Hakkını Anayasa Mahkemesi’nde arayacak

Güncelleme Tarihi:

Hakkını Anayasa Mahkemesi’nde arayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2017 21:24

DÜNYANIN en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’ya bazı içeriklerden dolayı Türkiye’den erişimin engellenmesinden sonra sitenin bağlı olduğu ‘Wikimedia Vakfı’dan yeni bir hamle daha geldi.

Haberin Devamı

 Vakıf, geçtiğimiz hafta Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara itiraz etmişti. Bu itiraz, 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nden red edilmişti. Temyiz incelemesini yapan Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Wikipedia’ya olan erişim engelleme kararını reddetti ve verilen kararı yargısal olarak kesinleştirdi. Bunun üzerine ise Wikimedia Vakfı’nın avukatı Gönenç Gürkaynak harekete geçerek, Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin temyiz incelemesinden sonra verdiği red kararını işaret ederek, itirazı Anayasa Mahkemesi’ne götürdü.

3 BAŞLIKTA RED

Anayasa Mahkemesi’ne yapılan itirazda üç konu başlığındaki konular dayanak olarak gösteriliyor. Bunlardan ilki ifade ve haber alma özgürlüklerine dokunulacak şekilde bir kısıtlama yapılması. Diğer bir sebep ise ölçüsüz bir uygulama olduğu yönünde. Wikipedia’nın erişime engellenmesine sebep olan içeriklerin 2 dildeki Wikipedia versiyonunda yer aldığı ve platformun tamamının kapatılmasının ölçüsüz bir karar olduğu itiraz dilekçesinde belirtiliyor. Üçüncüsü ise Wikipedia’nın erişime engellenmesinde OHAL’in sebep olarak gösterilmesi.

Haberin Devamı

Wikipedia, 29 Nisan’da içeriğinde barındırdığı gerek teröre destek veren yazılar, gerek Türkiye’yi terörle aynı düzlemde ve terör işbirlikçisi göstermeye çalışan tavrı nedeniyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime engellendi. BTK’dan yapılan açıklamada, Wikipedia’nın içerikleri kaldırma hususuna yanaşmadığı ve aksine koruma altına aldığı belirtildi. Uzun süredir, çeşitli sosyal medya şirketleri ve internetin yayın organları ile de temaslarını yoğunlaştıran Türkiye, uluslararası sitelerin Türkiye’de temsilcilik açmasını, uluslararası hukuka uygun davranmasını ve mahkeme kararlarını uygulamasını istiyor.

TERÖRÜ LANETLİYORUZ

Buna karşın Wikimedia Vakfı’ndan yapılan açıklamada, “Bir yanlış anlaşılma olduğuna inanıyoruz. Wikipedi’nin amacı, ansiklopedik bilgileri dünyayla paylaşmaktır. Wikimedia Vakfı olarak biz, tartışmasız bir biçimde terörizmi lanetliyor ve reddediyoruz. Bilginin temel bir insan hakkı olduğuna inanıyor ve Türk hükümetinden bu engellemeyi kaldırmasını talep ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!