GM ekonomideki düzelmeyle umutlandı Opel’i satmaktan son anda vazgeçti

Güncelleme Tarihi:

GM ekonomideki düzelmeyle umutlandı Opel’i satmaktan son anda vazgeçti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2009 00:00

İflasın eşiğinden dönen Amerikan General Motors (GM), sürpriz bir karar alarak Opel’i Kanadalı Magna ile Rus Sherbank ortaklığına satmaktan vazgeçti. GM Yönetim Kurulu, satışına kesin gözüyle bakılan Opel’le ilgili aldıkları son karara gerekçe olarak, ekonomideki olumlu gelişmeleri ve markanın stratejik önemini gösterdi. Alman hükümeti bu karara büyük tepki gösterdi.

Haberin Devamı

İFLAS başvurusuyla birlikte yeniden yapılanmaya giden Amerikan otomotiv devi General Motors(GM), krizden çıkış için gözden çıkardığı Avrupa’daki kozu Opel’in pembe diziye dönen satışından son anda vazgeçti. GM Yönetim Kurulu, sürpriz bir karar alarak Opel’in çoğunluk hissesini Magna ve Sberbank ortaklığına satmayacağını açıkladı. Opel’in Kanadalı Magna ile Rus Sberbank ortaklığına satışına kesin gözü ile bakılırken, sadece Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’ndan satışa ilişkin gelecek onay bekleniyordu. Yönetim Kurulu, aldığı süpriz karara gerekçe olarak Avrupa ve ekonomideki olumlu gelişmelerle, Opel’in stratejik önemini gösterdi.
Markaları bir bir satıyordu
ABD’nin sembolü 100 yıllık otomotiv devi General Motors (GM), krizle birlikte bu yılın başında 172.8 milyar dolarlık borcuna yenik düşerek, otomotivde tarihin en büyük iflas koruma başvurusuna imza atmıştı. ABD hükümeti tarafından yüzde 60’ı satın alınan ve yeni bir yapılanmaya giden GM’nin Avrupa ve Almanya ağırlıklı üretim yapan Opel’i kapatması veya satması gündeme gelmişti. Yeniden yapılanma doğrultusunda, Saab’ı niş otomobil üreticisi İsveçli Koenigsegg’e, Hummer’ı ise Çinli bir firmaya satan GM, Opel’i ise uzun süren görüşmelerin ardından Kanadalı Magna ve Rus Sherbank ortaklığına satmaya karar vermişti.
Seçimlerde koz olmuştu
Almanya’daki seçimler öncesinde Alman hükümetinin de destek verdiği bu satış sonrasında Başbakan Merkel, Magna’ya satış olursa hükümet ve eyaletlerden Opel’e 4.5 milyar Euroluk destek aktarma sözü vermişti. Çünkü Kanada-Rus ortaklığı Magna işletmeleri kapatmayacağını en fazla 10 bin işçi çıkaracağını söylemişti. Merkel, GM’nin satış kararı açıklanmadan Almanya’da TV’lere çıkarak, Opel’in satışını hükümetin başarısı olarak lanse etmiş, bunu seçim propagandası olarak kullanmıştı.
Bu gelişmelerin üstüne GM, yaptığı açıklamada, “Anlaşma uyarınca Magna/Sberbank yüzde 55 hisseyi alacak, GM’de ise yüzde 35 hisse kalacak. Yüzde 10’luk kısmın sahibi ise çalışanlar olacak” ifadesini kullanmıştı. Bu açıklamanın ardından  Opel’in üst düzey yöneticileri bile Kanadalı otomobil parçaları üreticisi Magna ve Sberbank’a satışla ilgili son imzayı beklerken dün GM’den yapılan açıklama şok etkisi yarattı.
Planı Almanya’ya sunacağız
GM CEO’su Fritz Henderson, Opel’i satmaktan vazgeçmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, GM’nin yeniden yapılanma planını Alman hükümetine daha sonra sunacaklarını belirterek, “Uzun vadede müşterilerimiz, çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve bayilerimiz için en iyi kararı aldık. Bu karar Opel/Vauxhall markalarının geleceği için çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

