Güney Kore'de beş banka daha gitti

Güncelleme Tarihi:

Güney Korede beş banka daha gitti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Mali kriz içinde bulunan Güney Kore'de Maliye Bakanlığı'nın geçen hafta dokuz ticari bankayı kapatmasının ardından, dün de beş ticari bankanın işlemleri askıya alındı.

Güney Kore Hükümeti'nin dokuz bankadan sonra başka bankaların kapatılmayacağını açıklamasına rağmen dün de beş bankanın işlemlerini askıya alması, piyasalardaki mevcut karamsarlığı arttırdı.

Güney Kore'de hükümetin, IMF ile imzaladığı stand-by anlaşması uyarınca, miktarı açıklanmayan sayıda mali sıkıntı içindeki bankanın işlemlerini durdurması bekleniyor.

Bu arada, Uluslararası Para Fonu (IMF) öncülüğünde, sıkıntı içindeki Güney Kore'ye yaklaşık 57 milyar dolar kredi açılmasına karşın, para birimi Won, dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.

Seul Borsası'nın açılışının ilk yarım saatinde won dolar karşısında, günlük değer kaybı limidi olan yüzde 10 düşerek 1,565.9 wondan işlem gördü.

Öte yandan, Güney Kore'nin IMF ile stand-by anlaşması imzalamasını ‘‘gururlarına yediremeyen’’ işçi sendikaları ve çeşitli örgütler, Seul'de hükümet karşıtı gösterilerde bulundular. Sol örgütlerin oluşturduğu Demokrasi için Ulasal Birlik yanlısı göstericiler, IMF ile görüşmelere yeniden başlanılmasını ve başta Güney Kore Devlet Başkanı Kim Young-sam olmak üzere ülkenin önde gelen politikacılarını Kore ekonomisini krize sürükledikleri gerekçesiyle yargılanmasını istediler. Göstericiler yayınladıkları bildiride, ABD ve Japonya'nın IMF'yi kullanarak ‘‘Güney Kore'yi işgal ettiklerini’’ ileri sürdüler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!