Haber-Analiz

Güncelleme Tarihi:

Haber-Analiz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bilgisayarımdaki Windows ne olacak?

FEDERAL Mahkeme'nin, Microsoft'un anti-tekel yasalarını ihlal ettiği yönündeki kararı, en az 2 yıl sürecek bir hukuk savaşını başlattı. Federal Yargıç, Thomas Jackson önümüzdeki 6 ay içinde, alınan bu karar sonuçu uygulanabilecek yaptırımları önerecek. Jackson'un en fazla ağırlık vereceği formül ise Microsoft şirketinin bölünmesi. Jackson'un, işletim sistemi, Windows uygulamaları ve Internet Explorer'ın, ayrı şirketler haline getirilmesini önermesi bekleniyor.

Eğer, Microsoft temyiz mahkemesinde istediği sonucu alamazsa, neler olabilir?

Microsoft, temyiz mahkemesinin kararını tüm dünyada uygulayacağını söylüyor. Aslında, ABD mahkemelerinin aldığı karar, sadece ABD sınırları içinde geçerli. Ancak, Microsoft yetkilileri, ‘‘Eğer birşey ABD'de yanlışsa, tüm dünyada yanlıştır. Bu nedenle, karar aleyhimizde çıkarsa, bunun yaptırımını tüm dünyada uygularız’’ diyorlar.

Karar, Microsoft'un aleyhine çıkarsa, artık bilgisayarlarımıza yüklediğimiz Windows işletim sistemlerinin içinden, Internet Explorer çıkmayacak. İlk bakışta önemli gibi görünmeyen bu gelişme, internet kullanıcıları için oldukça ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Çünkü, artık kişisel bilgisayarlarda kullanılan her türlü program, internet ile içiçe çalışıyor. Microsoft'un Internet Explorer'ı, Microsoft'un diğer ürünleri ile yüzde 100 uyumlu. Eğer, bilgisayar kullanıcısı, bilgisayarına Internet Explorer yerine birbaşka internet tarayıcısı yüklerse, başta Microsoft Office olmak üzere diğer pek çok programın internet entegrasyonunu kaybedebililir. Bu nedenle, Microsoft'un temyiz mahkemesinde kaybetmesi, bilgisayar kullanıcılarının hayatını zorlaştırabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!