Güney Kore, Asya'yı krize sürüklüyor

Güncelleme Tarihi:

Güney Kore, Asyayı krize sürüklüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Güney Kore halkının yoğun tepkisi üzerine hükümetin IMF ile imzalanan stand-by anlaşması konusunda tedirgin davranması, diğer Asya ülkelerinin ekonomilerini de tehdit etmeye başladı. Dün başta Tokyo ve Hong Kong borsası olmak üzere Asya borsalarında önemli düşüşler yaşandı.

IMF ile stand-by anlaşması imzalanmasını gururlarına yediremeyen Güney Kore halkının tepkisi üzerine hükümetin IMF konusunda takındığı çekimser tavır, tüm Asya ekonomilerini etkilemeye başladı. Uzmanlar, Güney Kore yönetiminin, mali yapıya karşı yatırımcıların güveninin yeniden tesis edememesi halinde, bankacılık sisteminin çökebileceği uyarısında bulunuyorlar.

Güney Kore ekonomisinin içinde bulunduğu kriz dün de Asya ekonomileri üzerindeki olumsuz etkisini hissettirdi. Hong Kong Borsası'nda Hong Kong (HK) doları ve Hang Sang Endeksi'nde gerileme görüldü. ABD doları, HK doları karşısında değer kazanarak 7.7465/85 seviyesine yükselirken, Endeks, yüzde 5.46 değer kaybederek 10,420.22 puana geriledi.

Tayvan Borsası'nda ise endeks, yüzde 2.74 oranında değer kaybederek 8,270.58 puana indi.

Tokyo Borsası'nda Nikkei Endeksi 413.28 puan düşüşle 16,064.84 puana, Malezya Borsası'nda Endeks 38.48 puan kayıpla 597.88 puana geriledi. Cakarta ve Sidney Borsaları endeklerinde de gerileme görüldü.

Asya Borsalarında yaşanan gerilemenin bir başka nedeni olarak da New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi'nin 70.87 puan düşüşle 7,978.79 puana inmesi gösteriliyor.

DÜNYAYI VURDU

New York Menkul Kıymetler Borsası Wall Street'te, Dow Jones endeksi de, dün salı gününe göre 70.87 puan düşerek, 7,978.79 puana geriledi. Borsalardaki bu tepkiler, Asya'daki finansal karmaşadan sonra meydana gelen sarsıntılar olarak nitelendiriliyor. Avrupa Menkul Kıymetler Borsaları da, Asya piyasalarındaki karmaşa ve New York borsasındaki durgunluk dolayısıyla düştüler. Londra borsasında FTSE 100 endeksi, düne göre 63.7 puan düşerek 5067.0 puana, Frankfurt'ta Dax endeksi 62.96 puan azalarak 4053.74 puana, Paris'te CAC-40 endeksi de 58.56 puan gerileyerek 2873.62 puan oldu.

Devlet Başkanı halktan özür diledi

GÜNEY Kore Devlet Başkanı Kim Young-sam, halktan özür dilediği konuşmasında, ‘‘kredi batağında bulunan yatırımcıların ümitsizlikleri ve işlerini kaybeden babaları düşünmek beni her gün kamçılıyor’’ dedi. Kim, televizyonda ekonominin içinde bulunduğu duruma gelmesinde kendini sorumlu tuttuğu konuşmasında, sıkıntıların üstesinden gelebilmek için halktan çaba göstermelerini de istedi. Kim, ‘‘Dışa yayılma ve aşırı borç almaya dayanan mevcut ekonomik yapıyla, dünya ile rekabet edemeyiz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!