Günde 800 bin yolcu taşıyacak hat yıl sonunda açılacak

Güncelleme Tarihi:

Günde 800 bin yolcu taşıyacak hat yıl sonunda açılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2016 11:29

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankaralıların yıllardır beklediği Keçiören Metro Hattı'nın, yıl sonunda hizmete gireceğini bildirdi. Başbakan Binali Yıldırım, Keçiören hattı ile ilgili olarak "Aşkımız Keçiören metrosu gibi olsun hiç bitmesin denmişti ama bu yıl bitecek" yorumunu yapmıştı.

Haberin Devamı

Bakan Arslan, Atatürk Kültür Merkezi ile Keçiören arasında yapımı devam eden 9,2 kilometrelik Keçiören Metrosu’yla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Arslan, Başbakan Binali Yıldırım’ın Bakanlığı döneminde özellikle toplu taşıma yükünün karayollarından alınarak, deniz ya da demiryollarına kaydırılması için çalışmalar yapıldığını, yüksek hızlı trenler ve şehirlerarası yolları rahatlatmaya başladıklarını söyledi.

Eskişehir, Konya, Ankara ve İstanbul hatlarından sonra devam eden diğer hatları da bir bir devreye alarak karayollarının şehirlerarası toplu taşıma yükünü azaltmış olacaklarını vurgulayan Arslan, “Marmaray, Egeray  gibi şehir içi demiryolu hatlarının yanı sıra yeni metro hatlarını da devreye alarak büyükşehirlerde keşmekeşe dönen şehir içi ulaşım çilesine de artık bir son vermek istiyoruz. Bizim asıl gayemiz, Türkiye'mizde sürücü ve yolcuların can ve mal güvenliğini en üst düzeyde sağlandığı, konforlu yolculuklara olanak sağlayan ulaşım şebekeleri kurmak. Bu kapsamda da özellikle kent içi raylı sistemlerin geliştirilmesinin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bakanlığımızın Ankara’da uzun yıllar beklenen metro hatlarını devralmasının altında da bu önem yatmaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

"KEÇİÖREN-BATIKENT METRO BAĞLANTISI TAMAM"

Bakan Arslan, Ankara’daki metro hatlarını tamamlanma işinin 2011 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğüne devredildiğini anımsatarak, "Genel Müdürlüğüm döneminde ilk adımını atmak Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın liderliğinde bize nasip olmuştu. Umuyoruz ki Keçiören hattını da tamamlamak yine bizlere nasip olacak” dedi.

 Başlatılan 3 hattan ikisinin hizmete alındığına dikkati çeken Arslan, Keçiören hattını da kısa sürede hizmete vermek amacıyla 3 vardiya çalışıldığına dikkati çekti. Batıkent ile Keçiören metro hatlarını birbirine bağlayacak hat kesiminin yapımı amacıyla 16 Nisan’da AKM-Akköprü hattının kapatıldığını hatırlatan Arslan, “Bu çalışmalar nedeniyle AKM’den Akköprü’ye vatandaşımız otobüs aktarması ile geçmek zorunda kalıyordu. Bu çileyi bir an önce bitirmek amacıyla 16 Haziran’da tamamlanması planlanan inşa işlerini 3 vardiya halinde süren çalışmalarımızla 37 günde tamamladık. Böylece AKM-Akköprü metro istasyonunu 24 Mayıs’ta açmış olduk” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Arslan, Keçiören’in Ankara’nın en büyük ilçesi olduğunu ve bu nedenle günün her saatinde trafik çilesine maruz kalındığını anlatarak, özellikle Fatih Köprüsü üzerinde sabah ve akşam saatlerinde yaşanan trafik yoğunluğu nedeniyle tüm Ankaralıların en büyük beklentisinin, bu metro hattının bir an önce hizmete girmesi olduğunu söyledi.               Projenin tamamlanıp hattın hizmete alınması için gerekli tedbirlerin gözden geçirildiğini belirten Arslan, hattın Keçiören'de Gazino istasyonundan başlayıp, Dutluk, Kuyubaşı, Mecidiye, Keçiören Belediyesi, Meteoroloji, Dışkapı, ASKİ, Atatürk Kültür Merkezi'ne ve burada mevcut metrolara bağlandığını ifade etti.

Haberin Devamı

Bakan Arslan, hattın toplam uzunluğunun 9,2 kilometre olduğunu, hizmete girip tam kapasite çalıştığında Keçiören'den Ankara'nın merkezine günde 700-800 bin, saatte ise 50 bin yolcunun seyahat edebileceğini kaydetti.          

 "SİNYALİZASYON SİSTEMLERİ KURULUYOR" 

Keçiören Metro Hattında inşaat çalışmalarının yüzde 100’ünün tamamlandığını belirten Arslan, şunları kaydetti:

"Şu anda metroların birbiriyle uyum içinde çalışmasını sağlayacak sinyal sistemi ve elektro mekanik işlerini yapıyoruz. Sinyalizasyon sistem kurulumlarının yüzde 81’ini tamamladık. İnanıyorum ki bu yılın sonunda milyonlarca Ankaralının beklediği bu hattı hizmete alarak vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracağız. Ankaralı hemşehrilerimizin şehir içi seyahatlerini eziyetten keyfe dönüştüreceğiz."      

Haberin Devamı

BAŞBAKAN YILDIRIMDAN GÖNDERME

Başbakan Binali Yıldırım, Osmanlı Halk Pazarı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, kendisine Twitter üzerinden gönderilen bir mesajla ilgili olarak, "Geçenlerde, bakanlığım esnasında, bana Ankara'dan bir genç, bir mesaj gönderdi. Mesajda, daha doğrusu bir tweet atmış, arkadaşına diyor ki, 'aşkımız Keçiören metrosu gibi olsun, hiç bitmesin.' Bu güzel gençlerimize kötü bir haberim var; sizin aşkınız hiç bitmesin ama Keçiören metrosu bu yıl sonu bitiyor. Hayırlı uğurlu olsun. İnşallah Ankara'nın kalbine Keçiören'den sevgili hemşerilerimiz dakikalarla çok rahat bir şekilde gidecekler" demişti.

YAPIMINA 12 YIL ÖNCE BAŞLANDI

Haberin Devamı

Ankara metrosunun Keçiören hattının yapımına 12 yıl önce başlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!