Güneydoğu'da savaş korkusu

Güncelleme Tarihi:

Güneydoğuda savaş korkusu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, ABD'nin Irak'a müdahalesinin Türk ekonomisine zarar vereceğini söyledi. Aslan, 1991'de patlak veren Körfez Krizi'nin bugüne kadar bölge ekonomisine resmi rakamlara göre 35, gerçekte ise 85 milyon dolar zarar verdiğini bildirdi. Mehmet Aslan, olası savaştan Irak'tan çok Türkiye'nin olumsuz etkileneceğini söyledi. Aslan, Türkiye'nin bu ortamda çok dikkatli davranmasını ve bir savaş çıkmaması için her türlü diplomatik yolu denemesini istedi, şöyle dedi:

‘‘Öncelikle Irak bizim komşumuz. Yüzyıllara dayanan tarihi ve kültürel bağlarımız var. ABD, çıkarları için Irak'ı bombalamak istiyor. Ancak Irak'ın bombalanmasında yarar değil, zararımız var. Biz Irak'la ebediyyen komşu kalacağız. Körfez'de çıkabilecek bir çatışmayı önlemek için her türlü girişimde bulunulmalı. Aksi halde Türkiye, savaşın getireceği olumsuzlukları kaldıramayabilir.’’

ABD'nin Irak'a müdahalesi halinde Güneydoğu'da ekomomik sıkıntının yanı sıra terör sıkıntısının da yaşanacağını vurgulayan Aslan, ‘‘Irak'ın savaşa girmesi; sınır kapılarının kapanması demektir. Bu da bölge ekonomisinin felç olması, işsizliğin başgöstermesi anlamına gelir. Bu şartlarda, Güneydoğu ekonomisi savaşın yükünü kaldıramaz’’ dedi.

Çelebi: Körfez'e özel önlem yok

Devlet Bakanı Işın Çelebi, Körfez krizi konusunda, ‘‘Şu an ekonomik önlem alma düşüncesinde olmadıklarını’’ bildirdi. Körfez krizinin mevcut haliyle soyut, diplomatik bir hadise olduğunu belirten Çelebi, ‘‘Ekonomik önlem almıyoruz. Çünkü bu ortamın oluştuğu düşüncesinde değiliz’’ dedi. Işın Çelebi, Ankara'da bulunan ABD'nin Dünya Ticaret Örgütü (WTO) nezdindeki Büyükelçisi Rita Hayes'i kabul ederek, bir süre görüştü. Çelebi, görüşmenin tamamen, ABD ile ekonomik ilişkileri geliştirme niteliğinde olduğunu söyledi. Çelebi, Hayes ile yapılan görüşme ve toplantının, Başbakan Mesut Yılmaz'ın ABD ziyaretinde tespit edildiğini kaydetti.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!