Görevimiz seyirci!

Güncelleme Tarihi:

Görevimiz seyirci
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2018 00:44

Sinema sahiplerinin bazı filmlerin gerçek izleyici sayısını dağıtım ve yapım firmalarına bildirmediği öne sürülürken ‘Müslüm’ filmi için üniversite öğrencileri denetime çıkacak. Öğrenciler salonlardaki gerçek izleyici sayısı ile bordrolarla bildirilen izleyici sayısının karşılaştırılmasını sağlayacak.

Haberin Devamı

'AYLA’da ben bazı talihsizlikler yaşadım. Aslında gerçek rakamların 8 milyon izleyiciyi bulduğunu düşünüyoruz. Ayla filmini vizyona soktuğumuzda bazı sinemalarda nasıl bilet hırsızlığı yapıldığına dair 23 noter tespitimiz var. İçeride 301 seyircinin olduğu salonun 130 kişi beyan ettiğini saptadık. ‘Müslüm’de aynı sorunla karşılaşmamak için CGV Mars’la tedbirimizi aldık. CGV’nin burs karşılığında anlaştığı 350 üniversiteli sinemaları dolaşıp hangi seansta ‘Müslüm’ü kaç kişinin izlediğini tespit edecek. Sonra o rakamları sinemalardan gelenlerle karşılaştırıp, kaçak olup olmadığına bakacağız. Öğrencileri denetleyecek ayrı bir ekip de sahada olacak.”

Görevimiz seyirci

Haberin Devamı

Bu sözlerin sahibi Nefes, Ayla ve Müslüm filmlerinin yapımcısı Mustafa Uslu… Uslu’nun dile getirdiği iddia ise bazı filmlerin sinemadaki izleyici sayısında manipülasyon yapılması.

Bir film vizyona girdiğinde dağıtım firması Türkiye genelindeki sinemalara kopya dağıtımı yapıyor. Sinema sahibi vergiler düşüldükten sonra yapımcı firmaya izleyici bilet geliri üzerinden hasılat payı, dağıtıcıya ise komisyon ödüyor. Eğer gerçek izleyici sayısı dağıtım firması ve yapımcıya bildirilmezse hasılatın tümü sinemacının cebine kalıyor.

2.2 MİLYON FARK

Güney Kore’de Müslüm filminin gösterimi sonrasında sorularımızı yanıtlayan Mustafa Uslu resmi olarak 5.8 milyon izleyiciye ulaştığı belirtilen Ayla filmini aslında 8 milyon kişi tarafından izlendiğini öne sürdü. Yapımcı Mustafa Uslu ve dağıtım firması Mars Entertainment 26 Ekim’de vizyona girecek olan Müslüm’ün de aynı akıbete uğramaması için çifte önlem almış. Belli bir bedel karşılığında üniversite öğrencileri sinema salonlarını ziyaret ederek resmi olarak bildirimi yapılan izleyici sayısı ile salonlardaki izleyici sayısının tutup tutmadığını denetleyecek. Bazı sinema sahiplerinin örneğin bir seanstaki 100 izleyiciyi firmalara yarı yarıya eksik bildirdiği iddialar arasında.

Haberin Devamı

Sinema salonlarındaki izleyici sayısının doğru bildirilmesi özellikle film yapımcıları için kritik önemde. Yapımcıların gelirlerini doğrudan ilgilendiren veriler yapımcılar için milyonlarca lira değerinde.

 

İZLENİM: MENDİLLERİNİZİ HAZIRLAYIN!

BEN bir ekonomi gazetecisiyim. Dostum Uğur Vardan gibi usta film eleştirmenlerinin alanına girmem doğru olmaz. Bu yüzden bir izleyici olarak filmi nasıl buldum derseniz, buyurun: Müslüm filmi için yapım şirketi 16 milyon lira harcamış. Yani ortaya pahalı bir yapım çıkmış. Film 302 sahne ile Türkiye ortalamasının hayli üzerinde bir performansla çekilmiş. Bu yüzden 130 dakikalık süresine rağmen izleyiciyi elinde tutmayı başarıyor. Müslüm bu topraklarda kapalı kapılar ardında yaşatılan acıları bir tokat gibi çarpıyor insanın yüzüne. ‘İnsan eşine, çocuklarına bunu yapar mı’ dedirten Turgut Tunçalp’in canlandırdığı baba karakterinin binlercesi eminim hala aramızda kol geziyor. Zerrin Tekindor, Ayça Bingöl, Erkan Can, Güven Kıraç gibi ustaların oyunculukları alıp sürüklüyor. Başrolde Müslüm Gürses’i canlandıran Timuçin Esen’e gelince. Filmin yapımcısı Mustafa Uslu başlarda role giremediğini söyledi Esen’in. İzleyici olarak da başlarda yadırgıyorsunuz. Sonra Müslüm Gürses’i canlandırmanın aslında ne kadar zor olduğunu fark edip, Müslüm şarkılarını da kendi seslendiren Timuçin Esen’in performansına giderek hayranlık duyuyorsunuz. İtiraf edeyim filmi izleyince Müslüm Gürses’i aslında hiç tanımadığımı anladım. Benimle birlikte filmi izleyen gazeteci arkadaşlarımın da tepkisine dayanarak söylüyorum seyredeni çarpacak, yüreğini burkacak, hatta ağlatacak   iddialı bir film Müslüm. Mendillerinizi hazırlayın!

 

Haberin Devamı

ŞİFRE SİSTEMİ DE VAR

ÖĞRENCİLERLE izleyici denetimi dışında ‘Müslüm’ filminin gösterimi sırasında şifreleme sistemi de devrede olacak. KDM adı verilen sistemde sinema sahibi filmi içeren harddiskteki ancak dağıtıcı firmadan aldığı şifre sayesinde açabilecek. Filmin gösterimini yapan cihazla eşleşen dosyanın ayrı bir salonda ayrı cihazda çalışması mümkün olmayacak. Böylece firmaya eksik salon dolayısıyla da o salondaki izleyicilerin bildirilmemesi gibi bir durum olmayacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!