Güneş'te hedefler katlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Güneşte hedefler katlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2016 14:12

Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği Başkanı Ergüven, "En doğru ve üzerinde uzlaşılmış faaliyetlere odaklanmayı hedeflediklerini belirterek, bu şekilde oluşan bir piyasada güneş enerjisi yatırımları da katlanarak artabilir." dedi.

Haberin Devamı

Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Birol Ergüven, sektöre bütüncül bir bakış açısı getirip tüm sektör paydaşları için en doğru ve üzerinde uzlaşılmış faaliyetlere odaklanmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu şekilde oluşan bir piyasada güneş enerjisi yatırımları da katlanarak artabilir. Güneşte 2023'e kadar 5 bin megavat hedefini birkaç kez katlayabileceğimize eminim." dedi.

Çatısı altında 17 önemli enerji şirketinin üye olduğu GÜYAD'ın kuruluş amacını ve geleceğe ilişkin planlarını AA muhabirine değerlendiren Ergüven, güneş enerjisinde hem özel sektörün hem de kamunun vizyonerliğinin arttığına ve hedeflerin büyüdüğüne dikkati çekti.

Son olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın Konya-Karapınar için açıkladığı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projesiyle bin megavat güneş enerjisi santrali ve 500 megavatlık panel üretim fabrikası kurulmasının amaçlandığını anlatan Ergüven, sektördeki bu gelişmeler ışığında yatırımcıların da daha aktif olabilmesi için GÜYAD gibi bir platforma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ergüven, sektörde hem teknoloji hem finansman hem de piyasa kurgusu ve mevzuatlar hakkında tüm paydaşların bilgilendirilmesi için GÜYAD'ın bütünsel bir bakış açısıyla hareket edeceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bu, güneş enerjisinde yatırımcı bakış açısının farkıdır. Önümüzdeki dönemde güneş enerjisini ilgilendiren tüm alanlarda GÜYAD'ın aktif olduğunu göreceksiniz. Son yaptığımız bir toplantıyla çeşitli çalışma grupları oluşturduk. Bu gruplardan ilki teknoloji ve ekipman tarafında olacak. Bu grup, dünyadaki mevcut teknoloji ve ekipmanın en iyisini Türkiye'de kullanmak, mümkünse üretmek ve yerlileştirmek için incelemeler yapacak, bu alanlarda meydana gelebilecek yenilikleri de araştırarak bilgilendirme yapacak. İkinci grup ise işin finansman, IPC ve yatırım boyutuyla ilgilenecek. Farklı iş modellerini inceleyecek, özelikle bu sektöre hizmet eden firmaların yurt dışında da iş alabilmesini sağlayabilmek için gerekli bilgilendirmeleri ve farkındalığı oluşturacak. Üçüncü bir grup da güneşteki gelişmelerle ilgili etkinlikler ve organizasyonlar için çalışacak. Son çalışma grubumuzla da yenilenebilir enerjide verilen teşvik mekanizmalarını inceleyerek piyasaya en iyi şekilde uyum sağlaması için hem piyasa oyuncularına hem de karar vericilerilere danışmanlık da yapmak istiyoruz."

Haberin Devamı

"MEVZUAT ALTYAPISI İÇİN GÖRÜŞ VERİLECEK"

Özellikle Avrupa'da yenilenebilir enerji kaynaklarına çok eskiden beri verilen yüksek teşvikler neticesinde tüketici tarifelerine önemli ek maliyetler yansıdığına işaret eden Ergüven, Avrupa'da verilen teşviklerin geçmişte Türkiye'dekilerden 3-4 kat daha fazla olduğunu aktardı. 

Ergüven, Türkiye'nin maliyetlerin önemli ölçüde düşmesi ile teşvik miktarlarının o kadar yüksek seviyelerden başlamadığını belirterek, "GÜYAD bünyesinde yapacağımız çalışmalar ile yenilenebilir enerji kapasitesinin daha da artması ve piyasaya sorunsuz entegrasyonu için yapacağımız çalışmaların önemli fayda sağlayacağını bekliyoruz. Bu konuda sektörü en doğru şekilde bilgilendirmeyi ve mevzuat alt yapısı için görüş vermeyi amaçlıyoruz. Güneş enerjisi yatırımları konusunda vereceğimiz görüşlerin tüm yönlerinin düşünülmüş, uygulanabilir ve tüm paydaşları için optimize edilmiş olmasını hedefliyoruz. Bu şekilde oluşan bir piyasada yatırımların katlanarak artabilir." diye konuştu.

Haberin Devamı

"5 BİN MEGAVAT HEDEFİ BİRKAÇ KEZ KATLANABİLİR"

Türkiye'de halen geliştirilmiş projelerin kapasitesinin 5 bin megavatla 2023 güneş enerjisi kurulu güç hedefini aştığını ve bunun imkan bulunduğu an gerçekleştirileceğini belirten Ergüven, şöyle devam etti:

"Güneşte 2023 yılına kadar 5 bin megavat hedefini katlayabileceğimize eminim. Hatta 2023'e kadar birkaç 10 bin megavat kurulu güce ulaşabileceğimize inanıyoruz. Çünkü, Türkiye'de 10 binlerce megavatı yapabilecek potansiyel var, gerekli olan izin ve altyapının hazır olması. Alınması gereken izinler ve yatırım için gerekli şartlar sağlanabilirse, bu yatırımları gerçekleştirebilecek hem insan kaynağı hem de istek mevcut. Ayrıca, güneş enerjisinde kısa sürede büyük kapasiteleri kurmak mümkün. Bunu biz yerli müteahhitlik şirketlerimizle de yapabiliyoruz."

Haberin Devamı

Ergüven, lisanssız güneş enerjisindeki 700 megavatlık mevcut kapasitenin de aynı şekilde kurulduğunu anımsattı. Bu anlamda Türkiye'deki yatırım potansiyeli ve teknoloji geleceği açısından umutlu olduklarını vurgulayan Ergüven, "Türkiye'de güneş elektriğimizi tedarik ettiğimiz en önemli kanallardan birisi olacak. Şirketlerimizin, yurt dışında da bu faaliyetleri rahatlıkla ve kolayca yapabilir hale gelmesi mümkün. Bu güç ve esnekliğimiz var. Yurt dışında özellikle Afrika ve bazı gelişmiş ülkelerde Türk müteahhitlik ve yatırım şirketlerinin değerlendirebileceği fırsatlar var." ifadelerini kullandı.

Ergüven, aynı zamanda düşen maliyetlerle birlikte elektriğin depolanması konusunun da bundan sonra gündeme daha çok geleceğini ve bu konuda da sektörü en doğru şekilde bilgilendirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

BAKMADAN GEÇME!