Hamburger zincirlerine kriz darbesi

Güncelleme Tarihi:

Hamburger zincirlerine kriz darbesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2001 01:50

Son 10 yılın en hızlı büyüyen sektörü olan fast food, krizle birlikte sarsıldı. Wendy's Türkiye'den ayrılmak zorunda kalırken McDonald, son iki hafta içinde 18 şubesini kapattı.

Bu yıla gelinceye kadar büyümeye devam eden ve birbiri ardına şube açan yabancı sermayeli fast food devleri, krizle birlikte stratejilerini değiştirdi. Haftalık ekonomi dergisi Ekonomist'in haberine göre, Wendy's Türkiye pazarını terkederken, bu işin Türkiye'deki öncüsü McDonald's şubelerini kapatmaya başladı. Burger King'in ise bu yönde çalışmaları var.

130 şubesiyle Türkiye'deki en yaygın fast food zinciri olan McDonald's, son iki yıl içinde İstanbul, İzmir, Ankara, Edirne ve Kuşadası'ndaki 24 şubesini kapattı. Bunların 18'inin kapanma kararı ise son iki hafta içinde alındı. Böylece McDonal's'ın Türkiye genelindeki restoran sayısı 106'ya indi. Kapanan şubeler arasında İstanbul Mecidiyeköy'deki, Eseptepe'deki, Elmadağ'daki, Anakara Çankaya'daki şubelerde var.Bunlar McDonald's tarafından verimsiz olarak değerlendirilen şubeler. McDonal's'ın şu anda izlediği politika 1999 yılındaki yönetim değişikliğine dayandırılıyor. Dinç Kızıldemir'in yerine Avustralya'dan gelen yeni genel müdür Peter Rodwell'in izlediği verimliliğin artırılmasına yönelik operasyonlar sonucu kapanmaların gündeme geldiği belirtiliyor. Ancak Rodwell'in, daha bu yılın başında Türkiye pazarına ilişkin, ‘‘İyimser oldukları ve yatırımlarını sürdürecekleri’’ yönündeki mesajlarını bu uygulamalar pek de doğrulamıyor.

TAZMİNAT DAVALARI

McDonald's yetkilileri kapanan bütün restoranların kendileri tarafından işletilen şubeler olduğunu söylüyor ancak, franchising işletmelerle de sorun yaşanıyor. McDonald's'ın yeni stratejisi sonucu, zor durumda kaldıklarını iddia eden bazı franchising işletmeler şirket hakkında tazminat davası açmış durumda. Bu davaların çoğunu üstlenen Ankara'daki Murat&Murat Hukuk Bürosu'nun ortaklarından Murat Çelikten'in verdiği bilgiye göre, McDonal's ve tedarikçisi Serlog firmasına karşı açılan davaların toplam tutarı 400 bin dolar civarında. Bunun dışında İzmir'de iki restoren işleten Tunç Ögen'in açtığı iki dava daha var. İstanbul Acıbadem'deki restoranın işletmesi Turap Sayınlı ise, hem Türkiye'deki McDonal's Restoranları A.Ş.'yi, hem de Amerika'daki McDonald's Corporatian'ı mahkemeye verdi.

McDonald's ile aynı kulvarda bulanan Burger King'te ise şimdilik bu kadar sert tedbirler yok. Mevcut koşullarda benzer gelişmelerin tüm sektörlerde yaşandığını vurgulayan Genel Müdür Alp Gürdil'in verdiği bilgiye göre, çeşitli lokasyonlarda sıkıntı yaşanması halinde Burger Kiung de birkaç restoran kapatacak. Burger King'in, Mcdonald's'a göre avantajı, Türkiye genelindeki 113 şubesinden sadece 6'sının franchise işletme olması.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!