Gurbetçilere sigorta uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Gurbetçilere sigorta uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay, gurbetçilerin yurda kesin dönüş yapmaları durumunda tabi oldukları sosyal güvenlik kurumuna borçlanabileceklerini, herhangi bir kuruma tabi değillerse SSK'ya borçlanabilecekleri uyarısını yaptı.

Kesin dönüş yapan bir gurbetçinin 1993-1995 tarihleri arasındaki Bağ-Kur sigortalılığının geçersiz sayılarak, bunun yerine Mayıs 1973-Ekim 1995 tarihleri arasında SSK'ya tabi borçlanmasının geçerli sayılmasını istemesi ve yerel mahkemenin de bu yönde karar vermesi üzerine SSK avukatının yaptığı itiraz Yargıtay'da görüşüldü.

21'nci Hukuk Dairesi, ‘‘Yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının yurt dışında geçen sürelerinin sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilmesi hakkında yasanın’’ ilgili maddesi uyarınca borçlanmak isteyenlerin kesin dönüş tarihinde kapsamda bulundukları sosyal güvenlik kuruluşlarına yazılı istekte bulunmak koşuluyla borçlanma hakları bulundukları anımsatmasını yaptı. Yerel mahkeme kararının oybirliğiyle bozulduğu Daire kararı şöyle:

‘‘Borçlanmak isteyenler eğer herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi değilse, Sosyal Sigortalar Kurumu'na borçlanmaları mümkündür. Dava konusu olayda, davacı sigortalının yurda kesin dönüş yaptığı tarih olan 12.10.1995 tarihinde Bağ-Kur kapsamında bulunduğu belli olmasına karşın, borçlanmanın bu kurum yerine, SSK olarak kabulü usul ve yasaya aykırıdır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!