Hava yastığı sürücünün boyuna göre patlayacak

Güncelleme Tarihi:

Hava yastığı sürücünün boyuna göre patlayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünya'nın en büyük ikinci otomotiv firması olan Ford Motor Company, ABD'nin Detroit kentinde devam eden Kuzey Amerika Otomobil Fuarında yeni güvenlik sistemlerini tanıttı. Gelecek yüzyılda sürücülerin maksimum güvenliğini hedefleyen sistem, araçlarda hava yastıklarının çalışmamasından doğan yaralanma ve ölümleri azaltmayı ve çarpma ile meydana gelen maddi zararların azaltılmasını hedefliyor. Sistem, aracın ön tarafında seyahat eden kişilerin oturuş pozisyonunu ve ağırlığını saptayıp çarpma anında hava yastığının patlama şiddetini ayarlıyor. Böylece kaza sırasında meydana gelebilecek hayati riskleri azaltıyor.

Yeni güvenlik sistemini bütün araçlara uygulamayı amaçlayan Ford, bu sistemi kademeli olarak devreye sokmayı planlıyor.

Ford yetkilileri yeni sistemin hava yastığını ve güvenlik kemerlerini ortadan kaldırmayacağını, ancak araçlarda mevcut güvenlik sistemlerine sensör sistemini dahil ederek, akıllı araçlar yaratma yönünde önemli bir adım atılacağını söylediler.

Uluslarası Detroit Fuar'ında Ford tarafından yapılan bir başka

yenilikte şirketin elektrikli otomobil üreten Norveçli Pivco firmasıyla imzaladığı anlaşma oldu. İki kişilik elektrikli otomobil üreten şirketi satın alan Ford yetkilileri yapacakları yeni yatırımlarla elektrikli araç üretimini artıracaklarını, ayrıca elektrikli plastik araba üretim yapacaklarını belirtti. Üretecekleri elektrikli plastik gövdeli arabaları ilk olarak, Finlandiya, Norveç, Danimarka, İsveç gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde satmayı hedefleyen Ford, daha sonra bu araçları Kuzey Amerika'da da satacak.

REKOR SATIŞ

Ford, ABD'de son 20 yılın en iyi satışlarını gerçekleştirdi. Ford, 1998 yılında, sadece ABD'de 3 milyon 992 bin 604 gibi rekor bir satış elde etti. Geçen yıl Ford'un kamyon bölümünün ABD satışı ise 2 milyon 363 bin adet oldu. Ford'un F serisi kamyonetleri ve Sport Utilitiy Vehicle tarzı van araçları geçen yılı önceki yıla göre yüzde 5 satış artışıyla kapadı.

Ford'un geçen yıl en çok ilgi gören aracı ise Explorer oldu. Piyasa çıktığı 1990'dan bu yana ABD'de 2.9 milyon Explorer satıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!