Ham petrolde tahmin 50 dolar

Güncelleme Tarihi:

Ham petrolde tahmin 50 dolar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2018 08:30

LUKOİL Batı Avrupa Bölgesi Genel Müdürü Bulat Subaev, şirket olarak gelecek yıllarda varil petrol maliyetinin 50 dolar olarak öngördüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Subaev, petrol fiyatlarında meydana gelen düşüşün, endüstri genelinde sürpriz bir etki yarattığını belirterek, çok sayıda şirketin büyük zarara uğradığını kaydetti.
Lukoil’in davetlisi olarak gittiğimiz Brüksel’de Subaev, petrol fiyatlarını değerlendirirken, petroldeki fahiş fiyatın da işletme üzerinde benzer bir şekilde olumsuz etki yarattığını vurguladı. Subaev, “Örneğin, fiyatın 100 doların üzerinde olması ve oldukça değişken kalması işe yaramaz. Bunun yerine fiyat piyasaya istikrar kazandırmalı ve piyasayı öngörülebilir kılmalı. Bu yüzden baz senaryomuzda gelecek 10 yılın bütçesini, petrolün varilini 50 dolar üzerinden planladık. Bu tabii ki en karlı olduğumuz fiyat değil ama birçok tarafın üzerinde hemfikir olduğu bir fiyat ve gelecek 10 yılda 100 dolar senaryosunu hiç düşünmedik bile. Tabii ki bu parametrelerde gelişmelere göre düzenlemeler yapılabilir ama şu anda öngörümüz bu yönde” dedi.

Haberin Devamı

ALTERNATİF KAYNAK

Avrupa ülkelerinin dizel ve benzinli otomobillerin satışını durdurarak elektrikli otomobillerin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik olarak Subaev, Hollanda, Fransa ve Birleşik Krallık gibi ülkelerin kısa vadede içten yanmalı yeni araçların kullanımına yasak getirebileceği yönünde açıklamalar yaptığını hatırlatarak, bunun 2030’dan önce gerçekleşmesini öngörmediklerini söyledi. Subaev, alternatif güçle çalışan araçların satışında artış yaşanacağını fakat bunların pazara girmesinin zaman alacağından, geçiş sürecinde likit yakıtlara olan ihtiyacın süreceğini ifade etti.
Özellikle AB ülkelerinde alternatif yakıtların ve elektrikli araçların yaygınlaşması için gösterilen siyasi iradeyi ve eğilimi dikkate aldıklarını belirten Subaev, “Avrupa Birliği’nin 2021’e kıyasla 2030’da kara yolu taşımacılığından kaynaklanan emisyonu yüzde 35 azaltma hedefini belirlemesi, yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Bu, 2020 ile 2030 yılları arasında satılan 3 yeni araçtan birinin çoğunlukla alternatif kaynaklarla, elektrikle çalışacağı veya hibrit olacağı anlamına geliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!