Gökçek’e göre Botaş’a borç 467 milyon YTL

Güncelleme Tarihi:

Gökçek’e göre Botaş’a borç 467 milyon YTL
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2006 00:00

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, son doğalgaz zammının EGO’nun Botaş’a borcuyla hiçbir ilgisi bulunmadığını söylemek için bir basın toplantısı yaptı. Devlet Bakanı Ali Babacan, dün bir gazetede yeralan demecinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Botaş’a 900 milyon YTL borcu olduğunu açıklamıştı.

Haberin Devamı

 Gökçek, belediyeyi savunurken yaptığı borç hesaplamasında, neredeyse Botaş’ı belediye iştiraki doğalgaz şirketi EGO’ya borçlu çıkaracaktı. İşte Gökçek’in ilginç hesabı: "Bize göre borcumuz 467 milyon YTL. Bunun 163 milyon YTL’lik kısmı davalık. Bunu yüzde yüz kazanacağız. Bu düşüldüğünde borcumuz 304 milyon YTL’dir. Bunun da 100 milyon YTL’si Karayalçın’dan kalmadır. Bütün gürültü 204 milyon YTL içindir! Ayrıca, bu 204 milyon YTL’nin yaklaşık 50 milyon YTL’lik bölümü 2002 Ekimi’nde Botaş’ın rızasıyla ikinci doğalgaz teslim noktasının yapılması için EGO tarafından sarf edilmiştir. Bu da düşünüldüğünde bütün gürültünün 150 milyon YTL yani 100 milyon dolar için çıkarıldığı ortadadır."

EGO PAYI BİNDE 2

EGO’nun Botaş’a ve Hazine’ye olan katrilyonluk borçları nedeniyle eleştirilerin odağı haline gelen Gökçek, yüzde 5.8’lik doğalgaz zammı için de "EGO borcunun bu zamdaki payı binde 2’dir. Kimsenin Botaş zammını EGO’ya yüklemeye hakkı yoktur" dedi. Gökçek, değerli bir arsanın verilerek "işin kökünden halledilmesi" yoluyla ya da EGO’nun özelleştirmesinden gelecek parayla borcun kapatılacağını söyledi. Gökçek, gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen borca karşılık verilecek arsanın nerede olduğunu söylemedi. Hükümetin 1 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımladığı 2007 Programı’nda "Petrol fiyatlarındaki artış ve Botaş’ın belediyelerden alacağını tahsil edememesi nedeniyle önemli bir fiyat artışı yapılmalıdır" denilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!