Halka açık plastik geri dönüşüm merkezi

Güncelleme Tarihi:

Halka açık plastik geri dönüşüm merkezi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2019 08:00

2013 yılında Maltepe Fen Lisesi’nde göreve başlayan genç bilgisayar öğretmeni Aslı Çakmak, seçmeli ders olarak verdiği bilgisayar dersiyle yetinmedi.

Haberin Devamı

Tüm öğrencilere temas edebilmek için okul çapında bir kodlama etkinliği gerçekleştirdi. Bunu bir başlangıç olarak gören Çakmak daha sonra öğrencilerle birlikte robotik kodlama workshoplarına başladı. Daha sonra teknoloji ile kendin yap kültürünün birleşiminden oluşan Maker Hareketi’ni liseye tanıtan Çakmak, Maltepe Makers grubu ile çok sayıda uluslararası programa katılarak robotik projeler gerçekleştirdi, pek çok projenin hayata geçmesi için fon desteği aldı.

BEŞ ÖĞRENCİSİ İLE LİZBON’A GİTTİ
Bu çalışmaların ürünü olarak okulda bir robotik labratuvarı kurulmasında öncü olan Çakmak, 2018’in Aralık ayında Portekiz’in başkenti Lizbon’da bir çalışma grubu tarafından plastik geri dönüşüm projesine davet edildi. Yıl içerisinde iki kez Lizbon’a giderek etkinliklere katılan Çakmak Temmuz ayı ortasında Maltepe Makers grubundan beş öğrencisiyle birlikte yeniden Portekiz’in yolunu tuttu.
Çakmak ve öğrencileri burada plastik geri dönüşüm makinesi yapmayı öğrendi. Dünyanın pekçok noktasında halka açık plastik geri dönüşüm noktaları olduğunu ancak Türkiye’de bunun bulunmadığını söyleyen Çakmak, Maltepe Fen Lisesi’nde halka açık bir plastik dönüşüm merkezi oluşturmak üzere kolları sıvadı.

Haberin Devamı

Halka açık plastik geri dönüşüm merkezi

‘AMAÇ GERİ DÖNÜŞÜMLE BİR ŞEYLER ÜRETEBİLİRİM FİKRİNİ AŞILAMAK’
Çakmak projeyi şöyle anlatıyor: “Türkiye’de maalesef çöp ayrımı yapmak çok yaygın değil. Çöplerin içerisinden plastikleri ayıranlar bunları fabrikalara satıyor ve plastikler geri dönüştürülüyor. Plastiğin doğaya ne kadar zararlı bir madde olduğunu biliyoruz. Genelde plastik kullanımının azalması için insanların vicdanlarına sesleniliyor, ‘Kullanma çünkü zararlı diyoruz’. Ancak bizim halka açık plastik geri dönüşüm merkezimizde herkes plastikle kendine bir ürün üretebilecek. Yani ihtiyaç üzerine geri dönüşüm yapacak. Mesela ben artık çöp olarak görülen bir plastik ürün gördüğüm zaman bundan kendime takı, defter kapağı ya da dekoratif ürün yapabilirim diye düşünüyorum. Amacımız insanların kendilerinin geri dönüşüm yapabilmesini sağlamak. Mağazada gördüğü bir ürünü ben bunu kendim yapabilirim fikrini aşılamak.” Lizbon’da öğrencilerin plastikten heykel tasarlayan Fransız sanatçılarla tanıştığını anlatan Çakmak geri dönüşüm mantığının yayılması halinde çok sayıda eğitim materyalinin de bu şekilde üretilebileceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Beş öğrencisi ile birlikte dört parçalı makinenin yapılışını öğrendiklerini aktaran Çakmak, “Biz insanlara makinenin nasıl kullanılabileceğini öğreteceğiz. Sadece okulla sınırlı kalmayıp -örneğin- Maltepe sahilinde plastik geri dönüşümü günleri yapmak istiyoruz” diyor.

Halka açık plastik geri dönüşüm merkezi

 

MAKİNELERİ ÜRETMEK İÇİN 7 BİN TL’YE İHTİYAÇ VAR
Makineyi üretebilmek için gerekli olan parayı toplamak için kitlesel fonlama sitesi Fongogo’da bağış kampanyası açan Çakmak, bunun yanı sıra aynı zamanda plastik geri dönüşüm dernekleriyle görüşmeler yaptıklarını anlatıyor. Makineleri oluşturmak için gerekli malzeme listelerimiz ve teknik planlar için 10 bin TL’ye ihtiyaç olduğunu ifade eden Çakmak, yaptıkları diğer bilimsel çalışmalarla 3 bin TL’yi topladıklarını şimdi 7 bin TL için destek beklediklerini söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!