Hava atmayın hizmet götürün

Güncelleme Tarihi:

Hava atmayın hizmet götürün
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2016 22:08

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, iletişim operatörlerini hem cep telefonu hem de fiber için uyardı. Hâlâ cep telefonlarının çekmediği yerler olduğunu ifade eden Yıldırım, “Hava atıyorsunuz ama hâlâ çekmeyen yer çok” dedi.

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen GSM ve IMT-2000/UMTS İmtiyaz Sözleşmeleri imza töreninde iletişim operatörlerini uyardı. Şirketlerin reklamlarla birbiriyle yarış yaptıklarını ancak durumun öyle olmadığını ifade eden Bakan Yıldırım, “Hâlâ çekmeyen yer çok haberiniz olsun. Hava atıyorsunuz. Yollarda ben geziyorum. En iyi denetleyen benim. Para kazanın, ticaretinizi yapın ama vatandaşın memnuniyetini sağlamak gibi bir göreviniz var. Bu konuda daha fazla gayret bekliyoruz. Hizmette sınır olmaz. Ana güzergâhların tamamında çekecek. Ana yollarda mazeret kabul etmeyiz” dedi.

Fiber konusunda da biraz arka planda kaldığınına değinen Yıldırım şöyle konuştu: “Bu yıldan itibaren buradaki yetki karmaşasını da ele alarak bu fiber işine de bir seferberlik yapmak zorundayız. Bugün elimizdeki kapasiteye güvenip geleceği planlayamayız. Şu anda trafik miktarı, gelişmiş ülkelerdeki trafik miktarının çok altında. Bu bizim için bir ölçü olamaz. Ölçü nedir. Bilişimde azami 5 yıl içinde bütün planlarınız altüst olur. Biz 2009 ulaştırma haberleşme şurasında ‘100 Megabit internet evleri’ diyorduk. Millet ‘bu bakan kafayı yemiş’ diyordu. Şimdi millet burnunu büküyor. İletişimde hayallerimizin ufkumuzun çok uzun vadeli olması mümkün değil. Bizim hemen fiber ağı geciktirmeden seferberliği başlatmamız lazım” dedi.

KÜÇÜK HESAP YAPMAYIN

Bakan Yıldırım fiber konusunda da operatörlere uyarılarda bulunarak şunları söyledi: “Burada da küçük hesapları bırakalım. ‘Aman o fiber yaparsa biz zarar ederiz’ bunları bırakalım. Siz nasıl öne geçeceksiniz. Performansınızla, ortaya koyduğunuz hizmet çeşitliliği ile, hizmet kalitesi ile içerikle öne geçmenin yollarını arayacaksınız. Yollara barikat kurarak üstünlük sağlamak olmaz. Onu yapanların memlekete ne kadar zarar verdiğini birlikte görüyoruz. Bu fiber konusun ben burada söylemiş oluyorum. Bundan sonra da bütün operatörlerimizin küçük hesapları bırakıp büyük fotoğrafı görmelerini istirham ediyorum. Biz de bu konuda uygulamada yaşanan sorunları biliyoruz ve giderilmesi için çalışmalara başladık.”

Haberin Devamı

Turkcell’den bakana jet destek

Haberin Devamı

BAKAN Yıldırım’ın fiber konusundaki açıklamasından sonra Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’dan jet destek geldi. Terzioğlu, “Sayın Bakanımızın desteklerinin yanımızda olduğunu bilmek bize büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Türkiye’nin fiber seferberliği için Sayın Bakanımızın da değerli desteğinden güç alarak, tüm sektör oyuncularının ortak fiber şirketi kurarak seferberliğin önünü açması gerektiği çağrımızı bir kez daha yeniliyoruz” dedi.

Frekanslar serbest kaldı

GSM ve IMT-2000/UMTS İmtiyaz Sözleşmeleri İmza Töreni ile iletişim teknolojileri frekans bağımsız hale getirildi. Devletin yol tahsis etmekle yükümlü olduğunu ancak yol üzerinde yapılacak çalışmaları operatörlere bıraktığını anlatan Bakan Yıldırım, “Akla mantığa uyan da bu. Herşeyi yönetmeye kalkarsak o zaman hiçbir şeyi yönetemeyiz. Yolların şeritleri arttı, kapasiteleri arttı, altyapı tamam. Üstyapı operatörlerin. Bunun üzerinde marifetinizi göstereceksiniz. Eskiden 900 bandı sadece 2G’de kullanılır, 3G’de kullanılmazdı. 1800-900 birbirine geçiş olmuyor, durmadan fazla yatırım yapılıyor. Yazık günah. Bu 4.5G olayı ile birlikte hepsini bir birleştirmiş oluyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!