Güler: Su konusunda bir problem yok

Güncelleme Tarihi:

Güler: Su konusunda bir problem yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2007 13:22

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler,barajların her yıl olduğu gibi doluluk oranını sağladığına işaret ederken, su konusunda bir problem olmadığını bildirdi.

Güler, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünde, Dünya Su Konseyi ile Türkiye arasında, 5. Dünya Su Forumunun Türkiye'de yapılmasına dönük imzalanan sözleşme mektubunun ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, bu yıl kış ve yazın sıcak geçeceğini hatırlatarak, barajlarda su durumunun nasıl olacağına ilişkin sorusu üzerine, barajların her yıl olduğu gibi doluluk oranını sağladığını, her yılki ortalamaya sahip olduğunu, bu konuda bir problem veya sorun olmadığını söyledi. Kendilerinin enerji yönetimi gibi su yönetimini de sürdürdüklerini belirten Güler, bütün barajların günü gününe su seviyelerini ve su rejimini takip ediyoruz, incelediklerini bildirdi.

DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da, özellikle hidroelektrik enerji üretimini sağlayan Keban, Karakaya, Atatürk, Karkamış gibi barajlarda, geçen seneden daha az bir üretim olmayacağını vurguladı. İç Anadolu'da barajlarda su düzeylerinde bir miktar eksiklik olduğunu belirten Eroğlu, Mart ve Nisan ayında beklenen yağışlarla bunun normal seviyeye döneceğini kaydetti.

Bursa'da da Nilüfer barajının önümüzdeki süreçte su tutar hale geleceğini belirten Eroğlu, İstanbul başta olmak üzere, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kars gibi illerde su sıkıntısı olmadığını Orta Anadolu'da da herhangi bir sıkıntı olması durumunda harekete geçecek şekilde çalışma başlattıklarını belirtti. Kocaeli'ndeki baraja dönük çalışmalar hakkında da bilgi veren Eroğlu, bölgede, kısa, orta ve uzun vadeli olmak üzere toplam 11 proje başlattıklarını hatırlattı. Bu kapsamda, yer altı kaynaklarından su sağlanması, Sapanca'dan su taşınması, yeni barajların açılması gibi bir takım çalışmaların söz konusu olduğunu belirten Eroğlu, “çalışmalar çok geniş bir şekilde devam ediyor. Bir takım sıkıntılar olabilir bütün dünyada bu su sıkıntısı var, sıcaklıklar fazla dolayısıyla vatandaşlarımızın suyun tasarruflu kullanması, israf etmemesi gerekir, su petrolden daha kıymetlidir” şeklinde konuştu. Eroğlu, Ankara'da da Gerede'den su getirilmesi konusunda ASKİ, Büyükşehir Belediyesi ile üçlü bir çalışma içinde olduklarını hatırlattı.

GÜLER: “KAR YAĞIŞI, BARAJLAR BÖLGESİNDE TATMİNKAR”

Bakan Güler de kar yağışlarının barajlar bölgesinde gayet tatminkar olduğunu ifade ederken, “Bunun erimesiyle su rejiminin geçen seneden az olmayacağını düşünüyoruz, yakından da takip ediyoruz” dedi. Türkiye'de sulama konusunda henüz yeterli bilince ve disipline ulaşılamadığına, hala ihtiyaca göre kaçak kuyular açılabildiğine dikkat çeken Güler, ancak kendilerinin bunu DSİ ve TEDAŞ ile kontrol ettiklerini, ve bu oranı azalttıklarını kaydetti.

YATAĞAN TERMİK SANTRALİNDEKİ SON DURUM

Konuşmasında Yatağan Termik Santralindeki son duruma da değinen Güler, şunları kaydetti: “Yatağan kömür santraliyle ilgili basında çıkan prizmadan geçmiş resimleri de görüyoruz, bu konuda çevre ve Orman Bakanlığı ile çok yakın çalışarak ölçümler alıyoruz. Ama öyle bir resim çekiliyor ki öyle bir derinlik veriliyor ki biz orada sanki tamamen bambaşka bir dünyada yaşıyormuşuz gibi bir görüntü oluşuyor. Her santralın bir yönetim usulu vardır. Biz çevre için çalışıyoruz, çevreye rağmen çalışmıyoruz. Şu anda Yatağanla ilgili birinci filtre takıldı, ikinci filtre takılıyor. Buradaki sorun daha önceden yapılan mukavelelerin karmaşıklığı sonucunda oluşmuştur. Bu işin yapımcısı firma ile EÜAŞ arasında işi çözme çabaları var. Eğer bu tahkimde kalsaydı yıllarca çözülmeden kalacaktı, biz buna neşteri vurduk ve öne çektik, birincisini açtık, ikinci de mart ayında kurulacak, peşinden de üçüncüsü yer alacak”

Güler, çevre saygılı bir yönetimin iş başında olduğunu ifade ederken, çevre açısından bir sorun olmadığını, ölçümleri takip ettiklerini söyledi. “Tüpraş'ın Sapanca gölünden su çektiğine” ilişkin görüşlerin hatırlatılması üzerine Güler, Sapanca gölünün iki ile sınırı olan bir göl olduğuna işaret etti ve “dolayısıyla oradan bu suyu hem içme suyu hem de kullanma suyu olarak kullanma hakları var, biz orada iki barajın da Sapanca gölüyle birlikte dengesini tutturmak üzere DSİ'yi görevlendirdik” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!