Hamburger babasını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Hamburger babasını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük fast-food zinciri olan McDonald's'ın kurucusu Richard McDonalds, 89 yaşında öldü. ‘‘Hamburgerin babası’’, 1948'de açtığı küçük restorantı, 50 yılda 109 ülkede 23 bin satış noktası olan dev bir zincir haline getirdi.

Mcdonald's'ta hüzün var, gözyaşı var. Ayaküstü atıştırmanın dünya çapındaki piri McDonald's'ın babası ‘‘Dick’’ artık yok. Özellikle gençlerin ve zaman fakirlerinin tercihi hamburger imparatorluğunun kurucularından Richard McDonald önceki gün 89 yaşında doğal nedenlerden yaşama veda etti. Cenazenin yarın yapılacağı açıklandı, ancak ayrıntı verilmedi.

McDonald kardeşlerin öyküsü 1940'ların sonlarında başlar. Mac ve Dick California'nın San Bernardino kentinde seyyar, self servis küçük lokanta işini büyütmeyi hedeflediler. Sadece kapasitenin artırılması çok rahatlıkla yılda 200 bin dolar gelir sağlayacaktı. Ama onlar yepyeni bir anlayışla günümüzün McDonald's imparatorluğunun temellerini attılar. Hızlı servis, makul fiyatlar ve çok hacimli çalışmayı ilke edindiler. Izgara ağırlıklı 25 maddelik menü listesinde artık sadece 9 çeşit vardı: hamburger, cheeseburger, üç çeşit asitli içecek, süt, kahve, cips ve tart. Hamburger fiyatı yüzde 50 düşürüldü ve 30 cent yerine sadece 15 cente satılmaya başlandı. Hızlı ve düzgün servis için tüm mutfak araç ve gereçleri yenilendi. Seyyar satıcılıktan vazgeçtiler. Yeni McDonald's aynı yerde Aralık 1948'de açıldığında kısa sürede keşfedildi ve olağanüstü ilgiyle karşılandı.

SAVAŞ SONRASI

Savaş sonrası Amerika'nın özlemini, ruhunu yakalamışlardı. 1950'lerin ortalarında hamburger fabrikasının yıllık geliri 350 bin doları gösteriyordu ki bu meblağ seyyar satışdan sağlananın iki misliydi. Küçücük hamburgerci o tarihlerde bir anda 150 kişiyle doluyor ve hepsi de sıcak, lezzetli hamburgerlerine birkaç saniyede kavuşuyordu. Dick pazarlama üstadıydı, kardeşi ise lokanta işletmesinden sorumluydu. 1952'de American Restaurant Dergisi, iki kardeşin yeni anlayışla yarattıkları müthiş başarıyı kapak yaptı.

AMERİKAN RÜYASI

Tipik Amerikan rüyasına ve mucizesine imza atan kardeşler, seyyar satış merkezleriyle genişlediler. ABD'deki seyyar McDonald's'ın işletme hakkını 1955'te iddialı iş adamı Ray Kroc üslendi ve bugün 109 ülkedeki 23 bin lokanta ile temsil edilen McDonald's zincirini kurdu. 15 yaşında okulu terk edip hayata atılan Kroc 1961'de de McDonald's'ın uluslararası tüm yetkilerinin sahibi oldu. 1987'de 10 bininci McDonald's lokantasının açılışında Başkan Fred Turner şunları söyledi: ‘‘Mac ve Dick orijinal tasarımı yaptılar, Ray ise temeli attı’’

Richard McDonald 1961'den beri New Hampshire'daki Bedford kentinde eşi Dorothy ve üvey oğlu Gale French ve iki torunuyla yaşıyordu. Kardeşi Mac 1964'te, Kroc ise 1984'te ölmüştü.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!