Görsen parite demezsin!

Güncelleme Tarihi:

Görsen parite demezsin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Piyasalarda yaz sıcak geçiyor. Yeni hükümetin güvenoyu almasına kadar hızlı yükselen borsa geçen hafta sert fren yaparken, faiz ve dövizin ateşi yükseldi.

Yeni hükümetin güvenoyu almasının ardından bir süre 2 bin puanda tutunmaya çalışan Borsa, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner'in de desteği ile geçen hafta bu seviyenin altına geriledi. Taner'in geçen hafta içinde yaptığı açıklamaları, Borsa'da tüm beklentilerin bittiği bir döneme rastlaması dikkat çekiciydi.

Taner'in açıklamalarının piyasalarda tedirginiliği artırdığını kimse yadsıyamaz. Fakat yıl sonunda enflasyonun yüzde 100'ü bulabileceği açıklamasının, Borsa'da işlem gören şirketlerin karlarını, o anda değiştirmediği de ortada.

Borsa, Meclis'teki güvenoylamasından sonra yeni bir çıkış beklentisi oluşmadığı için düşmemek için bir süredir direniyordu. Borsa bin 500'lü puanlardan kısa sürede 2000 puanın üzerine çıkmıştı. Bu artışın hazmedilmesi, karların realize edilmesi gerekiyordu. İşte böyle bir dönemde gelen Taner'in sözlerini borsacılar, satış için iyi bir bahane olarak kullandılar. Böylece borsa, 2 bin 10 puanla başladığı haftayı ortalama yüzde 6'lık bir kayıpla, bin 889 puandan tamamladı.

Taner'in enflasyona ilişkin sözleri geçen hafta faiz cephesini de ateşledi. Bono oranları, ikinci elde, hafta içinde birara yüzde 120'ye kadar yükseldi. Likidite sıkışıklığı nedeniyle gecelik repo oranları da yüzde 80 seviyesini korudu.

Yüksek enflasyon beklentileri, bankaları da mevduat faizlerini artırmaları için harekete geçirdi. Bankalar bir aylık mevduat faizini yüzde 75'e oturturken, bir yıllık mevduat faizini de yüzde 95'e yükselttiler.

EN EĞLENCELİ PİYASA

Geçen haftanın en heyecanlı günlerini ise döviz piyasalarında çalışanlar geçirdi. Uluslararası borsalarda ABD Doları, geçen hafta Alman Markı karşısında çok hızlı yükseldi. Avrupa borsalarında 1.7939 markla açtığı haftayı tam 1.8450 markla tamamladı. Bu doların, mark karşısında bir haftada yüzde 2.5 oranında arttığını gösteriyor.

Alman Merkez Bankası Bundesbank'ın ‘‘zayıf marka izin vereceği'' ve bu yüzden doların mark karşısında yüksek seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Dolar, Türk Lirası karşısında da dışarıdaki gelişmelere paralel artış gösterdi. Merkez Bankası, hafta boyunca dolar-mark paritesindeki gelişmelere bağlı olarak doların, zorunlu devir kurunu sürekli artırmak zorunda kaldı. Fakat bazen bankacıların bile, paritedeki hızlı oynamalar yüzünden dolar devir kurunu sürekli artırmak zorunda kalan Merkez Bankası'nı takip etmekte zorlandıkları konuşuluyor.

Paritedeki büyük sıçrama, geçen hafta döviz piyasasındaki dealer'ların oldukça eğlenceli anlar geçirmesini de sağladı. Dealerlar, paritede geçen hafta yaşanan önlemeyen yükselişi, birbirlerine biraz da stres atmak için hoş bir espriyle anlattıklarını öğrendik. Dealer'lar paritenin kaç olduğunu soran arkadaşlarına, reklam filminde Yılmaz Erdoğan'ın canlandırdığı uyanık şoförün sözleriyle, ‘‘Sorma.. çok garip şeyler oluyor, görsen parite demezsin..'' cevap verdiler.

Piyasalardaki tedirginlik, 8 yıllık zorunlu eğitim tartışmalarına bağl olarak siyasette yaşanabilecek gelişmelere göre bu hafta da sürebilir. Geçen hafta ihtiyacı olmadığı için ihale açmayan Hazine'nin, bu hafta da ihale açması beklenmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!