Güneş sobası yaptık, güzel köfte pişirdik

Güncelleme Tarihi:

Güneş sobası yaptık, güzel köfte pişirdik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2006 00:00

Enerji Bakanı Hilmi Güler, TBMM’de vekillerin enerji sıkıntısına ilişkin açıklama beklediği saatlerde, yeni üretilen ’güneş sobalarını’ tanıttı. Güler, güneş enerjisinden daha iyi yararlanılması için 100 adet ’güneş sobası’ yapıldığını açıkladı.

Güler, "Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nde 100 adet güneş sobası hazır. Bunların fiyatı 300 YTL. Sobalarda köfte pişirdik, çay demledik" dedi. Güler, önceki gün Meclis Genel Kurul kürsüsünde, alternatif enerji kaynakları konusunda bilgi verdi. Güler, güneş sobalarını Anadolu’nun belli yerlerine göndermeyi planladıklarını söyledi. Güler şunları söyledi:

KÖFTE-PİLAV YAPTIK: Güneş enerjisinde güneş sobaları yaptık. Bu çok önemli. 100 adet şu anda hazır elimizde, Elektrik İşleri Etüt İdaresinde güneş sobası. Güneş sobalarını biz Anadolu’nun belli yerlerine göndermeyi düşünüyoruz. MTA’da şu anda enerji parkı kurduk, orada bir tane örneği var ve orada köfte pişirdik, çay demledik, pilav pişirdik orada güneş enerjisiyle.

İSTER BANYO YAP: Meydana koyuyorsunuz. Güneş enerjisini alıyor, belli bir noktaya odaklıyor. Bir de oraya bir sacayağı koyuyorsunuz, tencerenizi de koyuyorsunuz, güneş enerjisi olduğu sürece sıcak suyunuzu da alıyorsunuz. İster banyo yapın, ister yemek yapın. Bunlar da güneş enerjisinde kullandığımız kaynaklar. 100 tane. Fiyatını da söyleyeyim, 300 YTL. Almak isteyene de, şimdi, hemen burada pazarlayabiliriz.

AVRUPA BİRİNCİSİYİZ: Mesela, Erzurum’a herkes soğuk diyor. Doğru, soğuk; ama, güneş enerjisi bakımından da yılda 200 gün güneş var, bulutsuz. Soğuk olması önemli değil, güneşin olması önemli. Mesela, güneşli ısıtıcılar bakımından Erzurum ideal bir yer ve bu noktada da, Türkiye’de güneş kolektörleri konusunda, Avrupa’da birinci durumdayız.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!