Harran’daki 17 milyon dolarlık Koç-Ata çiftliği açılışa hazır

Güncelleme Tarihi:

Harran’daki 17 milyon dolarlık Koç-Ata çiftliği açılışa hazır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

OTOMOTİVDEN gıdaya kadar bir çok sektörde faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük gruplarından biri olan Koç Holding ile inşaat, fast-food ve finans sektöründe faaliyet gösteren Ata Grubu'nun, geçtiğimiz yılın sonunda Harran Ovası'nda temelini attığı Koç-Ata Besi Çiftliği tamamlandı. GAP Projesi kapsamında Atatürk Barajı'nın inşaatını üstlenen ve bu nedenle yaklaşık 20 yıldır bölgede çalışan Ata Grubu ile Koç Holding'in ortak yatırımı 17 milyon dolara maloldu. Çiftliğin açılışı önümüzdeki aylarda yapılacak. Yaklaşık 400 dönümlük alanda kurulu tesiste, 6 bin dana ve 1200 baş süt ineği beslenecek. Yılda 10-12 bin ton süt ve 3 bin 500 ton et elde edilecek tesisin teknolojisi de İsrail uzmanlar tarafından gerçekleştirildi.

Şanlıurfa'ya 25 kilometre uzaklıkta Çamlıdere mevkiinde yer alan tesiste, ilk yıl ortalama bir inekten yılda 8-9 ton süt alınacak. Bu miktarın zamanla 11 tona çıkarılması hedefleniyor. Bu, hayvan başına yılda 1.2 ton olan Türkiye ortalamasının yaklaşık 7 katı daha fazla verim anlamına geliyor.

SAYISI ARTACAK

Bu tesisin bir başlangıç olduğunu belirten Ata Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kurdoğlu, ‘‘Bu çiftliklerin sayısı artacak. Hedefimiz daha büyük çiftlikler açmak. Böyle 150 çiftlik kurulsa, Türkiye'deki et ve süt fiyatları ucuzlar’’ dedi. Türkiye'deki büyük grupların bu alanda yatırımlarının artırmasının şart olduğunu belirten Kurdoğlu, Türkiye'de yiyecek fiyatlarının Avrupa'dan iki kat pahalı olduğunu belirterek, Türkiye'nin en büyük probleminin verimsizlik olduğunu söyledi.

Salça deneyimiyle kurulan çiftlik

ANLAŞMALI çiftçilik modeli ile geliştirilecek bu projenin bölgede örnek olması ve yayılma etkisi yaratması amaçlanıyor. 1967 yılında kurulan ve anlaşmalı çiftçilik modelinin uygulandığı Koç Grubu'na ait TAT'ın başarılı olması sonucunda kurulan 41 salça fabrikası ve Türkiye'de ihracata dönük salça ve domates ürünleri sektörünün doğması, buna en iyi örnek olarak gösteriliyor. Besi çiftlikleri olmadan et ve süt fabrikaları kurulmasını, madensiz çimento fabrikası kurmaya benzeten Kurdoğlu, Türkiye'de büyük besi çiftliklerinin olmadığını söyledi. Erhan Kurdoğlu, ‘‘Kurulan tesis Türkiye ihtiyacının ancak yüzde 1'ini karşılar. Böyle en az 150 çiftlik açılması lazım. Bu tesis bir örnek olacak. Harran çiftçisi bu projeyle Avrupa ile rekabete hazırlanacak’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!