Hasen Yapı dev ihalenin sürpriz firması

Güncelleme Tarihi:

Hasen Yapı dev ihalenin sürpriz firması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2016 10:18

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolu projesini kazanan firmalar açıklandı. Buna göre, projenin Asya kısmını Limak-Cengiz İnşaat Ortak Girişim Grubu, Avrupa kısmını ise Kolin-Kalyon İnşaat - Hasen Yapı AŞ Ortak Girişim Grubu kazandı. Toplam yatırım bedeli 7 milyar lira olarak hesaplanan projenin yüklenici firmalarından 4’ü, aynı zamanda 3. Havalimanı projesinin de yüklenicileri. İhalenin sürprizi Hasen Yapı’nın ortakları arasında ise MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da bulunuyor.

Haberin Devamı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ihaleyi kazanan firmalar, projenin yatırım bedelleri, işletim süreleri ve otoyol ücretleri ile ilgili

Hasen Yapı dev ihalenin sürpriz firması

bilgileri bizzat açıkladı.

Bakan Yıldırım dün yaptığı açıklamada "Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Kınalı-Odayeri kesimi işinin yap-işlet-devret modeliyle ihalesini Kolin İnşaat-Kalyon İnşaat-Hasen Yapı AŞ Ortak Girişim Grubu kazandı" dedi. Bakan Yıldırım, projenin Asya kısmını ise Limak İnşaat-Cengiz İnşaat ortak girişim grubunun kazandığını açıkladı.

Toplam yatırım bedeli 7 milyar lira olması beklenen projeyi üstlenen firmalardan dördü, Cengiz, Limak, Kolin ve Kalyon İnşaat, aynı zamanda 3. Havalimanı projesinde de yer alıyor. İhalenin yüklenicisi firmalardan Hasen Yapı A.Ş’nin ortakları arasında ise iş dünyasının yakından tanıdığı bir isim yer alıyor.

Haberin Devamı

ÜÇ YIL ÖNCE KURDULAR
Ticaret sicil gazetesi kayıtlarına göre Hasen Yapı, ekim 2013’te kuruldu. Şirketin kurucu ortakları arasında, Ak Yapı İnşaat Limited şirketi, Nora Elektrik Malzemeleri San. A.Ş, Enyapı İnşaat San. Ve Tic. A.Ş ve Optimal Proje Yönetimi ve İnşaat Limited şirketleri yer aldı. 

HİSSELERİ EŞİT ORANDA
Kuruluş aşamasında 100 bin TL sermayeli şirketin hisse yapısı 4 kurucu arasında eşit paylaşıldı. Hasen Yapı’nın kurucu ortakları arasında yer alan Nora Elektrik, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak’ın iki arkadaşı ile 2005 yılında ortak kurduğu bir şirket. Hasen Yapı'nın sitesinde yer alan bilgilere göre, şirketin kurucu ortağı firmaların daha önce ağırlıklı olarak, konut ve rezidance projeleri üstlendikleri bilgisi yer alıyor.

Hasen Yapı dev ihalenin sürpriz firması

Otoyol projesinin toplam uzunluğu 377 kilometre/ Grafik Anadolu Ajansı
YÖNETİM KURULU BAŞKANI OLPAK

Hasen Yapı’da geçtiğimiz yıl alınan bir kararda, Pak Yatırım İnşaat San. Ve Tic. A.Ş isimli bir şirket de ortaklar arasında yer aldı. Anılan şirket de, Nail Olpak’ın tek hissedar olarak geçtiğimiz yıl mart ayında kurduğu bir şirket.

Haberin Devamı

Hasen Yapı’nın yönetim kurulunda ise, kurucu ortaklar bulunuyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı konumunda Nail Olpak bulunurken, Nora Elektrik’i temsilen M. Orhan Açıkalın, Ak Yapı’yı temsilen Mahmut Asmalı, Enyapı’yı temsilen Hasan Göktaş, Optimal Proje’yi temsilen ise Reha Yeltekin bulunuyor.

TOPLAM BEDEL 7 MİLYAR LİRA
Bakan Yıldırım dün yaptığı açıklamada, Asya kısmı için toplam yatırım tutarının 4.5 milyar lira, Avrupa kısmı için ise 2.7 milyar lira olacağını belirterek, "Bu projede toplam yatırım gelecek üç yılda 7 milyar lirayı bulacak ve bu yatırım Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesinden kaynak kullanılmadan gerçekleştirilmiş olacak" dedi.

Haberin Devamı

4 YIL 9 AY İŞLETECEK
Projenin Kınalı-Odayeri bölümünü üstlenen Kolin-Kalyon-Hasen Yapı ortak girişim grubu, 7 yıl 9 ay 12 günlük işletme süresi teklif etmişti. Anılan projede yaklaşık 3 yıl yapım süresi öngörülüyor. Bu durumda, OGG’na 4 yıl 9 ay 12 günlük net işletme süresi kalıyor. Bakan Yıldırım, dün yaptığı açıklamada otoyol ücretleri ile ilgili de bilgi verdi.
ASYA'DA 19, AVRUPA'DA 10,5 LİRA
Buna göre 169 kilometrelik Kurtköy-Akyazı için geçiş ücreti 19 lira artı KDV, 88 kilometrelik Kınalı-Odayeri arasındaki otoyolun geçiş ücreti ise 10,5 lira artı KDV olacak.
dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!