80 yıllık evlilik devam ediyor

Haberin Devamı

ALMAN Opel ile GM arasındaki ilişki bundan tam 80 yıl öncesine dayanıyor. 1862 yılında Adam Opel tarafından kurulan Opel, 1898 yılında otomobil üretimine başladı. Sekiz yıl sonra da o zaman için çok büyük bir rakam olan bininci aracını üretmeyi başardı. Ancak Opel o dönemde daha çok bisiklet üretimi ile tanınıyordu. 1929 yılında GM tarafından satın alındıktan sonra tüm ağırlığını otomotive verdi. ABD metotlarını kullanarak kısa süre içerisinde hızla büyüyerek Avrupa’nın en bilinen markalarından biri haline geldi. 1970’lerde Almanya pazarının yüzde 20’sini elinde tutan Opel, özellikle Kadett modeli ile büyük sükse yapmıştı.

Opel işçileri greve gidiyor

Haberin Devamı

ALMAN sendikalar sendikalar ve işçi temsilcileri, Opel’in tüm tesislerinde çalışan  yaklaşık 25 bin işçiye, yarından (bugünden) itibaren uyarı grevleri yapmaları yönünde çağrıda bulundular. İşçi temsilcisi Başkanı Klaus Franz, grevlerin Almanya’da başlayacağını  ve tüm Avrupa’ya yayacaklarını belirtti. Çalışanların yarın Rüsselheim, Bochum, Eisenach ve Kaiserslautern’deki  fabrikalar önünde Opel’in GM bünyesinde kalmasını protesto edeceklerini ifade  eden Franz, “GM’nin Opel’i satmak istememesi kabul edilebilir bir karar değil. Opel için kara bir gün” şeklinde konuştu.

Alman hükümetinden GM’ye büyük tepki

GENERAL Motors’un (GM) son anda Opel’i satmaktan vazgeçmesini Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle sert bir şekilde eleştirdi. Brüderle, bu gelişmenin sorumluluğunu GM’nin taşıdığını belirterek, “General Motors’un Almanya’ya karşı davranışı kabul edilemez” dedi. Brüderle, GM ve Opel’den, yeniden yapılanma planlarını mümkün olduğunca çabuk ortaya koymasını isterken, Opel’i desteklemek için hükümetin verdiği 1.5 milyar Euro’nun da (2.2 milyar dolar) da geri alınabileceğini söyledi. Almanya’nın Hessen Eyaleti Başbakanı Roland Koch da bu kararı duyduktan sonra öfkelenerek Opel’e şimdiye kadar aktardıkları parayı derhal geri istediklerini söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcülerinden Ulrich Wilheim, Opel’in satışına engel oluşturacak herhangi bir durumun olmadığına işaret etti ve Opel’in ihtiyaç duyduğu 1.5 milyar Euro krediyi serbest bıraktıklarını hatırlattı. GM, Opel’i satarak Alman hükümetinin söz verdiği 4.5 milyar Euro’luk kredinin geriye kalan 3 milyar Euro’luk kısmını garanti altına almıştı.

Haberin Devamı

Merkel Obama ile görüşecek

Alman sözcü Ulrich Wilheim, General Motors’un Opel’i Magna’ya satmaktan vazgeçme kararı üzerine, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceğini düşündüğünü belirtti.

Türkiye’de GM’nin durumu belirsiz

OPEL’in satışıyla birlikte Türkiye’de 3 şirkete bölüne-ceklerini açıklayan GM Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, alınan son kararla ilgili, “Henüz kararın ayrıntıları açıklanmadı. Bizde nasıl yapılanacağımız konusunda haber bekliyoruz” dedi. Halbuki, Keklik geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada ise Opel’in Magna bünyesinde yeni bir şirket olacağını ve kendisinin artık Opel Türkiye Müdürü olarak işine devam edeceğini belirterek şunları söylemişti: “GM’in bünyesinde yer alan Chevrolet ise artık Opel’den bağımsız bir şirket olacak. Chevrolet’in Genel Müdürlüğünü şu an satış, pazarlama direktörü olan Murat Aydın yapacak. Saab için ise distribütör arıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!