILDIR İNŞAATI DEVAM EDEN POLİS OKULU

Öte yandan, Kastamonu’da inşaatı bitirilemeyen bir polis meslek yüksek okulu da bulunuyor. Vali Kara, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde başlatılan ve 8 yıldır devam eden inşaatın eski Kamu İhale Yasası dolayısıyla bir türlü bitirilemediğini kaydetti. Eski İhale Yasası’nın "iş bitirmeme esasına dayalı olduğunu" savunan Kara, kalan işi yeni yasaya göre ihale edeceklerini ve 1 yılda tamamlanacağını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!