"Hasta adam" TTK ayağa kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Hasta adam TTK ayağa kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2000 00:00

Genel Müdür Yardımcısı İsmail Verimbaş Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK)'nın Zonguldak ile bütünleşerek önünün açıldığını, 2001 yılında 3 milyon ton satılabilir kömür üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Haberin Devamı

Ülke gündemine, grizularla, göçüklerle giren, binlerce maden işçisini şehit veren, binlercesini de sakat bıkaran, anaların, babaların, eşlerin, çocukların gözyaşlarının eksik olmadığı, "acılar ve hüzünler şehri Karaelmas", Türkiye Cumhuriyeti'nin ağır sanayi hamlesini başlattığı Zonguldak'ta, şehirle bütünleşen Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) alınan önlemlerle "ağır hasta" olmaktan kurtulmaya başladı.

Antalya'da düzenlenen "8. Uluslararası Cevher Hazırlama Sempozyumu"na katılan TTK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Verimbaş, kurumun alınan önlemlerle yavaş yavaş düzlüğe çıktığını söyledi.

Verimbaş, bir zamanlar 50 bin kişinin çalıştığı kurumda, 1990 yılından bu yana 30 bin maden işçisinin emekli olduğunu ya da ayrıldığını, üretimin ise 3 milyon tondan 2 milyon tona düştüğünü anımsattı.

Üretimi yeniden artırmak için 2000 yılı başında 4 bin yeraltı işçisi aldıklarını kaydeden Verimbaş, şunları söyledi:

"Aldığımız işçilerin 3 bin 300'ü üretim, 350'isi hazırlık, 350'si de elektromekanik işçisi. Böylece son aldığımız işçilerle birlikte kurumda yeraltı ve yerüstünde toplam 19 bin 500 işçi çalışıyor. Taze madenci ordusuyla Zonguldak yeniden eski çoşkusunu yaşayacak. Zonguldak ekonomisi ve köyleri yeniden hayata kavuşacak. Şu anda kötüye gidiş durmuş durumda."

Yeni işçilerin işbaşı yapmasıyla birlikte, günlük 8 bin ton olan tüvenan kömür üretiminin 12 bin tona çıkarıldığını, 2001 yılı başında bunun günlük 15 bin tona çıkarılmasının hedeflendiğini kaydeden Verimbaş, "2001 yılında 3 milyon ton satılabilir taşkömürü üretimi hedefliyoruz. Bu üretim rekorunu 13 yıl önce 45 bin maden işçisiyle yapmıştık. Şimdi 19 bin 500 işçiyle gerçekleştireceğiz" dedi.

Yeni üretim panoları açılıyor

Taşkömürü üretiminin artırılması için yeraltında yeni kömür panolarının açılmaya başladığını ve çalışmalarının hızlandırıldığını belirten Verimbaş, "TTK'nın en büyük sorunu maliyet bakımından finansman gideridir. Bu, kurumun zararının yüzde 50'ni oluşturuyor. Gecikme faizleri, faizlerin faizlerini ödüyoruz: Bu nedenle de maliyetler artıyor" diye konuştu.

Verimbaş, deniz seviyesinin altında daha da derinlerdeki kömür yataklarının değerlendirilmesi için Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde "Uzun Mehmet 1 Kuyusu"nun tamiri ve derinleştirilmesi işinin ihale edildiğini, bu kuyunun 850 metre derinliğinde, yeni açılacak ve 800 metre derinliğinde olacak Karadon Yeni Servis Kuyusu'nun da ihale aşamasında bulunduğunu, her iki kuyunun yaklaşık 22-23 milyon dolara malolacağını bildirdi.

Emeklilere yardım

TTK'dan bugüne kadar 70 bin maden işçisinin emekli olduğunu ifade eden Verimbaş, emeklilere verilmek üzere, "sosyal yardım" adı altında SSK'ya para ödediklerini söyledi.

SSK'ya bu nedenle, 26 trilyon lira borçlu olduklarını vurgulayan Verimbaş, şunları kaydetti:

"TTK, artık emeklilere sosyal yardım parasını ödememelidir. Buna bir çözüm bulunmalı. SSK'ya sosyal yardım parasını ödeyemiyoruz. Bunun içinde sürekli faizler artıyor. Bu da kömür maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!