Gözler kasımda

Güncelleme Tarihi:

Gözler kasımda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2018 22:01

Tüketici enflasyonu ekimde zirvesini yeniledi ve aylık yüzde 2.67, yıllık yüzde 25.24’e yükseldi. Üretici enflasyonu ise yıllık yüzde 45.01. Enflasyonla Mücadele Programı’nın etkisi ekimde görülmezken, kasımda hem mücadele programının hem de vergi indirimleri enflasyonda bir miktar gerileme getirebilir.

Haberin Devamı

Enflasyondaki yükseliş sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekimde aylık tüketici enflasyonu (TÜFE) yüzde 2 seviyelerinde olan beklentilerin aksine yüzde 2.67 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 25.24’e çıktı. Yıllık enflasyon verisi Ağustos 2003’ten beri görülen en yüksek seviye. Yani yine 15 yılın zirvesine yükseldi. 9 Ekim’de başlayan ‘Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’ ile hızlanan yüzde 10 indirim kampanyaları ekim ayı enflasyonunda etkisiz kaldı. Ekimde enflasyon artışını gıda, giyim ve ayakkabı, konut ile ev eşyası grubundaki zamlar hızlandırdı. Gıdada domates, giyim ve ayakkabına yeni sezon fiyatları, konutta elektrik ve doğalgaz zamları ile ev eşyası grubunda beyaz eşya fiyatlarındaki yükseliş enflasyona rekoru getirdi. 

Haberin Devamı

ELEKTRİK VE GAZ ZAMMI

Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’nın kasım ayı verisine etkili olması beklenirken, mobilya, beyaz eşya, otomotiv sektörlerinde yapılan ÖTV ve KDV indirimlerinin talebi arttırarak enflasyonist etki yapma ihtimali var. Üretici enflasyonunda (Yİ-ÜFE) görece bir yavaşlama olsa da yıllık üretici enflasyonunun yüzde 45.01 olması, petrol fiyatlarındaki artış tüketici enflasyonunu olumsuz etkiliyor. Ancak dolar kurundaki gevşeme olumlu yansıyabilir. Gıda ürünleri enflasyon sepetinde en büyük etkiyi yaratıyor. Ekimde dikkat çeken domates, üzüm ve kuru bakliyattaki yükseliş. Ekimde mevsimsel olarak tarla domatesi bitiyor ve seraya geçiliyor. Bu geçiş sürecinde domates azaldığı için fiyat yükseliyor. Ancak bu yıl domateste görülen bir zararlı da üretimi azalttı ve kur yüzünden artan girdi maliyetleri de etkili oldu. Kuru bakliyatta da hem ürün hem ithalat kaynaklı artış var. Üzümde ise yükselişin nedeni yağmurla gelen üretim kaybı.

Gözler kasımda


Giyim ve ayakkabı kış sezonunu zamlarla açtı. Giyim ve ayakkabıda aylık artış yüzde 12.74 ve bu enflasyonu 0.80 puan arttırdı. Ekimde eylüle göre en yüksek artış yüzde 41.21 ile çocuk kabanında. Konutta doğalgaz ve elektrik zamları etkili. İkisine de yüzde 8.99 zam geldi. Ulaştırma grubunda otomobildeki yüzde 1.5 ile 4 arası indirimler etkili.

Haberin Devamı

İNDİRİM %10 YANSIMADI

Ev eşyası grubunda üretici markalar Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı için yüzde 10 indirim açıklaması yapsalar da buzdolabından çamaşır makinesine, fırına kadar yüzde 11-10 fiyat artışları var. Mobilya grubunda ise yüzde 0.1-3.3 fiyat düşüşleri görüldü. Ama hiç birinde yüzde 10 indirim TÜİK verilerine yansımadı. Şimdi kasımdan itibaren beyaz eşya, mobilya fiyatlarında vergi indirimlerinin bu grupta enflasyonu geriletme ihtimaline sahip.

Gözler kasımda

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!