Gözlük devleri Asya'ya Tahtakale'den girdi

Güncelleme Tarihi:

Gözlük devleri Asyaya Tahtakaleden girdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yıllarca Tahtakale'de ithal gözlük ve araç kolonu satan göz doktoru Hikmet Doruk, artık Orta Asya ülkelerine dünyaca ünlü uluslararası marka gözlükleri pazarlıyor. Ray-Ban'in toptancılığını aldıktan sonra hızla büyüyen Sistem Optik, yurt içi ve yurtdışında gözlük mağazaları zinciri kurmaya hazırlanıyor.

Firma, Fransız Jean Paul Gaultier, Balanciaga ve Naf Naf, Amerikan Serengeti, İtalyan Genesis-Egos, Vanni gibi dünyaca ünlü markaların Türkiye temsilcisi. Sistem Optik, bugün Genesis ve Fabula gözlüklerini, Gürcistan, Özbekistan, Rusya ve Kazakistan'a ihrac ediyor.

GÖZ HASTANESİ

Sistem Optik İşletme Müdürü Hikmet Doruk, göz muayenesi yapılan ve yanında da gözlüklerin satılacağı büyük gözlük mağazaları zincirinden sonra bir de göz hastanesi kurmak istediklerini söyledi.

Toptancı olarak bir gözlük mağazasında bulunması gereken bütün çeşitleri birarada bulundurmak istediklerini söyleyen Hikmet Doruk, Türkiye'de gözlük pazarının giderek büyüdüğünü belirtti.

Doruk, 100 doların (15 milyon lira) üzerindeki gözlük pazarının yüzde 20'sini ellerinde tuttuklarını, bunu yüzde 35'lere çıkarmak istediklerini söyledi. Doruk, Türkiye'deki Ray-Ban satışının da yüzde 35'ini gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Hikmet Doruk, Türkiye'de optik konusunda eğitimli eleman olmadığına da dikkat çekerek, şunları söyledi:

‘‘Özellikle numaralı gözlük satışında optisyenlik önemli. Ama Türkiye'de bu konuda sadece iki okul var. Optik konusunda eğitimli eleman yok. Gözlükçülerde çalışanlar optisyenlik değil, sadece tezgahtarlık yapıyor.’’

Türkiye'de gözlük takma alışkanlığının giderek yaygınlaşmaya başladığını söyleyen Doruk, ‘‘İnsanlar artık sadece moda diye gözlük takmıyor. Gözlerini korumanın önemini kavradılar. Kış aylarında da gözlük takanlar çoğalıyor. Çünkü özellikle sisli hava gözü yoruyor ve güneş gözlüğü takılması gerekiyor’’ dedi.

ELEKTRONİK VE GIDA

Sistem Optik'in bağlı bulunduğu Sistem Şirketler Grubu, gözlük dışında elektronik ev eşyaları ve gıda sektöründe de faaliyet gösteriyor. Geçen yıl Konya Karaman'da İpek Bisküvi adıyla bir fabrika kuran grup, günde 100 ton üretim yapıyor. Bunun da yüzde 90'ının Orta Asya ve Afrika ülkelerine ihrac ediyor. Gruba bağlı Bestas Gıda tarafından üretilen İpek Bisküvi'leri önümüzdeki aylarda iç piyasaya da verilecek.

Grubun bir diğer şirketi Sistem Elektronik ise ZASS'ın Rusya ve Kazakistan Distrübtörlüğünü yürütüyor.

Grup ayrıca Kazakistan'da Almati'de Kazzass adıyla bir alış veriş merkezi kurdu. 8 bin metrekarelik bu alışveriş merkezinde elektrikli ev aletlerinin hem toptan hem de perakende satışı yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!